BBC producer: ‘Chemische aanval’ in Douma was inderdaad opgezet toneelstuk

De bekende BBC producer Riam Dalati shockeerde zijn bijna 20.000 twittervolgers door te verklaren dat hij na een onderzoek van 6 maanden niets anders kan concluderen dan dat de video van de ‘chemische aanval’ op 7 april 2018 in de Syrische stad Douma inderdaad in scène is gezet. Internationale media, inclusief zijn werkgever de BBC, verspreidden de video vorig jaar en claimden destijds dat Assad verantwoordelijk zou zijn voor de chemische aanval. De V.S. Engeland en Frankrijk bombardeerden verschillende overheidsinstanties in Syrië als reactie op de video. Maar artsen, burgers en zelfs de ‘slachtoffers’ die te zien zijn in de video claimen dat er helemaal geen chemische aanval plaats heeft gevonden in Douma. Een BBC producent voegt zich nu daar bij.

Ik kan zonder enige twijfel bewijzen dat de video in het Douma-ziekenhuis in scène is gezet.” tweette de BBC producent Riam Dalati op zijn Twitterfeed. Inmiddels heeft hij zijn account op privé gezet, maar de screenshots gingen al snel de wereld over.

Riam Dalati is een bekende BBC-producent die verslag doet uit de regio. Hij shockeerde woensdag zijn bijna 20.000 twitter-volgers, waaronder andere journalisten uit de mainstream media, door te verklaren dat hij na een “onderzoek van een halfjaar” zonder enige twijfel kan bewijzen dat de video in het Douma-ziekenhuis in scene is gezet.

De ‘ziekenhuisscène’ is een verwijzing naar een deel van de beelden die keer op keer werden afgespeeld door internationale media waarin te zien was hoe kinderen in een ziekenhuis worden afgespoeld met water en ‘behandeld’ werden door artsen en personeel van de Witte Helmen. Wij hebben hier eerder een artikel over geschreven.

R