Gelekte audiobestanden bevestigen contact tussen Daesh en Amerikaanse militairen

walkietalkie

De Syrische inlichtingendienst beweert te beschikken over een audio-opname van een gesprek dat plaatsvond tussen Amerikaanse militairen en Daesh terroristen kort voor de Amerikaanse luchtaanvallen op Syrische regeringstroepen in Deir ez-Zor, meldt de voorzitter van de People’s Council of Syria. Hoewel de V.S. in eerste instantie beweerde dat het om een vergissing ging, blijkt nu dat het toch een gecoördineerde actie was. De luchtaanvallen van de internationale coalitie tegen de Syrische strijdkrachten doodden tientallen Syrische soldaten, waardoor Daesh ter plekke door kon gaan met het winnen van terrein. Nederland zit ook bij de internationale coalitie, dus we mogen nu de vragen wel stellen: tegen wie vechten ‘we’ nou eigenlijk, en wie zijn wij aan het helpen in dit conflict?

De Verenigde Staten en Rusland hadden vorige maand een deal gesloten om het vredesproces in Syrië weer op gang te brengen, inclusief een landelijk wapenstilstand en verbeterde toegang voor steun. Natuurlijk was dit niet de eerste wapenstilstand, maar het document dat in Genève werd ondertekend werd geprezen als ‘een belangrijke stap voorwaarts’. Er was optimisme in de lucht. Dan, nog geen twee weken later, veranderde alles. Amerikaanse, Britse, Australische en Deense gevechtsvliegtuigen vielen op 17 september Syrische regeringstroepen aan in de buurt van de oostelijke stad Deir ez-Zor. De aanval vond plaats tijdens een strijd tussen het Syrische leger en Daesh terroristen. Sommige (internationale) media zet het dodental oplopend tot 80, terwijl anderen suggereren dat er 62 soldaten werden gedood. Meer dan 100 raakten gewond. Dat het Syrisch leger ook bloed aan haar handen heeft (net zoals alle andere partijen), is niet te ontkennen. Maar deze soldaten stonden op de frontlinie te vechten tegen de grote vijand: Daesh militanten. Waarom werden zij gebombardeerd? Het Pentagon beweerde in eerste instantie dat de luchtaanval een vergissing was, en dat het op Daesh militanten had gericht. Nu blijkt er een gesprek te zijn geweest tussen Daesh militanten en het Amerikaanse leger nét voor de aanval.

‘Washington steunt terroristen’
Dat de V.S. verantwoordelijk is voor de creatie, ondersteuning, en het bewapenen en faciliteren van Daesh (ISIS), is al een geruime tijd bekend in geïnformeerde kringen. Toch zou de audio-opname van de samenwerking tussen de VS en Daesh effectief de geloofwaardigheid en eventuele resterende schijn van eerlijkheid en logica van de “war on terror” een flinke deuk bezorgen. Die oorlog is in werkelijkheid niets anders dan een ‘oorlog van terreur’ tegen mensen in alle hoeken van de wereld.
“Het Syrische leger onderschepte een gesprek tussen de Amerikanen en Daesh net voor de luchtaanval op Deir ez-Zor”, zei Syrische minister Hadiya Khalaf Abbas zoals geciteerd door de Al Mayadeen omroep. De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov, zei afgelopen vrijdag tijdens een interview met de BBC dat het noodzakelijk was om Daesh terroristen en “gematigde” oppositie duidelijk te scheiden om de wapenstilstand te redden. Bovendien wordt de wapenstilstand door de V.S. gebruikt om de wapen- en munitievoorraad aan te vullen bij de ‘gematigde rebellen’, waarvan een aanzienlijk deel bij Daesh militanten beland. Volgens de Syrische parlementariër Mohammed Kheir Al-Akkam, bewijst de audio-opname dat de aanval ‘preplanned’ was en geen fout was zoals de Amerikaanse regering claimt. Deze verklaringen lijken te suggereren dat het gesprek opgenomen door de Syrische regering definitief de coördinatie tussen de VS en Daesh bloot zal leggen.

