Nederlandse media blijven schaamteloos propaganda over Syrië verspreiden

In het oosten van de Syrische stad Ghouta zijn er de afgelopen weken meerdere botsingen ontstaan tussen Syrische regeringstroepen en de verschillende terroristische organisaties die het gebied in handen hebben. Terwijl de slachtoffers van de Syrische en Russische bombardementen de volledige aandacht krijgen van Nederlandse journalisten, wordt er niet gepraat over de vele slachtoffers die gevallen zijn door het geweld van de verschillende terreurorganisaties. We zijn de eenzijdigheid van de media inmiddels wel gewend, maar hoe kunnen de Nederlandse journalisten zichzelf nog serieus nemen terwijl ze Amerikaanse propaganda kritiekloos verspreiden in Nederland? 

We werden de afgelopen week opnieuw overspoeld met afschuwelijke beelden uit Syrië. In het oosten van Ghouta, een buitenwijk van Damascus, zijn hevige gevechten aan de gang. Het gebied is sinds 2013 in handen van verschillende terreurorganisaties, en als we de Nederlandse pers zouden moeten geloven, zijn de enige schuldigen in het conflict in Ghouta de Syrische president Assad en zijn bondgenoten. De Nederlandse berichten over de situatie in Ghouta geven de indruk dat Assad uit het niets – zonder enige reden – zijn eigen burgers aan het bombarderen is. Maar niemand vraagt zich af waarom hij zoiets zou doen, vooral nu hij aan de winnende kant van de oorlog staat. Ook de agressie van de terreurgroepen wordt nagenoeg genegeerd. Alle propagandatactieken die we zagen tijdens de bevrijding van Aleppo, zien we terug in de berichtgeving over de situatie in Ghouta:

  • De vechtende terroristen in het gebied, waaronder (ex-) Daesh en Al-Qaida militanten, worden ‘rebellen’ of ‘oppositiegroepen’ genoemd. Ook de agressie uitgevoerd door deze terreurorganisaties wordt compleet genegeerd.
  • Het Britse ‘Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten’ – dat uit één persoon bestaat en in Engeland gevestigd is – wordt als voornaamste bron gebruikt in de Nederlandse media. Informatie uit deze ‘bron’ is onmogelijk te verifiëren.
  • Leden van de omstreden Witte Helmen – die o.a. gefinancierd worden met Nederlands belastinggeld – leveren alle afbeeldingen en videos die gebruikt worden door de Nederlandse kranten.

De situatie in Ghouta is het beste te vergelijken met de situatie in Aleppo. Beide steden hebben enorm geleden door dezelfde terreurgroepen. Assad heeft sinds begin 2016 de macht in Aleppo en volgens het UNHCR zijn er inmiddels honderdduizenden Syriërs teruggekeerd naar de stad. De strijd in Ghouta daarentegen is nog gaande en er vallen aan alle kanten vele slachtoffers. Toch krijgen de burgerslachtoffers van Syrische bombardementen als enige de aandacht in de westerse pers.

Terroristische Organisaties
Elke ‘journalist’ die de afgelopen week een artikel heeft geschreven over Ghouta, waarin de terreurgroepen in het gebied ‘rebellen’ worden genoemd, hoort zich kapot te schamen. De groepen die de macht in Ghouta hebben zijn geen vredige ‘vrijheidsstrijders’ of ‘rebellen.’ Verschillende splintergroeperingen van Al-Qaida en Daesh hebben sinds 2013 de macht in Ghouta, en de situatie in het gebied is sindsdien enorm verslechterd. Er is een dringend tekort aan voedsel en medicijnen ontstaan, en er gelden extreme wetten die ingevoerd zijn door de terreurorganisaties. Ook worden er onschuldige burgers in Ghouta ingezet als een menselijk schild door ze letterlijk in enorme kooien te stoppen, en deze op strategische plekken neer te zetten, in de hoop dat ze niet gebombardeerd worden door Syrische en Russische gevechtsvliegtuigen.

