‘Syrisch jongetje gebruikt als propaganda’

syriankid

De Chinese staatsomroep zet vraagtekens bij het mediaverhaal rond de beelden van een Syrisch jongetje in een ambulance. De man die de hartverscheurende beelden had opgenomen blijkt banden te hebben met een ‘rebellengroep’ die eerder voor camera een tiener onthoofden. Daarnaast werd er door de internationale media direct met de vinger naar Moskou gewezen. Rusland ontkent betrokkenheid en duidt erop dat een luchtaanval grotere schade zou aanrichten dan nu het geval is. Geen van de stellende partijen beschikt over bewijs op dit moment. 

Weer keek de wereld naar een Syrisch jongetje. Dit keer niet op zijn buik aan het strand, maar achterin een ambulance. Geschokt na een bomaanslag keek hij verbaasd om zich heen, wachtend op een dokter. Het waren beelden die iedereen recht in het hart raakte. De beelden van het jongetje gingen dan ook snel viraal. Het Amerikaanse ministerie noemde hem “het ware gezicht” van de Syrische oorlog. Het was de vijfjarige Omran Daqneesh die gered werd uit het puin na een bomaanslag in een wijk in Allepo. Het gebied is op dit moment in handen van terroristische organisaties. Een reddingsgroep genaamd ‘de witte helmen’, ook wel bekend als de ‘Syrian Civil Defense’, bracht de beelden van het door stof bedekte kind naar buiten. Alhoewel dit natuurlijk een heldendaad was, blijkt na een beetje onderzoek dat het bestuur van de organisatie niet zo onschuldig is zoals ze zelf beweert. Kennelijk vonden de internationale media het ook nodig om het jongetje Omran te gebruiken door direct een vinger te wijzen in de artikelen over hem. Maar wie stelt moet bewijzen, en zonder bewijs is dat best lastig.

Witte helmen
De Chinese staatsomroep CCTV stelt in een rapport dat de video gedeeltelijk in scène gezet kan zijn en uitte kritiek op de manier waarop de beelden gebruikt werden om de zogenaamde rebellen in een goed daglicht te zetten. “Critici hebben gesuggereerd dat de video deel uitmaakt van een propaganda-oorlog, die gericht is op het creëren van een ‘humanitair’ excuus voor westerse landen om mee te doen met de oorlog in Syrië”, werd geciteerd door AFP. Het rapport voegde eraan toe dat de witte helmen, die claimen dat ze een neutrale partij zijn in het Syrische conflict, nauwe banden hebben met het Britse leger. Dit is zeker niet ondenkbaar, aangezien de oprichter van de witte helmen een Brit is die eerder in defensie gewerkt heeft. Als we iets dieper onderzoek doen naar de ‘witte helmen’, komen er opmerkelijke zaken naar voren. Ze beweren op hun website namelijk onafhankelijk te zijn, en dat ze geen geld van overheden aannemen. Dit, terwijl Washington (na een paar kritische vragen over de witte helmen) heeft toegegeven dat ze 23 miljoen dollar USAID over hebben gemaakt naar de organisatie. Daarbovenop werd de Syrische leider van de witte helmen uitgenodigd naar de V.S. om een Nobelprijs op te halen. Toen hij in de V.S. landde, werd hij gelijk met het vliegtuig teruggestuurd naar Turkije. Zijn visum werd namelijk geweigerd omdat hij nauwe banden zou hebben met terroristische organisaties. Hij mag de V.S. dus niet naar binnen, maar zijn organisatie ontving wel 23 miljoen Dollar van de Amerikaanse overheid. Snappen jullie het nog?

No-fly zone
Het lijkt erop dat de witte helmen op verschillende manieren wordt gebruikt door de NAVO. Zo wordt er op website van de witte helmen opgeroepen om een petitie tekenen waarin verzocht wordt om een no-fly zone te creëren boven Syrië. De enigen die baat hebben bij zo een no-fly zone zijn de landen die de huidige Syrische president Assad weg willen hebben, oftewel de NAVO-landen. Nadat er in Libië een no-fly zone gecreëerd werd, ging het land er hard op achteruit: het aantal bombardementen steeg, evenals het aantal burgerslachtoffers. In Syrië zal dat niet veel anders aflopen. Assad heeft zelf meerdere malen aangegeven dat als de Syrische bevolking de kans krijgt om democratisch een nieuwe leider te kiezen, hij zal opstappen. Maar die kans wordt de Syriërs helaas niet gegund.

