IS pleegt in drie verschillende landen aanslagen, één krijgt de aandacht

beiroet

Terwijl westerse media nog steeds overuren draaien om up-2-date te blijven over de terroristische aanslagen in Parijs, zijn de aanvallen door IS in Irak en Libanon stilletjes op de achtergrond gebleven. Ook de ‘Facebook Safety Check’ was enkel beschikbaar gesteld in Parijs. Wij vroegen ons af waarom er met twee maatstaven wordt gemeten wanneer het gaat om terroristische aanslagen, zélfs wanneer deze door dezelfde organisatie zijn gepleegd.

Vrijdag 13 november is als een zwarte dag gemarkeerd voor Parijs. 129 mensen zijn omgekomen, en er vielen 352 gewonden. IS heeft de aanslag opgeëist.
Maar ook in Beiruit, Libanon zijn na een zelfmoordaanslag minstens 43 mensen omgekomen en 200 raakten gewond. Ook deze aanslag is opgeëist door IS. De nieuwszender Aljazeera noemde het ”de ergste aanslag in jaren in Libanon.”

Toch werd er nauwelijks bericht over deze aanslag:

Ook in de Iraakse hoofdstad Baghdad zijn er 21 doden gevallen, en 46 gewond geraakt na een aanslag tijdens een uitvaart. Wederom is deze aanslag opgeëist door IS.
Westerse media waren opvallend stil over deze gewelddadige aanslagen.

NOS
Op de website van de NOS zijn op dit moment 68 artikelen te vinden over de aanslagen in Parijs. Over de aanslag op dezelfde dag in Beiroet, Libanon zijn slechts 3 artikelen geschreven door de NOS. In een statement van IS wordt de aanslag opgeëist die door ”soldaten van het Kalifaat” zouden gepleegd zijn.
De NOS schreef maar één artikel over de aanslag tijdens een uitvaart in Baghdad.
Volgens een politiewoordvoerder zijn er elders in Bagdad ook 5 doden en 15 gewonden gevallen door een bermbom. Hierover is geen enkel artikel te vinden op de website van de NOS.

Waarom kregen de aanslagen in Parijs als enige de volledige aandacht? Had de hoeveelheid geweld die gebruikt is er iets ermee te maken? Bij alle drie de aanslagen werd er gebruikt gemaakt van bommen, alle drie de aanslagen zijn gepleegd door IS, en bij alle drie de aanslagen zijn er slachtoffers gevallen.

Toch werd de bevolking nauwelijks geïnformeerd over deze gebeurtenissen alhoewel het midden oosten veel harder is getroffen door terroristische aanvallen. Volgens de Associated Press zijn er sinds de oprichting van ”Islamitische Staat” bijna dagelijks aanslagen in Irak d.m.v. bermbommen, zelfmoordterroristen en schietpartijen. Maar dit maakt het toch niet minder erg?

Held
Hoewel helden altijd (terecht) ruime aandacht krijgen van de media, bleven ze bij Adel Termos tot vandaag stil. Adel was vrijdag op de markt met zijn jonge dochter en was getuige van de eerste explosie in Beirut. Kort erna zag hij een andere man zich voorbereiden op een zelfde aanval rennend richting een volle moskee. Hij haalde de terrorist onderuit waarna de bom tot ontploffing werd gebracht. Dankzij zijn actie zijn er honderden mensenlevens gered. Toch hebben we zijn naam niet één keer voorbij horen komen in de westerse media na de aanslagen. Pas vandaag verschenen de eerste Nederlandse artikelen over Adel.

adel1

Facebook Safety Check
Direct na de aanslagen in Parijs, schakelde Facebook de ‘Facebook Safety Check’ in. Mensen in Parijs konden zich ‘veilig’ markeren door middel van een knop.
Deze knop was niet beschikbaar na de aanslagen in Libanon, die een paar uurtjes voor de aanslagen in Parijs plaatsvond.
Velen vragen zich af welke maatstaf er door Facebook wordt gebruikt voor het activeren van de knop. Wordt er wel met één maatstaf gemeten, of zijn er verschillende? En wanneer precies wordt de knop ingeschakeld?
Ook de Libanese blogger Joey Ayoub vroeg zich dit af, zijn blog werd in korte tijd tienduizenden keren gedeeld.

Profielfoto’s
Niet alleen de Facebook Safety Check heeft voor de nodige ophef gezorgd. Ook de mogelijkheid om profielfoto’s te bewerken en een doorzichtige Franse vlag erop te zetten zorgde voor ophef. De keuze om de vlag van Libanon of Irak erop te zetten was niet mogelijk, terwijl alle drie de landen slachtoffers zijn geworden van gewelddadige acties van IS.
Binnen no time hadden gebruikers over de hele wereld een doorzichtige Franse vlag als profielfoto om te laten zien dat ze in solidariteit staan met de Franse slachtoffers.
De mogelijkheid om medeleven te laten zien voor de Libanese of Irakese slachtoffers werd achterwege gelaten.

Wordt er op deze manier geen totaal verkeerd beeld geschetst? Waarom zijn aanslagen in het westen erger dan die in het midden oosten? Wanneer de media het minder erg vinden, moeten wij dit dan ook minder erg vinden?

Haidar Mustafa, een drie-jarige die gewond raakte tijdens de zelfmoordaanslagen in Beiroet, Libanon, vrijdag 13 nov. 2015. Beide ouders zijn omgekomen door de aanslagen.
Haidar Mustafa, een drie-jarige die gewond raakte tijdens de zelfmoordaanslagen in Beiroet, Libanon, vrijdag 13 nov. 2015. Beide ouders zijn omgekomen door de aanslagen.

 

Wij leven mee met alle slachtoffers die zijn gevallen tijdens de aanslagen. Ook met de familieleden, vrienden, collega’s in zowel Parijs, als Beiruit en Baghdad. Elke dodelijke aanslag is er één teveel, maar laten we geen onderscheid maken bij dit soort afschuwelijke gebeurtenissen. Medeleven tonen is menselijk, onderscheid maken niet.

[wpdevart_like_box profile_id=”destillewaarheid” connections=”show” width=”300″ height=”550″ header=”small” cover_photo=”show” locale=”en_US”]