‘We stick together’: Hoe de aanslag in Manchester de samenleving dichter bij elkaar heeft gebracht

Terwijl de daders van dit soort verschrikkelijke terreurdaden het liefst de samenleving verdeeld willen zien, gebeurde precies het tegenovergestelde bij de aanslag in Manchester. Zo boden de multiculturele inwoners van de Engelse stad via social media massaal gratis onderdak, autoritten, eten en drinken aan. Ook ziekenhuispersoneel uit de buurt haastten zich naar het ziekenhuis om mee te helpen ondanks dat ze vrij waren die nacht. In de dagen na de aanslag demonstreerde de samenleving van de stad samen om te laten zien dat ze niet te verdelen valt, waarmee ze een sterk signaal af willen sturen naar zowel de barbaren van Daesh, als de haters uit extreem-rechtse hoek.

Een telefoonlader, een plek om te slapen of een gratis ritje naar huis: de inwoners van Manchester boden massaal hulp aan gestrande concertbezoekers met de hashtag #roomformanchester. Na de terreuraanslag tijdens het concert van Ariana Grande kwamen 22 personen om het leven kwamen. Ruim 20.000 mensen hebben de aanslag overleefd, waaronder veel kinderen en tieners. Zij zaten voor een deel vast in het centrum van de Britse stad omdat het nabijgelegen Victoria Station direct werd geëvacueerd en de complete dienstregeling werd geschrapt. De Holiday Inn ving ruim veertig tieners op en riep meer gestrande kinderen op om naar het hotel te komen. Ook andere hotels in de omgeving vingen slachtoffers op. Onder de hashtag #missing werd er gezocht naar de kinderen die vermist werden na het concert.

Gratis vervoer
Meerdere taxichauffeurs, waaronder veel Moslims, schoten in de nacht van maandag op dinsdag de jonge slachtoffers te hulp door gratis ritjes aan te bieden aan mensen die naar het ziekenhuis vervoerd moesten worden of naar huis wilden. Betrokkenen die in de buurt van de Manchester Arena hebben overnacht en huiswaarts willen keren, konden ook rekenen op gratis vervoer van taxi’s, terwijl andere chauffeurs telefoonladers ter beschikking stelden aan degenen die het nodig hadden.

Donaties
Er zijn verschillende initiatieven gestart zijn na de aanslag om geld op te halen voor de slachtoffers. Zo heeft een niet-gouvernementele organisatie, de Muslims Engagement and Development (MEND) al meer dan 15.000 pond opgehaald voor de slachtoffers.

Shazad Amin, CEO van MEND zei: “Het is een fundamenteel onderdeel van ons geloof om de behoeftigen te helpen, ongeacht hun achtergrond. De moslimgemeenschap staat schouder aan schouder met slachtoffers (en hun families) van deze gruweldaden.

Ook een initiatief van het Britse Rode Kruis heeft inmiddels al bijna 2 miljoen pond opgehaald.

Demonstraties
In de nasleep van de tragische aanslag gingen de inwoners van Manchester massaal de straat op, om te laten zien dat de aanslag de samenleving niet mag verdelen. Ze lieten weinig geduld zien aan de racistische opportunisten van de extreem-rechtse English Defense League, die een poging waagde om een ​​xenofobe en anti-moslim boodschap te verspreiden tijdens een mars. Echter werd de verre rechtse horde snel verstoord door tegenstanders. Een man, die door omstanders is gefilmd, veroordeelde de EDL-fascisten sterk terwijl de toeschouwers klapten en knikten.

‘De mensen van Manchester staan ​​niet met je vreemdelingenhaat en racisme,’ zei hij, en voegde eraan toe: ‘De mensen van Manchester gaan samen blijven, ongeacht welke religie je volgt, ongeacht wat de kleur van je huid is.

‘We gaan niet met mensen zoals jij staan, we gaan samen blijven, want we zijn samen sterker en de mensen van Manchester zullen niet bang zijn voor wie verantwoordelijk is voor dit geweld’, vervolgde hij.

[wpdevart_like_box profile_id=”destillewaarheid” connections=”show” width=”300″ height=”280″ header=”small” cover_photo=”show” locale=”en_US”]