Rusland
Het bombardement, waarbij ook vier andere kinderen werden verwond, werd aanvankelijk toegeschreven aan Rusland. Moskou ontkent de beschuldigingen en beschuldigt de westerse media van “cynisch gebruik maken van deze tragedie voor anti-Rusland propaganda materiaal.” De Russen ontkennen niet alleen iets te maken te hebben met de aanslag, maar claimen ook dat er helemaal geen luchtaanval is geweest. Op basis van camerabeelden die in de media circuleren (waarin te zien valt dat een deel van het glas in de nabijgelegen gebouwen niet was verbrijzeld) beweren ze dat het geen luchtaanval geweest kan zijn. Het Russische leger suggereerde in plaats daarvan dat het kan zijn veroorzaakt door een mortiergranaat of een gasfles-IED, wellicht gebruikt door een ‘rebellengroep’.

NOS
China’s scepsis over de berichten in de media kan het gevolg zijn van de identiteit van de auteur van het beeldmateriaal. Mahmoud Rslan heeft zichzelf omschreven als een oorlog journalist en mensenrechten-activist in interviews, maar zijn online spoor suggereert toch iets anders. Zo heeft hij nauwe banden met de Harakat Nour al-Din al-Zenki, een terreurorganisatie die in juli een video publiceerde waarin de onthoofding van een 12-jarige Palestijnse jongen te zien was. De groep, die als “gematigd” wordt beschouwd en wapens ontvangt van de VS, beweerde dat de onthoofding willekeurig door de betrokken commandanten werd uitgevoerd en beloofde het te onderzoeken. Eerder werd de groep door Amnesty International beschuldigd voor het ontvoeren en martelen van journalisten, hulpverleners en burgers in Aleppo. Dit weerhield de NOS er niet van om de ‘journalist’ een podium te geven. In het artikel over hem wordt overigens ook de indruk gewekt dat Rusland achter de aanslag zat, maar bewijzen hiervoor worden nagenoeg niet getoond.

Rslan
Tussen de foto’s gepost door Rslan zat een selfie met meerdere personen, waaronder twee mannen die deel hebben genomen aan de onthoofding van een Palestijnse jongen.

 

De fotograaf ontkent banden te hebben met de terreurorganisatie, of dat hij wist dat ze strijders waren op het moment dat hij de selfie maakte. Best opmerkelijk aangezien de fotograaf bekend staat op Facebook en YouTube voor het continu posten van foto’s die de Zenki militie toejuichen. Dezelfde militie die de Palestijnse jongen onthoofde en journalisten ontvoeren. Hij is verre van een mensenrechten-activist.

Burgers in Syrië, waaronder veel kinderen, lijden al vijf jaar lang door de beschietingen en bombardementen uitgevoerd door ALLE kanten van het Syrische conflict. Toch krijgen de slachtoffers van de ‘rebellen’ (die gesteund worden door het westen) en bombardementen van de internationale coalitie minder aandacht in de media dan die van bijvoorbeeld het Syrische Leger. Ze worden niet aangeduid als “het gezicht van de oorlog”, en er wordt niks over ze geschreven. Terwijl het nog niet eens duidelijk is wie er achter de aanslag zat, werd het jongetje Omran al bestempeld als een slachtoffer van Poetin en Assad. Zo ziet u maar weer, dat tijdens oorlogen de waarheid als eerste sneuvelt. Wij zijn in ieder geval opgelucht dat het goed gaat met het jongetje Omran.

[wpdevart_like_box profile_id=”destillewaarheid” connections=”show” width=”300″ height=”280″ header=”small” cover_photo=”show” locale=”en_US”]