Vader ambulancejongetje Omran: ‘Media gebruikten hem voor propaganda-doeleinden’

De vader van het Syrische jongetje Omran Daqneesh heeft in recente interviews uitgebreid verteld hoe zijn zoontje gebruikt werd als hulpmiddel voor Westerse propaganda. Ook heeft hij meerdere malen verzoeken moeten afwijzen van rebellen terroristen die hem geld aanboden in ruil voor een interview waarin Assad gedemoniseerd zou worden. Terwijl er in de Nederlandse media in bijna elk artikel over Omran met de vinger naar Assad en Rusland werd gewezen, blijkt nu dat zowel zijn ouders als zijn familie pro-Assad zijn. Stérker nog: ze zijn terug verhuisd naar Aleppo sinds het Syrische leger met hulp van de Russen alle rebellen terroristen de historische stad uitgejaagd hebben.

Het gaat gelukkig goed met Omran, en leeft rustig met zijn familie in de bevrijdde stad Aleppo. Het jongetje werd in augustus 2016 bekend nadat de bekende beelden van het jongetje in de ambulance razendsnel verspreid werden door internationale media. Het beeld werd direct beschouwd als hét symbool van het lijden van de kinderen in Aleppo. Terwijl niemand over bewijzen beschikte, werd het jongetje Omran en zijn familie in de Westerse media vanaf het begin bestempeld als slachtoffers van Poetin en Assad. De waarheid blijkt echter heel anders te zijn.

Propaganda
De vader van de jongen, Mohammad Kheir Daqneesh, vertelt dat de rebellen terroristen de omvang van de verwondingen van zijn zoon voor de propaganda overdreven hebben.

“Hij heeft slechts kleine verwondingen opgedaan, maar de militanten van de witte helmen overdreven dit feit. Ze hebben via hun media vaak gezegd dat hij is overleden, totdat hij uiteindelijk heeft toegegeven dat hij in leven is. Ze mogen niet worden vertrouwd,” zei Mohammad.

Hij beschreef hoe op die tragische dag toen hun huis werd vernietigd en hij haastte om zijn familie uit het puin te redden. De zogenaamde Witte Helmen stonden er simpelweg bij en filmden zijn zoon om die bekende video te maken.

“Terwijl ik mijn familie uit het puin redde, waren de militanten mijn familie aan het filmen die uit het huis werden gehaald, om deze beelden vervolgens te gebruiken voor hun propaganda. Ik had nooit contact met hun organisaties en ik heb hun zogenaamde humanitaire hulp nooit geaccepteerd,” verklaarde de vader.

Chinese staatsmedia
De Syrische rebellen terroristen én de westerse media probeerden van deze tragedie te profiteren, door gebruik te maken van het beeld van Omran – bloedig, bedekt met stof en duidelijk geschokt – als munitie in hun propaganda-campagne tegen Damascus en haar bondgenoten. Wij hebben eerder een artikel geschreven waarin we de Chinese staatsomroep citeerden, die ruim 9 maanden geleden al claimden dat het jongetje gebruikt werd voor propagandadoeleinden. In dit geval hadden de Chinese media het bij het juiste eind. De Nederlandse mainstream media daarentegen deden mee met het propagandaspelletje. Zij zien de gevolgen van deze roekeloze manier van berichtgeving waarschijnlijk zelf (nog) niet in.

Burgers in Syrië, waaronder veel kinderen, lijden al zes jaar lang door de beschietingen en bombardementen uitgevoerd door ALLE kanten van het Syrische conflict. Toch krijgen de slachtoffers van de ‘rebellen’ (die gesteund worden door het westen) en burgerslachtoffers van bombardementen van de internationale coalitie minder aandacht in de media dan die van bijvoorbeeld het Syrische Leger. Ze worden niet aangeduid als “het gezicht van de oorlog”, en er wordt bijna niks over ze geschreven. In Nederland probeert Defensie het zelfs geheim te houden. Dit is een duidelijk voorbeeld waarom het enorm belangrijk is om een verhaal altijd vanuit meerdere kanten te bekijken, zelfs indien alle kanten gekleurd zijn.