Britse moskeeën, kerken, en tempels slaan handen ineen voor slachtoffers torenbrand

Britse moskeeën, kerken en tempels hebben de handen ineen geslagen om de slachtoffers van de grote brand hulp aan te bieden. Door de brand raakten tientallen mensen gewond, waarvan velen nog in kritieke toestand verkeren. Het dodental van de brand in de flat in West-Londen staat inmiddels op 12. De brand brak vannacht uit in een van de onderstaande verdiepingen van de Grenfell Tower. Het vuur breidde zich razendsnel uit, waardoor veel mensen vast kwamen te zitten. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

De eerste omstanders die reageerden waren Britse moslims die net een Moskee in de buurt hadden verlaten. Ze waren al wakker voor het ochtendgebed, dat tijdens de Ramadan door velen in de Moskee wordt verricht. Omstanders getuigen dat ze veel levens hebben gered door het waarschuwen van mensen, aangezien niet alle brandalarmen van de flat af zijn gegaan. Later haastten ook lokale burgers zich om de honderden mensen te helpen die in de Grenfell Tower wonen, de flat die vannacht is getroffen door een enorme uitslaande brand. Londenaren brengen massaal eten, drinken, kleding, en bieden onderdak en vervoer aan de slachtoffers. Deze reactie wordt gecoördineerd in de nabije St Clements-kerk, die een paar straten verderop staat. Verschillende gebedshuizen van verschillende religies in Noord-Kensington werpen hun deuren open om mensen schuilplaats, ondersteuning en eten te bieden.

 

Harjinder Kukreja, zei: ‘Sikh Gurudwaras in Londen zijn begonnen met het verzamelen en distribueren van kleding, speelgoed, en toiletartikelen voor de Grenfell Tower slachtoffers. Hij voegde eraan toe: ‘De slachtoffers hebben alleen wat zij dragen. We moeten ze ondersteunen met levensbehoeften. ‘

Een woordvoerder van de Al-Manaar moskee zei dat “iedereen van elk geloof of geen geloof is welkom om te komen en te rusten, te slapen en of wat te drinken of te eten in onze moskee”. Personeel en vrijwilligers leverden de hele dag door eten en drinken naar de omgeving. Ook kwamen diverse islamitische organisaties in actie, door voedsel, dekens, onderdak, en financiële hulp aan te bieden.

Binnen één nacht werden honderden Londenaren dakloos, terwijl al hun bezittingen in rook zijn opgegaan. De Britse samenleving reageerde razendsnel, en inmiddels is er meer dan een half miljoen pond aan donaties opgehaald via verschillende initiatieven. Wilt u ook doneren? Dat kan via hier en hier.

[wpdevart_like_box profile_id=”destillewaarheid” connections=”show” width=”300″ height=”280″ header=”small” cover_photo=”show” locale=”en_US”]