Nederlandse media blijven zwijgen over Monsanto.

monsanto

Opnieuw bleven de Nederlandse media stil over de plannen van Monsanto. Vorige maand werden de wereldwijde protesten tegen Monsanto in de Nederlandse media genegeerd en ook dit keer bleven de Nederlandse media beangstigend stil.

Onlangs is bekend geworden dat de Amerikaanse multinational Monsanto een overnamepoging heeft gedaan op haar grootste concurrent, het Zwitsers bedrijf Syngenta. Indien het Monsanto lukt om Syngenta over te nemen, dan zal dit in de toekomst grote gevolgen hebben voor het milieu en de gezondheid van de Nederlandse bevolking. Toch blijven de Nederlandse mainstream media én de Tweede Kamer stil over dit onderwerp. In een eerder artikel hebben we uitgelegd hoe het bedrijf Monsanto gezondheidsrisico’s met zich meebracht en wat voor rol het TTIP-handelsverdrag hierin speelde. Het laatste wat we willen is dat Monsanto een monopoliepositie verkrijgt op de wereldmarkt. Misschien vinden de Nederlandse media de gezondheid van de bevolking niet belangrijk, maar wij van Destillewaarheid weten wel beter.

Antitrustwetgeving
Syngenta is de marktleider op het gebied van bestrijdingsmiddelen, 75% van de omzet komt hieruit voort. Het Zwitserse bedrijf staat wereldwijd op de derde plek van grootste zaadproducenten, en is tevens de grootste concurrent van Monsanto. Als beide bedrijven besluiten samen te gaan dan zal dit een enorme aardverschuiving teweegbrengen in de landbouwsector. Critici vrezen dat de boeren in Europa door deze deal nog afhankelijker worden van de zaadproducenten. Indien de overname doorgaat zal Monsanto de grootste worden op zowel de zaadmarkt als op de gewasbeschermingsmarkt. Monsanto, die de markt van genetisch gemanipuleerd voedsel decennialang domineert, heeft een bod van 45 miljard dollar uitgebracht op Syngenta. Deze werd door Syngenta van tafel geveegd vanwege de Amerikaanse anti-trustwetgeving. Dit is een wetgeving die er o.a. voor moet zorgen dat bedrijven geen monopoliepositie kunnen bereiken, of kartels kunnen vormen. Er zijn een aantal redenen waarom deze wetgeving in is gevoerd, namelijk:

 • Concurrentie houdt zowel mensen als bedrijven scherp. Wanneer geen concurrentie bestaat zal een bedrijf geen moeite meer (hoeven) doen om het zijn klanten nog naar de zin te maken, omdat de klanten toch moeten kopen. De consument zal hierdoor dus een hogere prijs moeten betalen of met een slechter product genoegen moeten nemen;
 • Ook zal het ontbreken van concurrentie iedere prikkel tot vernieuwing wegnemen;
 • Op Europees niveau kan een monopolist of een kartel een markt volledig afsluiten voor nieuwkomers. Dit is ongewenst, omdat het hele idee van de Europese Unie nu juist vrijheid van handelsverkeer is;
 • In de Verenigde Staten was men beducht voor grote bedrijven die soms zelfs de media manipuleerden en dus zelfs een bedreiging vormden voor de democratie.

Is de geschiedenis zich aan het herhalen? Waarom wordt de Nederlandse bevolking zo slecht geïnformeerd over een onderwerp dat zeer belangrijk is voor de gezondheid van nog vele generaties?

Ziekten door bestrijdingsmiddelen
Greenpeace berichtte vorige maand dat landbouwgif via diverse wegen de bevolking kan bereiken. Dit is uiterst zorgwekkend, aangezien landbouwgif in verband wordt gebracht met diverse ziektes. Het rapport Pesticides and our health – A growing concern is een studie van bestaande onafhankelijke wetenschappelijke literatuur. Het toont het verband aan tussen blootstelling aan specifieke middelen en verschillende soorten kanker, neurodegeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson en Alzheimer, chronische ziekten als astma, verstoring van het immuunsysteem en de hormoonhuishouding, en ziekten bij pasgeboren kinderen. Het gaat nota bene om middelen die op dit moment ook zijn toegelaten voor gebruik in de Europese landbouw, zoals synthethische pyretroiden en organofosfaten.

