Media negeren wereldwijd protest tegen Multinational Monsanto.

demonstratie2015monsantoAmsterdam

AMSTERDAM – Over de hele wereld zijn mensen de straat opgegaan om te demonstreren tegen de Amerikaanse multinational Monsanto. In grote steden als Parijs, Berlijn, Londen en op diverse plekken in de Verenigde Staten werd er geprotesteerd tegen het bedrijf. Ook in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Groningen, Alkmaar en Zwolle waren er manifestaties.

De media bleef er verdacht stil over dus besloten wij, van destillewaarheid zelf maar op onderzoek te gaan.

Monsanto is een zaadveredelingsbedrijf, en tevens wereldmarktleider op het gebied van het genetisch manipuleren en het patenteren van zaad. Monsanto, tevens marktleider in eigen land produceert o.a. ook onkruidbestrijdingsmiddelen die volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kankerverwekkende stoffen bevatten (voor meer info klik hier).

Round-up, het zeer giftige bestrijdingsmiddel.
Round-up, het zeer giftige bestrijdingsmiddel.

De Tweede Kamer heeft er voor gezorgd dat het (pas) vanaf 1 november 2015 in Nederland verboden wordt om de onkruidverdelger te verkopen aan consumenten. De hele zomer wordt er dus nog gif gesproeid op Nederlandse bodem. Geloof het of niet maar het chemische bestrijdingsmiddel wordt ook op  sport- en recreatieterreinen en parken gespoten en het verbod hierop staat pas voor 2017 gepland!

Het middel wordt in Nederland op zowel het platteland als in de tuin gebruikt om onkruid te verdelgen, en is volgens Greenpeace een belangrijke vervuiler van grondwater. Naast het particulier gebruik van Roundup, maken ook verschillende overheden zéér veel gebruik van het bestrijdingsmiddel om de spoorwegen en autosnelwegen ‘onkruidvrij’ te houden.

Ongeveer 50% van de omzet van Monsanto hangt af van de gehele Roundup productlijn, inclusief zaden. Het patent op het eerste type Roundup Ready gewas dat Monsanto uitbracht (sojabonen) vervalt in 2014. Monsanto heeft licenties van hun patenten aan andere zaadfabrikanten verdeeld die ook glyfosaatresistantie in hun producten invoeren. Ongeveer 150 bedrijven hebben een licentie, inclusief Syngenta en Dupont.

Controversie
In het verleden heeft Monsanto zich meerdere malen schuldig gemaakt aan massamoorden, zoals in Vietnam gedurende de Vietnamoorlog. Zo was Monsanto in de jaren 50 verantwoordelijk voor het ontwerp en distributie van bijvoorbeeld Agent Orange. Het ontbladeringsmiddel dat gedurende de Vietnamoorlog door de VS veelvuldig gesproeid werd veroorzaakte bij het grootste deel van de Vietnamese bevolking ernstige ziektes zoals de ziekte van Hodgkin, verschillende soorten kanker in de luchtwegen en het disfunctioneren van het zenuwstelsel.

Laten wij dit bedrijf in de toekomst bepalen wat wij op ons bord te eten krijgen?

Agent Orange
Agent Orange


Genetisch gemanipuleerd zaad
Desondanks dat het bedrijf zélf de oorzaak van het probleem is, komen ze nu met een ‘oplossing’ tegen het probleem dat ze zélf gecreëerd hebben. Monsanto heeft de zaden namelijk zó genetisch gemanipuleerd, dat deze ‘bestendig’ worden tegen de middelen die ze zélf verkopen. Sommige van de middelen die ze verkopen zorgen ervoor dat insecten de vruchten niet meer willen eten. Kennelijk vinden zij het geen probleem dat dezelfde vruchten wel aan de bevolking wordt aangeboden.

Patent
In Amerika wordt er al volop gespoten met het gif van Monsanto, over de gewassen die afkomstig zijn uit het genetisch gemanipuleerd zaad van het bedrijf Monsanto. Het bedrijf heeft patent op deze zaden, waardoor het voor boeren steeds lastiger wordt om legaal puur voedsel te kweken. Veel van de tegenstanders vinden het ondenkbaar dat bedrijven patent aan kunnen vragen op eigenschappen van planten. Ondertussen wordt de bodem volgespoten wordt met kankerverwekkende stoffen afkomstig van Monsanto. Een direct verband hoeft er niet te zijn, maar als we naar de feiten kijken is de VS wel het land waarin 1 op de 4 inwoners aan kanker overlijdt.

