Nederland wordt wakker

ppl

Propaganda, leugens, eenzijdige berichtgeving, demonisering, misleiding… zaken die vandaag de dag helaas volop te zien zijn in de media. We leven in 2016, een tijd waarin informatie als wapen wordt gebruikt. Maar gelukkig zien steeds meer Nederlanders in dat de media minder onafhankelijk zijn dan ze zelf beweren. Doordat het vertrouwen in de media op een dieptepunt staat, zoeken steeds meer mensen naar een alternatief. Alhoewel er veel meer informatie te halen valt uit de internationale media, leest de Nederlandse burger toch liever een artikel in eigen taal. Deze burgers willen wij graag helpen, en dat is ook de reden waarom wij De Stille Waarheid het leven in hebben geroepen. Precies één jaar geleden plaatsten wij ons eerste artikel op deze website, en dankzij jullie groeien wij sindsdien maandelijks. Wij willen jullie via dit artikel dan ook enorm bedanken voor alle steun, likes, shares, reacties, tips, donaties en suggesties die jullie aan ons hebben geschonken. Voor het 1-jarig bestaan ziet dit artikel er iets anders uit dan jullie gewend zijn. 

Het eerste artikel van De Stille Waarheid dat viraal ging, was het artikel over de wereldwijde protesten tegen multinational Monsanto die de media genegeerd hadden. And guess what? Gisteren vonden de protesten opnieuw plaats over de hele wereld, en waren de Nederlandse media opnieuw stil erover. Dit laat weer duidelijk aan ons zien dat de Nederlandse media geen les trekken uit het verleden. Honderdduizenden wereldburgers gingen de straat op, maar kregen geen enkele aandacht. Ook in eigen land gingen burgers de straat op om hun zorgen te uiten over deze multinational. In Den Haag, Bergschenhoek, Alkmaar, Leeuwarden, en in de hoofdstad protesteerden honderden Nederlanders tegen Monsanto. Toch is er tot nu toe geen enkel artikel over getikt. Best begrijpelijk dat het vertrouwen in de media blijft dalen. Bekijk hieronder de beelden uit Amsterdam:

Het is inmiddels wel duidelijk dat de lobby van Monsanto enorm machtig is. Het is ook geen geheim meer dat vertegenwoordigers van Monsanto regelmatig over de vloer van de Nederlandse ministers lopen. Politici vertegenwoordigen in plaats van de bevolking, het bedrijfsleven. Zo zou het giftige Monsanto-product ‘Roundup’ allang verboden moeten zijn. Toch wordt de beslissing om het middel compleet te verbieden keer op keer uitgesteld. Ondertussen wordt het kankerverwekkend middel nog steeds op onze akkers gespoten, en blijft Monsanto enorm veel geld hiermee verdienen. Minstens een kwart van alle oud-politici gaat aan het werk binnen het lobbycircuit. Lobbygroepen hebben in Nederland zelfs meer macht dan de burger, maar hoelang blijft dit nog zo doorgaan? Wanneer stopt deze schijndemocratie?

Nuit Debout
Ook in Brussel zijn bezorgde burgers de straat opgegaan tegen de multinational. Deze actie werd opgeroepen door de mensen achter Nuit Debout Bruxelles. Nuit Debout is een nieuwe sociale burgerbeweging, opgestaan in Parijs. De nieuwskijker in Nederland heeft er opvallend weinig over meegekregen, maar in Frankrijk zijn sinds eind maart grote demonstraties tegen de overheid aan de gang door heel het land. Wat begon als een demonstratie in Parijs tegen een nieuwe arbeidswet, is nu uitgelopen tot een burgerbeweging die voor een nieuwe Franse revolutie zou kunnen zorgen. Op de website van de NOS zijn er op moment van schrijven maar 6 artikelen over te vinden. Zes artikelen terwijl de protesten al 2 maanden lang, elke dag aan de gang zijn. Hoe minder wij hierover te zien krijgen, hoe kleiner de kans is dat wij hier geïnspireerd van kunnen raken. Vandaar dat er dan ook opvallend weinig over bericht wordt.

Een van de Nuit Debout demonstraties in Frankrijk
Één van de Nuit Debout demonstraties in Frankrijk

NOS
Het verhaal tijdens de aanslagen van 13 november 2015 lag andersom: Daesh pleegde op die dag in drie verschillende landen aanslagen, maar één daarvan kreeg de aandacht. Wij schreven er een artikel over, en dit werd later het meest gelezen artikel van De Stille Waarheid. De aanslagen in Libanon en Irak bleven stilletjes op de achtergrond, terwijl de aanslagen in Parijs volledig de aandacht kregen. Hoofdredacteur van de NOS, Marcel Gelauff, bracht later een verklaring hierover naar buiten na de vele reacties op de Facebookpagina van de NOS:

Zowel de geografische als de gevoelsmatige nabijheid van Parijs maakt dat de aanslagen in Parijs dichter bij ons publiek staan dan die in Beiroet. Het betreft onze wereld, onze cultuur. Dat maakt het journalistiek gezien veel relevanter.”