Niet Alleen de burgers in Ghouta hebben sinds 2013 flink geleden door de terreurgroepen: vanuit Ghouta zijn alleen al de afgelopen drie weken meer dan duizend (!) raketten afgevuurd op Damascus, waarbij vele onschuldige doden en gewonden zijn gevallen. Geen enkele Nederlandse journalist heeft de moeite genomen om hierover te berichten. Dit laat ons duidelijk zien dat de Nederlandse media – bewust of onbewust – de belangen van de terroristische organisaties in Syrië behartigen. Er wordt een beeld geschetst alsof Assad de enige is die aanvallen uitvoert en de Syrische luchtmacht doelbewust onschuldige burgers aan het bombarderen is. Maar als de vraag gesteld wordt waarom dit niet in Aleppo of Damascus gebeurt, valt er een akelige stilte.

De bevolking in Ghouta heeft flink geleden door de terreurgroepen, terwijl er door onze media nog steeds verklaard wordt dat de ‘rebellen’ de burgers proberen te bevrijden van het ‘onderdrukkende’ regeringsleger. De oorlog in Syrië heeft tot nu toe meer dan 6,5 miljoen intern ontheemden veroorzaakt, waarvan de overgrote meerderheid zich op het grondgebied van de overheid heeft gevestigd. Simpelweg omdat in die steden de meeste stabiliteit te vinden is in Syrië. Onnodig om te herhalen, maar dit zal niet worden vermeld in de Nederlandse media omdat het niet past bij het dominante verhaal dat ze gecreëerd hebben over Syriërs die voornamelijk voor hun regering vluchten. De strijd om Ghouta werd, net zoals Aleppo, zeer eenzijdig uitgebeeld omdat de ‘officiële vijand’ in dit geval de bevrijder is. ‘Officiële vijanden’ – of het nu de Syriërs of de Russen zijn – kunnen in de media nooit gezien worden als ‘vechters tegen terrorisme’ of als bevrijders van steden / gebieden in hun land waar terroristische controle heerst. Wanneer zij handelen wordt het altijd beschouwd als een ‘volksmoord’ of ‘holocaust’, en dat ze doelbewust burgers en ziekenhuizen bombarderen, voor hun plezier ofzo.

Degenen die de situatie in Syrië de afgelopen 7 jaar goed hebben gevolgd, weten dat de regimechange-agenda van de NAVO meer chaos dan stabiliteit heeft gebracht naar Syrië. De situatie in Aleppo én Ghouta laat ons duidelijk zien dat ‘rebellen’ steunen niet het juiste antwoord is op het Syrische conflict. Ook de Nederlandse overheid financiert met ons belastinggeld diverse terreurgroeperingen in Syrië. Overal waar die zogenaamde ‘rebellen’ opduiken, ontstaat er chaos en terreur. Moord en bombardementen. Misleiding en propaganda. Verdriet en leed. Nee, de oplossing voor het conflict in Syrië én de vluchtelingenstroom ligt dichterbij huis: Er moet direct een einde komen aan het steunen en financieren van de verschillende terreurgroepen in Syrië. 

Daarnaast moeten er wetten komen die het ook in de toekomst onmogelijk maken om de verschillende huurlingen te bewapenen en/of te financieren. Die zijn er op dit moment niet. De dekking van de Syrische oorlog zal onthouden worden als een van de meest schandelijke afleveringen in de geschiedenis van de Nederlandse en westerse pers. Daar moeten de journalisten maar mee leren leven. Maar hoelang gaat de Nederlandse bevolking nog wachten, voordat er ingegrepen wordt? Hoeveel chaos moet er nog volgen, voordat we inzien dat die ‘rebellen‘ terroristen de grootste oorzaak zijn voor zowel de chaos in Syrië, als de vluchtelingenstroom richting Europa? Als we het onszelf of de Syriërs niet gunnen, laten we het dan doen voor de generatie’s na ons. Zodat zij in ieder geval wél in een veiligere wereld kunnen leven dan die van hun ouders. Daarnaast moeten we elkaar blijven waarschuwen voor dit soort propagandatechnieken in de Nederlandse media. Door dit artikel te delen maak jij je omgeving bewuster!

[wpdevart_like_box profile_id=”destillewaarheid” connections=”show” width=”300″ height=”280″ header=”small” cover_photo=”show” locale=”nl_NL”]