Zoals u op de afbeelding kunt zien zijn er diverse manieren om landbouwgif binnen te krijgen. Dit onderwerp verdient veel meer aandacht dan dat het krijgt. De Nederlandse bevolking heeft geen idee en de media en politiek vinden het blijkbaar niet erg dat de bevolking een vergrote kans heeft om ziek te worden door deze pesticiden. Hoe ‘gezond’ zijn onze groenten en fruit nou eigenlijk nadat ze volgespoten zijn met deze pesticiden? Voor ons zijn deze feiten zeer zorgwekkend, aangezien Monsanto ook producten produceert voor de farmaceutische industrie. Het is een bedrijf die er alles voor over heeft om zo veel mogelijk winst te behalen.

Bijensterfte
Zo nu en dan verschijnt er in de Nederlandse media een kort artikel over de aanhoudende bijensterfte in Europa en wordt er kort stilgestaan bij wat, volgens de mainstream media de grootste oorzaak is van bijensterfte in Europa namelijk de Colony Collapse Disorder, In Nederland ook wel de ‘bijenverdwijnziekte’ genoemd.

Voor ons zijn de bijen een belangrijk onderdeel van de voedselketen. Aangezien 80% van de gewassen in Europa bestoven worden door insecten, is het heel belangrijk dat wij met dit artikel zo veel mogelijk proberen stil te staan bij de aanhoudende bijensterfte en de belangrijkste ontwikkelingen omtrent multinationals als Monsanto en Syngenta. Bedrijven als Monsanto en Syngenta  produceren jaarlijks een hoop bestrijdingsmiddelen die bij gebruik een groot aandeel hebben in de toenemende bijensterfte.

In de V.S. heeft het ‘Enviromental Protection Agency’, een agentschap in de V.S. dat belast is met de bescherming van de volksgezondheid en het milieu , recent groen licht gegeven om het bestrijdingsmiddel ‘sulfoxaflor’ (een nieuwe generatie neonicotinoïde) dat bekend staat als ‘zeer giftig’ voor bijen, te mogen gebruiken in de landbouw. Binnen de Europese Unie was er eind april een akkoord bereikt om het invoeren van de nieuwe generatie ‘neonicotinoïde’ pesticiden met twee jaar uit te stellen, omdat uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat deze pesticiden een groot aandeel hadden in de toenemende bijensterfte. Deze onderzoeken werden verricht in andere delen van de wereld waar dit bestrijdingsmiddel al enige tijd in gebruik was.

En toch wordt dit probleem met ‘neonicotinoïde’ glashard ontkent door Syngenta en hebben ze met hun nieuwe project genaamd ‘Operation Pollinator’ opnieuw de discussie onder de tafel geveegd en de critici de mond gesnoerd. Het uitstellen van deze beslissing door de Europese Unie bracht de wereldwijde monopoliepositie van Syngenta wat betreft bestrijdingsmiddelen flink aan het wankelen. Meteen daarna lanceerde Syngenta een aantal alternatieve producten zoals het nieuwe zaadbehandelingsmiddel ‘Cruiser’ en de speciaal ontworpen ‘Beeline’, een kunstmatige bijenkorf met voedsel en stuifmeel om zelf aan de slag te kunnen gaan als imker.

Net als in de V.S. hebben ook een aantal Europese landen waaronder Frankrijk, Spanje, Nederland, Portugal, Griekenland en Italië te kampen met een flinke daling van de bijenpopulatie.

Wat is er zo opvallend aan dit rijtje?
Zoals u ook duidelijk kunt zien op de afbeelding, zijn landen als Spanje, Nederland, Portugal, Italië en Frankrijk economisch gezien voor een belangrijk deel afhankelijk van hun landbouwsector. Als wij ons verder gaan verdiepen in de export van deze landen dan zien wij duidelijk dat vooral de landbouwsector erboven uit steekt. Vooral verschillende soorten groenten en fruit worden flink geëxporteerd.