Syria
Deir Ez-Zor, Syrië. © Google.

‘Vergissing’
Groot-Brittannië, Australië en Denemarken hebben hun deelname al bevestigd van de dodelijke luchtaanvallen. Deze gegevens zullen later openbaar worden gemaakt. Als er ooit enige twijfel is geweest over het feit dat de Verenigde Staten de meest gevreesde terroristische organisatie in de wereld beschermt en ondersteund, is die twijfel nu zeker gewist als gevolg van de Amerikaanse aanval op de Syrische strijdkrachten. Hoewel het is niet bekend waarom het echt gebeurd is, blijft het een feit dat het is gebeurd. En hoewel fouten wel eens gebeuren, mag het wel opmerkelijk genoemd worden dat Daesh flink profiteerde van deze ‘vergissing’: Een tegenaanval werd binnen 7 minuten gelanceerd, wat impliceert dat de terroristische groep op voorhand wist van de luchtaanval. En natuurlijk betekende dit dat de wapenstilstand officieel voorbij  was. De spanningen escaleerde verder na de bomaanslag op een hulpkonvooi van de VN in een gebied dat in handen is van de rebellen. In de media werd deze aanval al snel toegeschreven aan Rusland ondanks het groeiende bewijs dat de aanslag het werk was van een Amerikaanse ‘Hellfire drone’.

Russische reactie
Na de aanval op het Syrische leger zijn tientallen buitenlandse officieren gebombardeerd door Rusland in een deel van Aleppo dat in handen is van ‘rebellen’. Dit zou zomaar de echte reden voor het dreigende einde van de diplomatieke samenwerking tussen de VS en Rusland zou kunnen zijn. Farsnews meldde dat Russische oorlogsschepen drie Caliber raketten heeft afgevuurd op de buitenlandse functionarissen die naar verluidt ondersteuning en informatie boden aan Daesh militanten in het westelijke deel van Aleppo. 30 Israëlische, Amerikaanse, Saudische en Britse functionarissen zijn bij de aanval omgekomen. De buitenlandse officieren waren volgens diverse bronnen in de operatiekamer de aanvallen van de terroristen in Aleppo en Idlib aan het regisseren. Buitenlandse functionarissen uit landen die (althans op papier) Daesh aan het bestrijden zijn, stonden aan de leiding van de terreur aanslagen in Syrië. Ook zijn er geruchten dat de V.S. plannen heeft om 7 basissen in Noord-Syrië op te richten. Reuters meldde in maart al dat de Verenigde Staten bijna klaar is met het opzetten van een luchtmachtbasis in het Koerdisch-gecontroleerde noorden van Syrië en verder wilt gaan met de bouw van een tweede basis voor zowel militair als civiel gebruik, dus dit is eigenlijk niks nieuws. Maar het feit dat de V.S. ‘boots on the ground’ heeft is verontrustend, gezien het feit dat in 2013 President Obama zei dat hij geen scenario voorzag waarin er Amerikaanse troepen naar Syrië werden gestuurd, en het nog steeds ontkent.

Gezien het feit dat er Amerikaanse levens verloren gingen in de handen van het Russische leger, is veelzeggend over de westerse media die geweigerd hebben om dit verhaal te dekken. Hoewel de mainstream media ervan houden om Rusland de schuld te geven waar mogelijk, hebben ze bewust ervoor gekozen om de dood van de Amerikaanse en buitenlandse militaire officieren door een Russische raketaanval niet te dekken. Dit impliceert sterk het vermoeden dat de VS niet wilt dat het openbaar wordt gemaakt. Het wordt bevestigd in diverse rapporten dat buitenlandse regeringen zich bezig houden met het trainen, leveren en beheren van radicale ‘oppositie’ groepen in Syrië met nog steeds maar één uiteindelijk doel: het afzetten van Assad.