Westerse media verbergen gevolgen van neerstorten Airbus 321 

5635c60cc4618821288b45de

Vorige week stortte in de Sinaï woestijn nabij de drukst bezochte badplaats van Afrika, Sharm el Sheikh, een Russische passagiersvliegtuig met 224 passagiers, merendeels Russische toeristen die op vakantie waren in Sharm el Sheikh. Meteen na de crash eiste IS de aanslag op en beweerde de terroristische organisatie het vliegtuig neergehaald te hebben met een raket. Sinds het incident is het vooral bezorgend stil gebleven aan de kant van de Russische regering terwijl de mainstream media in het Westen de afgelopen dagen allerlei speculaties gebaseerd op “bewijs” van inlichtingendiensten de wereld in hielpen. Het verraste ons daarom ook niet dat de mainstream media in Nederland het idee “dat IS een passagiersvliegtuig kan neerhalen” bleef promoten en nu weer een draai heeft gemaakt en met andere media beweren dat IS een bom heeft gebruikt. Waarom blijven de westerse media herhalen dat IS de schuldige is en wat zit hier achter? En waarom blijft Rusland in alle toonaarden zwijgen? Is de Russische stilte een voorbode voor iets groters?

Uitschakelen Egyptische economie
Zonder afwachting van het voorlopige Russische onderzoeksrapport bleven de westerse media met steun uit de “inlichtingenhoek” deze claims maken. Maar er gebeuren op het moment grotere dingen op de achtergrond, meer dan dat wij te zien krijgen. Dat de ramp gelegen komt voor een aantal landen is een feit. Het uitschakelen van de Egyptische toerismesector, wat een belangrijke bron van inkomsten is voor de Egyptische overheid, is dodelijk voor het land.

Onder de toeristen die naar Egypte reizen, zijn de Russen en Britten het meest vertegenwoordigd. Bovenaan de lijst staat Rusland met jaarlijks 3 miljoen Russische toeristen die afreizen naar Egypte. De tweede plaats wordt bezet door Groot-Brittannië met jaarlijks 1 miljoen Britse toeristen die afreizen naar Egypte. Het lijkt ons geen toeval meer dat van alle vluchten boven de Sinaï, gekozen is voor een Russisch toestel én aan de andere kant de Britse inlichtingendienst als eerst naar buiten kwamen met “bewijzen” van een mogelijke aanslag. De twee landen bij elkaar opgeteld vormen samen 40% van de in totaal 9.9 miljoen toeristen die Egypte in 2014 hebben bezocht. Het neerhalen van de Russische Airbus 321 en het duidelijke statement van de Britten heeft ertoe geleid dat Rusland al haar vluchten boven Egypte heeft opgeschort voor onbepaalde tijd. Onlangs hebben ook verschillende Europese vliegmaatschappijen aangekondigd per direct alle vluchten naar Egypte te annuleren.

Het is slechts een kwestie van tijd voordat de Egyptische economie, dat zwaar leunt op het toerisme, de gevolgen van de ramp zal ondervinden. Een groot gevolg is de daling van het Egyptische bruto binnenlands product (BBP). Dit komt omdat het toerisme 11.3% van het totale Egyptische BBP vormt. Een ander punt waarom het toerisme van vitaal belang is voor de Egyptische economie, hangt samen met de stroom van vreemde valuta richting Egypte. Veel toeristen wisselen hun dollars en euro’s in bij Egyptische wisselkantoren voor de locale munt. De dollars en euro’s van de toeristen worden op hun beurt weer gebruikt om handel te kunnen drijven met het buitenland aangezien de Egyptische Pond door de zwakke economie niet veel meer waard is.

Tevens is het Egyptische leger al actief aan de grens met Libië, met het risico dat IS de grens oversteekt en zich vestigt in de Egyptische woestijn. Behalve dit probleem moet het Egyptische leger nu ook een grootschalige militaire operatie ondernemen in de Sinaï woestijn om ervoor te zorgen dat de militante organisatie Ansar Bayt al-Maqdis, die in 2013 trouw heeft gezworen aan “Islamitische Staat” helemaal wordt verjaagd om het gebied zo snel mogelijk opnieuw open te kunnen stellen voor het toerisme. Maar wat voor dreiging vormt dit voor het Camp David-akkoord waarin staat dat Egypte zónder toestemming van Israel geen militairen mag stationeren in de Sinaï woestijn? Een oorlog op twee fronten kan Egypte niet veroorloven.

In februari sloten Rusland en Egypte een aantal belangrijke handelsovereenkomsten met een totale waarde van bijna $6 miljard. Daarnaast kondigden beide landen aan een overeenkomst bereikt te hebben aangaande de bouw van een nucleaire installatie door Rusland in Egypte. Tevens sloten Egypte en Rusland een wapendeal ter waarde van $3.5 miljard nadat de Verenigde Staten had aangekondigd de $1.3 miljard aan militaire steun op te schorten wegens de politieke onrust in het land. Hiermee verloor de Verenigde Staten een belangrijke bondgenoot. Op 10 februari maakte de Egyptische president Al-Sisi een zéér cruciale stap door tijdens een persconferentie in Rusland aan te kondigen dat Egypte en de door Rusland geleide Euraziatische Economische Unie een akkoord hebben bereikt over het opzetten van een vrijhandelszone. Met deze stap heeft Egypte zich los geweekt van de militaire- en economische invloedssfeer van de Verenigde Staten. Dat deze stappen niet ongestraft zouden blijven, blijkt nu. Het neerstorten van de Airbus 321 zal gebruikt worden om Egypte mee te sleuren in een oorlog zonder uitzicht en tegelijk dwingen hun militaire uitgaven in te krimpen wegens economische problemen. 