Door de stijgende bijensterfte in deze landen komt de landbouwsector door de economische afhankelijkheid flink onder druk te staan. Het gevolg is dat deze landen de E.U. steeds meer onder druk zullen zetten om bestrijdingsmiddelen die de ‘oorzaken’ van bijensterfte aanpakken, toe te staan binnen de E.U. Het ‘alternatieve’ bestrijdingsmiddel van Syngenta, de ‘Cruiser’ die de actieve stof ’thiamethoxam’ (oudere generatie neonicotinoïde) bevat wordt in Nederland op grote schaal gebruikt in de suiker- en voederbieten industrie en in de zaaizaden bestemd voor ‘exportdoeleinden’. De Nederlandse bevolking wordt ondertussen met allerlei ‘voedselkeurmerken’ voor de gek gehouden terwijl multinationals zoals Syngenta en binnenkort ook Monsanto door toedoen van onze overheid via de achterdeur vrije toegang krijgen tot ons voedsel. De prioriteiten van de Nederlandse overheid zijn duidelijk zichtbaar. De economische belangen krijgen de voorkeur boven de voedselveiligheid in dit land. Helaas denken de politici in ons land en in de Europese Unie ook zo na over het TTIP-handelsverdrag.

Syngenta in Nederland
Naast Monsanto is ook Syngenta met acht vestigingen (Andijk, Bergen op Zoom, De Lier, Enkhuizen en in Zeewolde) en 900 medewerkers actief in Nederland. De twee belangrijkste vestigingen liggen in Bergen op Zoom en Enkhuizen. In Bergen op Zoom wordt er vooral gewerkt aan de verkoop, marketing en registratie van gewasbeschermingsmiddelen en zaden gecoördineerd. In Enkhuizen vindt vooral het gespecialiseerde werk plaats in laboratoria met de ontwikkeling, productie en verkoop van groentezaden, bloemzaden, stekken en jonge planten. Wat drijft de Nederlandse overheid om dit soort bedrijven in Nederland de ruimte te geven om dit allemaal te kunnen doen zonder enige transparantie? De belangrijkste vraag is: Zijn er in Nederland plekken waar op grote schaal geëxperimenteerd wordt met genetisch gemodificeerde gewassen mét toestemming van de Nederlandse overheid?

Wat als er daadwerkelijk een deal komt tussen Monsanto en Syngenta?
Vooralsnog ziet het er niet uit dat beide bedrijven binnen enkele weken een overeenkomst zullen sluiten. Indien Monsanto er toch in slaagt Syngenta volledig over te nemen dan zullen de gevolgen niet meer te overzien zijn. Tot op heden heeft Monsanto alleen maar tegenslagen gekend in Europa. Ten eerste het TTIP-handelsverdrag loopt door verzet van veel bezorgde burgers en waakzame organisaties vertraging op, ten tweede de teruglopende groei uit GMO zaadmateriaal waarbij Monsanto een marktaandeel van 16,6% verloor in de afgelopen vijf jaar en tot slot wordt het gewasbeschermingsmiddel Roundup van Monsanto in verschillende Europese landen (pas) vanaf 2016 bij wet verboden waardoor het marktaandeel van Monsanto in de gewasbescherming nog verder zal krimpen.

De overname van Syngenta door Monsanto is slechts een kwestie van tijd. Met de overname van concurrent Syngenta lijkt Monsanto haar greep op de voedselvoorziening wereldwijd verder te willen vergroten. Tot op heden leek Europa een onneembare vesting voor Monsanto, maar hier komt langzaamaan toch een einde aan. Monsanto zal door deze overname officieel voet op Europese bodem zetten. Het verwerft direct een monopoliepositie in Europa op het gebied van chemische bestrijdingsmiddelen en het zal tevens het grootste zaadveredelingsbedrijf in Europa worden.

En het ergste van allemaal, Monsanto omzeilt met de overname van Syngenta het hele TTIP-handelsverdrag.