In de VS zijn ze al marktleider op het gebied van voedingszaden, maar Monsanto heeft ambitieuzere plannen, namelijk de Europese zaadmarkt veroveren met hun goedkope (eigen gecreëerde genetisch gemanipuleerd) zaad die ‘bestendig’ zijn tegen deze middelen.

TTIP-verdrag
In Nederland kunnen we het nu nog tegenhouden door te protesteren, maar nu komt er een ander probleem om de hoek kijken, namelijk het TTIP-handelsverdrag. Als het handelsverdrag eenmaal geaccepteerd is, krijgen bedrijven als Monsanto direct toegang tot de Europese markt. Regels binnen een land over internationaal handelen komen te vervallen, en vervolgens bepaalt het Amerikaanse TTIP-verdrag o.a. de maatstaf van het ‘kwaliteit’ van voedsel dat Europa in wordt geïmporteerd. Voor grote (Amerikaanse) bedrijven betekent het handelsverdrag een enorme stijging aan inkomsten, terwijl het zeggenschap van de Europese bevolking drastisch afneemt.

Door het handelsverdrag verdwijnt het laatste stukje soevereiniteit in Nederland, waardoor Nederland langzaam verandert in een ondemocratisch land, waarbij de bevolking steeds minder te zeggen heeft en de grote bedrijven steeds meer.
De manifestaties die in Nederland plaatsvonden waren vooral gericht tegen het TTIP-handelsverdrag. Het verdrag kent al veel tegenstanders in Europa, maar nog niet genoeg om een grote verandering te weeg te brengen.

Media in Nederland bleef stil
Nederlandse mainstream media bleven opmerkelijk stil over de protesten die gister in binnen- en buitenland plaatsvonden. Het Algemeen Dagblad kwam met een zwak artikel over de protesten, zonder er inhoudelijk op in te gaan. Het RTL-nieuws kwam nagenoeg met exact hetzelfde artikel. De laatste keer dat de NOS iets over Monsanto schreef was in 2013, terwijl er elk jaar demonstraties tegen het bedrijf plaatsvinden.

Kennelijk willen (of mogen) de Nederlandse Media niet teveel informatie prijsgeven over deze spraakmakende onderwerpen, en zéker niet wanneer er tegen geprotesteerd wordt. Het soeverein-vernietigende TTIP-verdrag én het bedrijf Monsanto vormen een direct gevaar voor de gezondheid van de Nederlandse samenleving. Gepaard met de grote gezondheidsrisico’s zullen enkel grote (Amerikaanse) bedrijven kunnen profiteren van het verdrag. Nemen wij dit voor lief? Het is aan u. We hebben nog steeds de kans om ze allebei te stoppen.

Bronnen: Greenpeace.nl, Cancer.org, RT.com, FTM.nl

[wpdevart_like_box profile_id=”destillewaarheid” connections=”show” width=”300″ height=”550″ header=”small” cover_photo=”show” locale=”en_US”]

8 gedachten over “Media negeren wereldwijd protest tegen Multinational Monsanto.”

  1. Ah, bedankt voor de aanpassing.

    Maar waarom mijn comment niet plaatsen? Als je schrijft dat andere media dingen verzwijgen, zou het nog mooier zijn om zelf wél transparant te zijn… Toch?

    1. Beste Jeroen, we danken u voor uw alertheid. Sinds de publicatie van het artikel hebben wij 500 reacties gehad met suggesties, aanvullingen en verbeterpunten. Op het moment doen wij ons best om alles te lezen en indien het nodig is het artikel aanpassen of updaten met nieuwe informatie.

  2. Komt het ooit nog is goed, de voedingsmiddelen industrie is al zo veel jaren misdadig, wat kunnen we er in hemelsnaam tegen doen?

  3. ik zou zeggen, koop een stukje grond, en begin daar ‘moestuinjes’ in, en verhuur deze : ) Mooie mogelijkheden voor de toekomst. Pure groenten op een eigen stukje grond. Dat willen steeds meer mensen, gezien de ontwikkelingen hierboven

Reacties zijn gesloten.