“Grondoffensief in Syrië betekent start van Derde Wereldoorlog”

De Russische Minister-president Dmitri Medvedev heeft gewaarschuwd dat een escalatie van het conflict in Syrië kan leiden naar de Derde Wereldoorlog. Hij doet zijn uitspraken in een interview met de Duitse krant Handelsblatt gebaseerd op de beslissingen van Saudi-Arabië en de VAE die beide besloten hebben grondtroepen te sturen naar Syrië. Ook Nederland heeft besloten zich illegaal te bemoeien met de strijd. Is het Russische spierballentaal, of dreigt er echt een nieuwe wereldoorlog te ontbranden?

Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten hebben onlangs het idee geopperd om grondtroepen naar Syrië te sturen nu de door het koninkrijk gesteunde “rebellen” er aan de verliezende hand zijn. Hierbij hebben ze de Verenigde Staten gevraagd om het voortouw te nemen bij dit offensief. Washington heeft dit “Saoedisch idee” – dat waarschijnlijk is ingefluisterd door Washington zelf- al toegejuicht.

Arabische troepen
Gisteren vlogen de eerste Arabische straaljagers naar de Zuid-Turkse vliegbasis Incirlik, die niet ver van de Syrische grens ligt. Turkije van zijn kant ontkent in alle toonaarden om rechtstreeks in buurland Syrië te interveniëren, maar lijkt zich volgens berichten uit Rusland ook klaar te maken om Noord-Syrië binnen te vallen.
De Russen zullen vast geen probleem hebben met een westerse interventie die gericht is tegen Daesh (IS, ISIS). Mochten ze zich tegen de troepen van Assad keren, hebben we een ander verhaal. Dat zouden de Russen niet nemen en komen de grote coalities tegenover elkaar te staan. Hoe groot is het risico is dat het zo ver komt?

De invasie zou gepland staan voor maart of april en zal waarschijnlijk vanuit Turkije gaan plaatsvinden. De Saudische brigadier-generaal Ahmed Al-Assiri verklaarde eerder deze week dat zijn land ‘klaar’ is om samen met de door Amerika geleide coalitie ‘Daesh te verslaan’. Het besluit om troepen naar Syrië te sturen zou inmiddels ‘definitief’ zijn. Maar is het doel van de Arabieren Daesh verslaan, of zou het in werkelijkheid een stap zijn naar het al jaren nagestreefde, maar dankzij de Russen mislukte doel om president Assad af te zetten, alsnog te verwezenlijken? Dat zouden de Russen nooit toelaten. Indien dit scenario werkelijkheid wordt, komen we akelig dichtbij een wereldoorlog. Ook Turkije staat aan de kant van de Arabieren net als de V.S. en de NAVO-landen. Willen wij als kikkerlandje ons nou echt hiermee bemoeien?

Permanente staat van oorlog
De Russische Dmitri Medvedev was van 2008 tot 2012 president van Rusland, waarna hij premier werd. Afgelopen woensdag werd hij geïnterviewd door de Duitse krant Handelsblatt. Medvedev riep de Verenigde Staten en hun Arabische bondgenoten op bijzonder diep na te denken:

willen ze een permanente oorlog? Denken zij zo’n oorlog snel te winnen? In de Arabische wereld is dit onmogelijk. Een grondoffensief verandert een oorlog gewoonlijk in een permanente oorlogKijk wat er is gebeurd in Afghanistan en veel andere landen. De Amerikanen en onze Arabische partners moeten goed nadenken: willen zij een permanente oorlog?”

Hij benadrukte dat alle partijen aan de onderhandeltafel moeten worden gezet, in plaats van ”een nieuwe wereldoorlog te ontketenen.

Verder riep de tweede man van Rusland de EU en de VS op om de economische sancties tegen Rusland te beëindigen. Medvedev stelt dat de sancties zowel Rusland als de EU niets goeds hebben gebracht.

Risico’s voor Nederland
Het Nederlandse kabinet heeft de beslissing al genomen om vanuit de lucht mee te doen met deze potentiële wereldoorlog. De Partij voor de Dieren, SP, Groenlinks, en DENK (Kamerleden Kuzu en Öztürk) waren de enige partijen die de risico’s en gevaren van de bombardementen inzagen en hebben tégen de Nederlandse bombardementen gestemd. Het merendeel van de Nederlandse bevolking daarentegen is zich nog van geen kwaad bewust. We worden een uitzichtloze oorlog mee in gesleurd, en dit gaat ons bakken met geld kosten. Maar is dit nou écht wat de Nederlandse bevolking wilt? Onze ‘volksvertegenwoordigers’ hebben er al namelijk voor gekozen, en de bevolking liet niets van zich horen.

‘Safeheavens’
CDA-Kamerlid Raymond Knops wilt zelfs Nederlandse grondtroepen sturen naar Syrië, om daar zogenaamde ‘safeheavens’ te creëren. Waarschijnlijk is Knops het drama-Srebrenica vergeten, waar alles gruwelijk mis ging. Bovendien is het onmogelijk om in het westen van Syrië, waar het regeringsleger samen met de Russische luchtmacht gevechten tegen de oppositie voeren, een veilige haven voor vluchtelingen in te richten. Daar heb je volgens deskundigen al snel vijftig- tot zestigduizend zwaar bewapende militairen voor nodig en laten we maar niet over de kosten beginnen.

Neutraliteit
Nederland was in de Eerste Wereldoorlog verstandig. Het bleef neutraal. Dat zouden we nu ook moeten doen. We roepen iets over de rol van het Internationaal Strafhof en we blijven overal buiten. In dat spelletje is bijvoorbeeld Zwitserland ook altijd sterk geweest.
De enige kritische geluiden die wij konden vinden waren de meningen van Nederlandse burgers op Facebook.

Maar wanneer gaan we inzien dat klagen op Facebook niet echt nut heeft? Wanneer stappen we de deur uit om gezamenlijk onze zorgen te uiten in een demonstratie? Er wordt vandaag de dag enkel gedemonstreerd wanneer het gaat over vluchtelingen, maar ziet de Nederlandse burger niet in dat meer bombardementen juist voor nog meer vluchtelingen zal gaan zorgen? Waarom laten we het niet aan de grote landen over, en blijven wij niet gewoon neutraal? Waar is de ‘nuchtere’ mening van de Nederlander gebleven?

[wpdevart_like_box profile_id=”destillewaarheid” connections=”show” width=”300″ height=”550″ header=”small” cover_photo=”show” locale=”en_US”]