Het gevolg is dat de Nederlandse bevolking binnen de kortste keren overspoeld zal worden met genetisch gemodificeerd voedsel in de schappen. De rol van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zal uitgespeeld zijn, kleine Nederlandse boeren die voorheen op een verantwoorde manier hun voedsel verbouwden zullen door de moordende concurrentie van Monsanto failliet gaan en de overige grotere corporaties zullen door Monsanto ingelijfd worden.

Waar blijft de politiek?
In 2013 slaagde het Mexicaanse bedrijf América Móvil er bijna in KPN over te nemen. De deal ging uiteindelijk niet door omdat Carlos Slim een veel lager bedrag per aandeel wilde betalen dan dat KPN aanvankelijk wilde. Het opvallende was dat deze zaak met argusogen werd gevolgd door de Nederlandse politiek en hierover zelfs kamervragen werden gesteld door PvdA-kamerlid Astrid Oosenbrug aan minister Kamp. Oosenbrug nam geen blad voor de mond en noemde de overname zelfs “vijandig”. Tot op heden heeft geen enkele kamerlid zich voor de televisie durven uitspreken over de kwestie óf het wel verstandig is dat een bedrijf als Syngenta in handen komt van Monsanto. Waarom zwijgt de politiek in alle toonaarden?

Wij hadden de hoop uitgesproken dat politieke partijen zoals Groenlinks en de Partij voor de Dieren, die zich doorgaans zo sterk maken voor een beter milieu en leefomgeving in Nederland de kwestie zouden oppakken en zich zouden uitspreken tegen een overname. De Nederlandse overheid heeft het volste recht om deze onverantwoordelijke overname ter discussie te stellen in Europa, maar doen dit niet. Nederland herbergt immers acht vestigingen van Syngenta.  Immers, de Nederlandse overheid staat erom bekend ‘stille deals’ te sluiten met grote multinationals.

Dit kan en mag niet langer zo doorgaan!

[wpdevart_like_box profile_id=”destillewaarheid” connections=”show” width=”300″ height=”550″ header=”small” cover_photo=”show” locale=”en_US”]

15 gedachten over “Nederlandse media blijven zwijgen over Monsanto.”

 1. Het is vrij bizar vooral omdat agricultuur een nauwelijks toevoegt aan GDP, en een hoge kostenpost maakt in gdp door inferieure agri producten, milieukosten en gezondheidskosten.

  1. Vreemde reactie Marcus, geheel bezijden de waarheid. Landbouw is juist al decennia best-selling in export met topproducten en dankt daaraan zijn sterke lobby. Zie jij afgewentelde kosten, beargumenteer deze dan in feiten en onderzoek en niet in loze anti-beweringen in één zin, graag. Daarmee dien je ook geen debat. En lever je eigen journalistieke bijdrage bv op dit forum. Bijdrage aan GDP staat verder los van essentie van dit stuk, uitgedrukt in de messcherpe alinea ‘Waar blijft de politiek’. Je kunt de vertegenwoordigers daarop aanspreken.

 2. Nederland loopt op heel veel gebied achter de feiten aan, af en toe schaam ik mij Nederlandse te zijn.
  Hele grote monden, veel geschreeuw maar heel weinig wol wat betreft misstanden in binnen – en buitenland. Heel vaak horende doof en ziende blind, want OOOOOOOOOOOOOOh de HEILIGE economie komt in gevaar en dat is VEEL belangrijker dan MENSENLEVENS en MILIEU.
  Waarschuwingen worden wel gehoord maar HEEL vaak genegeerd, kost energie, tijd en geld en daar kunnen zij, vooral de politiek zich niet in vinden. Altijd vrindjes blijven met desnoods de grootse dictaturen want het kan GELD en GOODWIL kosten en dat kan je absoluut niet laten gebeuren, handel gaat nog altijd voor!!!
  Als er nog eens een prijs wordt uitgeloofd voor het land met de meeste HUICHELAARS dan valt Nederland gegarandeerd in de prijzen, misschien wel de 1ste prijs. De Nederlandse mentaliteit is aan het verloederen en verharden, IKKE, IKKE en de rest kan STIKKE, dat is steeds meer het motto onder een groot deel van onze bevolking. Bij Bankiers, Politici (in alle gelederen) Bedrijven, je kan het zo gek niet bedenken, komt fraude, corruptie en diefstal steeds meer voor, HEBZUCHT maakt mensen VALS!
  Geld “maken” over de ruggen van anderen is gemeengoed geworden HELAAS! Zal het ooit minder worden………? In de hoop op een grote mentaliteitsverandering die de WERELD voor iedereen een plezierige plek is om te leven met liefde en zorg voor elkaar en alles wat daar bij hoort! Lydia B. Richter.