Kan Marcel uitleg geven waarom het nu opeens niet meer ‘journalistiek relevant’ is? Waarom kregen de demonstraties in het Midden-Oosten tijdens de ‘Arabische Lente’ (wat achteraf een storm bleek te zijn) meer aandacht dan de huidige demonstraties in Frankrijk? Hopelijk zien onze lezers met deze vergelijking wat er mis is met onze ‘publieke’ zender. De NOS is geen publieke zender, maar een staatsomroep gebruikt door onze overheid om de publieke opinie te manipuleren. De lange arm van onze overheid. We financieren deze ‘lange arm’ zelf: de NOS wordt volledig gefinancierd van onze belastingcentjes. Steeds meer Nederlandse burgers zien dit in, en zijn ook niet bang om hun mening hierover te uiten. Zelfs niet op de Facebookpagina van de NOS zelf. Het was jullie misschien al opgevallen, maar de reacties op de Facebookpagina van de NOS staan niet meer gesorteerd op top-comments (reacties met de meeste likes). In plaats daarvan worden de reacties op chronologische volgorde getoond. Top-comments zijn vaak een spiegelbeeld van de publieke opinie, en waarschijnlijk was de NOS het zat om te zien hoeveel Nederlanders het beu zijn dat ze misleid worden.

Nederlanders
Wij gebruiken in onze artikelen vaak het woord ‘Nederlanders’. Wij bedoelen hiermee iedereen die in Nederland woont. Het maakt niet uit waar jij of je ouders geboren zijn, hoe oud of jong je bent, hoeveel huisdieren je hebt, hoe rijk of arm je bent, welke huidskleur je hebt, en ook niet waar je in gelooft. De zaken die wij aankaarten gaan iedereen aan. De Nederlandse samenleving is divers en dat is maar goed ook. Iedereen die in Nederland woont behoort tot de Nederlandse samenleving, zelfs de vluchtelingen. Laten we niet vergeten dat de inmiddels overleden Steve Jobs, de oprichter van het meest waardevolle bedrijf ter wereld (Apple), de zoon van een Syrische migrant was.

steve jobs

Polarisatie
Helaas is de Nederlandse samenleving erg verzwakt de laatste tijd. Men vertrouwt elkaar niet meer, en zijn soms zelfs bang van elkaar. De media hebben hier een hele grote rol in gespeeld. De tegenstelling tussen verschillende bevolkingsgroepen worden versterkt door middel van negatieve berichtgeving. De aandacht wordt gefocust op de slechtste onder ons, terwijl demonstraties die ons dichterbij elkaar brengen worden genegeerd. Demonstraties die gericht zijn tegen bevolkingsgroepen krijgen daarentegen wel overdreven veel aandacht. Wij willen jullie met name waarschuwen voor omroep Powned. Deze omroep wordt gefinancierd door de bevolking zelf, maar zorgt enkel voor meer polarisatie in Nederland. De universiteit van Amsterdam heeft een interessant onderzoek verricht naar de jeugdcriminaliteit en de media-aandacht hierover. Tussen 2000 en 2007 nam het aantal jongeren van 12 tot 25 jaar dat in aanraking kwam met politie of justitie in verband met criminaliteit jaarlijks toe. Daarna trad een kentering op: de geregistreerde jeugdcriminaliteit nam af. Toch bleven de media net zoveel berichten over jeugdcriminaliteit als ervoor. Hierdoor is deze positieve ontwikkeling amper opgepikt door de samenleving.

Een samenleving waarbij er wordt samengewerkt kan voor verandering zorgen, maar kunnen we Nederland nog wel een samenleving noemen? Zolang de kloven groot genoeg blijven zal Nederland dezelfde richting in blijven varen. In plaats van onze overeenkomsten te laten zien, worden de verschillen tussen de bevolkingsgroepen continu herhaald. In plaats van de beste onder ons de aandacht te geven, wordt de aandacht gefocust op de slechtste onder ons. In plaats van dat we naar elkaar toe worden gebracht, worden we uit elkaar gedreven. Alleen samen kan je voor verandering zorgen, maar onze overheid heeft het liever dat Nederland deze koers aanhoudt. Massademonstraties vinden plaats door heel Europa, waarom lukt dat niet in Nederland? Dit komt omdat veel Nederlanders nog steeds teveel vertrouwen hebben in de media. In een ideale maatschappij heersen rechtvaardigheid, vrede en geluk voor alle mensen binnen de maatschappij. Samenwerken is niet moeilijk, en de eerste stap naar verandering is elkaar leren te vertrouwen. Zodra het de Nederlandse bevolking lukt om elkaar te vertrouwen, en stopt met het denken in hokjes, zal het mogelijk zijn om ook in Nederland de macht terug te geven aan de 17 miljoen Nederlanders. We hebben een lange weg te gaan, maar stap voor stap komen we er wel. 

[wpdevart_like_box profile_id=”destillewaarheid” connections=”show” width=”300″ height=”270″ header=”small” cover_photo=”show” locale=”en_US”]