Snoopers Charter
Zoals we eerder vertelden in het artikel, wordt het ongeluk met de Airbus 321 door verschillende overheden gebruikt om op de achtergrond “wetten” door te drukken die grote gevolgen hebben voor onze privacy. Onlangs gaven de CIA en de Britse GCHQ aan dat het vliegtuig naar alle waarschijnlijkheid is neergestort door een explosie aan boord.

De Britse GCHQ kwam met het statement naar buiten, dat ze dit hebben kunnen achterhalen door gebruik te maken van het ECHELON, een netwerk om wereldwijd satellietcommunicatie af te luisteren en te ontcijferen. Hierdoor wisten de Britse inlichtingendiensten de communicatie van “Islamitische Staat” in Egypte en Syrië te onderscheppen. Het betrof o.a. mobiele telefoongesprekken, Skype, e-mail, sms en berichten afkomstig van Chat rooms op het internet.

Afgelopen week kondigde de Britse regering de “Investigatory Powers Bill,” een wetsvoorstel, dat volgens critici in Groot-Brittannië leidt tot een carte blanche en onbeperkte bevoegdheden voor de inlichtingendiensten in Groot-Brittannië om alle inwoners op grote schaal te kunnen blijven afluisteren en deze data op te slaan.

Het feit dat de autoriteiten in Groot-Brittannië over de capaciteiten beschikt om zoveel “informatie” te kunnen verzamelen over het ongeluk met de Airbus 321 zal door velen gezien worden als rechtvaardiging om de inlichtingendiensten via de Snoopers Charter nog meer macht te geven om de veiligheid in het land te kunnen blijven garanderen. Snowden heeft ons in zijn recente onthullingen proberen te waarschuwen maar dit werd netjes in de doofpot gestopt door Rob Bertholee, net als velen een schoothond van de NSA. Helaas zien we deze zorgwekkende trend zich ook langzaam optrekken in ons land. Minister Plasterk peutert al maanden aan de Nederlandse Privacy wetgeving en onlangs gaf een bron binnen de AIVD aan dat de inlichtingendienst een dergelijke ramp, net zoals de MH-17 nooit heeft zien aankomen en door geldgebrek afhankelijk is van informatie van buitenlandse inlichtingendiensten.

Nederland snel aan de beurt als we niet ingrijpen
Onlangs heeft minister Plasterk geprobeerd met zijn nieuwe afluisterbeleid de wet te omzeilen. Dit concludeerde de Nederlandse Orde van Advocaten. De organisatie heeft met klem gewaarschuwd voor het spionagebeleid van de minister. De nieuwe wet moet het mogelijk maken om telefoongesprekken en e-mailverkeer op veel grotere schaal te kunnen aftappen.

De organisatie waarschuwde voor het wetsvoorstel dat op 2 juli door Plasterk werd gepresenteerd. Plasterk wil geheime diensten meer bevoegdheden gaan geven om telefoongesprekken en e-mailverkeer af te tappen. Dit moet helpen in de strijd tegen terroristen. Hiervoor is overigens wel toestemming nodig van de minister, maar worden verzoeken niet vooraf getoetst door een rechter.

De massale communicatietap is een enorme inbreuk op onze privacy. De schending is hier na te lezen. Leest u artikel 32 eens goed door. In ons vorige artikel waarschuwden we u al voor de gevolgen van de massale communicatietap. De minister stelt daartegenover dat de inlichtingendiensten de afluistertechnieken doelgericht zullen inzetten. Dit leek ons niet meer dan logisch, dat je een specifiek doel voor ogen hebt als je zo’n vergaande bevoegdheid in wilt zetten. Waar het ons om gaat, is dat een bevoegdheid wordt ingezet op een gerichte kring van personen. En niet zoiets vaags als iedereen in Nederland die contact heeft met Syrië. Wat als het niet Syrië is maar Marokko, of Frankrijk, of de Verenigde Staten?

Na het binnenhalen van al die informatie, kan je wel gerichter gaan zoeken, zoals ook wordt voorgesteld, maar dat neemt niet weg dat daarvoor een sleepnet is uitgeworpen. Het is logisch dat als ze denken dat iemand kwaad in de zin heeft, de persoon dan ook in de gaten houden. Dat vinden wij ook. En dat kunnen ze nu ook al. Ze kunnen heel gefocust die mensen en hun omgeving volgen. Maar met dit voorstel zullen ze ook heel veel burgers tappen die er niks mee te maken hebben, mensen die nog nooit iets hebben misdaan en dat ook nooit zullen doen.

Waarom moeten die in het sleepnet? Wat is er met de Nederlandse burger gebeurd? Laten we ons angst inpraten door de Nederlandse media? De Nederlandse mainstream media die keer op keer heeft bewezen één kant te kiezen en informatie voor het publiek verbergt?

Binnenkort meer!

[wpdevart_like_box profile_id=”destillewaarheid” connections=”show” width=”300″ height=”550″ header=”small” cover_photo=”show” locale=”en_US”]