  1. Denken dat je gelijk hebt.
   feit is wel dat de mens zich zonder slag of stoot laat vergiftigen Door de voedsel industrie

 3. Dit is heel erg zorgelijk, zeker als plantenwetenschapper in spé met als bijkomend nadeel dat Monsanto of Syngenta mogelijkerwijs je toekomstige werkgever zijn. En het kan gewoon niet waar zijn dat er in Nederland geen media-aandacht er voor is. De laatste keer dat ik iets zag over de landbouwwereld op tv was bij Zondag met Lubach… Dat zegt wel wat. Zeker als je in het achterhoofd houdt dat de acties van Syngenta en Monsanto zowel het bevolkingswelzijn en de economie zullen raken; zaken waar iedereen belang bij heeft. Dus als de media het niet doen, dan roep ik op het zelf maar te doen. Met social media kunnen we iedereen bereiken!

 4. Over de technische aspecten van de tuinbouw en veeteelt weet ik inhoudelijk niets. Ik heb afgelopen week twee docu’s gekeken op ziggo on demand. De ene heete food en de tweede 11 farenheit. Food liet zien dat de multinationals de gehele voedings markt in de pokket hebben en dat hardwerkende boeren kapot gemaakt worden door die multinationals omdat deze multinationals octrooi hebben vastgelegd op gemodificeerde sojabonen en mais. Door kruisbestuiving komt het wel eens voor dat bij een boer die geen kontrakt heeft bij die multinational een mega boete krijgt. Ik denk dat we dit in nederland niet moeten willen. De tweede docu ging over meneer G.W. Bush. De maker van.de docu is zelfs vervolgt maar die man is één grote leugen incl alkaida en irak. Zijn bedrijf heeft samen met de familie bin laden handels belangen en geld genererende projecten. Onze regering heeft onze jongens dus voor geldelijke winst van meneer Bush naar Irak gestuurd. Vertrouwen in je eigen land en politiek verliezen is een heel naar gevoel.
  Onze kinderen moeten we maar gaan leren wat gezond en eerlijk leven is. En niet meer ik wil.ik wil ik wil.
  Dat de media er niet over bericht. Wereld wijd heet dat cencuur door de multinationals. De haat en angst berichten mogen volop want die bezorgen de wapenhandelaren veel geld op. Ooooo ja nederland verdient met veel hi tech spullen er ook miljarden aan. Dus ja angst en haatzaaien mag.
  Ik kan nog ff doorgaan. Zelfslachten mag niet meer om hygiene. Maar mestkalveren mogen wel onder de stront geslacht worden waardoor er toch slechte stoffen in onze eten komen. Zelf je kipje slachten mag dus technisch gezien ook niet. Je mag wel met water volgespoten plofkip kopen in de supermarkt.
  En zo zijn er nog veel.meer voorbeelden. Mijn vertrouwen in de politiek en media zijn weg. Ik heb wel vetrouwen in mensen. Ooit komt de omslag, als we onze kinderen leren wat eerlijk voedsel en respect voor de samenleving hebben is……

 5. Monsanto of syngenta? Ik zie nu al geen verschil. Beide bedrijven zijn een gevaar voor het milieu. How about a march against Syngenta? We staren ons blind op Monsanto maar er zijn meer spelers op deze markt.

 6. Nederlandse media zijn laf en zwijgen over alle onderwerpen die echt van belang zijn, zoals ook over TTIP en andere handelsverdragen.

Reacties zijn gesloten.