Brits tv-programma bewijst dat Nederlandse overheid extremisten in Syrië financiert

 

De Britse regering heeft een project voor buitenlandse hulp opgeschort na een onderzoek van het Britse tv-programma ‘Panorama’ waaruit blijkt dat er met belastinggeld extremisten in Syrië werden gesteund, meldt de BBC. Het geld ging naar een project dat politieagenten financierden die opereerden in door terroristen bewaakte gebieden in de provincies Aleppo, Idlib en Daraa. Een deel van dit geld bleek door te stromen naar de Zinki-militie, die twee jaar geleden internationale aandacht trok door een video waarin een vijftienjarige Palestijnse jongen werd onthoofd. Ook stonden er fictieve en overleden namen  op de loonlijst. Verder blijkt uit het onderzoek dat de ‘politieagenten’ samenwerken met een rechtbank die ‘wrede straffen’ oplegden aan veroordeelden, waaronder marteling. Naast Groot-Brittanie is Nederland ook een van de zes landen die meebetaalden aan het project. Wij hebben hier een jaar geleden al voor gewaarschuwd, maar wordt er nu eindelijk actie ondernomen? 

De Vrije Syrische politie (FSP) werd opgericht na de opstand in Syrië om orde te brengen in delen van het land die werden gecontroleerd door oppositiegroepen. Adam Smith International (ASI) runt het project sinds oktober 2014, en ontkent de beschuldigingen ondanks het bewijsmateriaal van Panorama. Naast Groot-Brittanie was Nederland ook een van de zes landen die meebetaalden aan het project. Er werd geclaimd dat de organisatie een ongewapende civiele politiemacht was en niet samenwerkte met extremistische groeperingen, maar Panorama heeft voorbeelden gevonden waar dat wel het geval was. Sommige beweringen van Panorama over het project omvatten:

  • Politie werkt samen met rechtbanken die standrechtelijke executies en martelingen uitvoeren.
  • De politie wordt contant betaald en worden vervolgens gedwongen geld over te maken aan de extremistische groep die het gebied controleert
  • Politieagenten worden uitgekozen door de extremistische groepering die het gebied in handen heeft
  • Overleden en fictieve mensen staan ​​op de loonlijst van de politie

De Nederlandse overheid geeft op haar website toe dat ze met ons belastinggeld deze ‘politieagenten’ financieren. Panorama heeft documenten in handen gekregen waarin te zien is dat er overleden en fictieve mensen op de politieadministratie staan. Zo zou een politiebureau in Koknaya in de provincie Idlib de basis zijn voor 57 politieagenten. Uit de documenten blijkt echter dat toen het personeel van ASI in september 2016 een bezoek bracht, zij geen enkele officier konden vinden.

Al-Qaida
De documenten laten ook zien hoe politieagenten in de provincie Aleppo een deel van hun salaris over  dragen aan de extremistische groep – Nour al-Din al-Zinki – om het gebied onder controle te houden. De Nour al-Din al-Zinki-beweging is in de afgelopen paar jaar meerdere keren in verband gebracht met wreedheden, waaronder de onthoofding van een vijftienjarige Palestijnse jongen in 2016. Naast het overhandigen van een deel van het Britse en Nederlandse hulpgeld aan Zinki, werkte de politie ook met een Zinki-rechtbank door “wetsvoorstellen te schrijven, mededelingen te doen en criminelen naar het hof te brengen”.

De politiesamenwerking is voortgezet ondanks beschuldigingen van foltering en standrechtelijke executies waarbij de rechtbank bij al-Qasimiyeh betrokken was. Panorama ontdekte ook dat de Vrije Syrische politie steun verleende aan rechtbanken die werden gerund door de Syrische tak van Al-Qaida – Jabhat al-Nusra – die extreme straffen uitdeelden.

Nederland
Een woordvoerder van de Britse regering zei: “We nemen alle beschuldigingen van samenwerking met terroristische groeperingen en schendingen van de mensenrechten uiterst serieus en het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dit programma opgeschort terwijl we deze beschuldigingen onderzoeken. Nederland heeft als hoofdsponsor maar liefst 12,5 miljoen Euro gereserveerd voor de terroristen. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de miljoenensteun aan een hulpproject in Syrië voorlopig stilgezet. De CDA’ers Martijn van Helvert en Pieter Omtzigt hebben kamervragen gesteld aan minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra. Naast opheldering over de betalingen aan de Vrije Syrische Politie willen ze ook een lijst van ‘alle directe of indirecte steun die Nederland sinds 2012 aan groepen en NGO’s in Syrië heeft gegeven’.

Lees HIER het artikel dat wij bijna een jaar geleden schreven over Nederlands hulpgeld aan Syrische extremisten.

[wpdevart_like_box profile_id=”destillewaarheid” connections=”show” width=”300″ height=”550″ header=”small” cover_photo=”show” locale=”en_US”]