Syrische Alawieten: ‘Media liegen, wij distantiëren ons niet van Assad’

alawieten
Ahmad Bilal met de Syrische president Assad


Een woordvoerder van de Syrische Alawieten heeft de rapporten van de BBC waarin staat dat ze zich zouden distantiëren van de regering Assad weerlegd. De verslagen verschenen in een artikel op de website van de BBC, en werden vervolgens klakkeloos overgenomen door o.a. de Volkskrant, het AD, de NRCNu.nl, en KRO/NCRV. Het betrof een “geheime verklaring” die gesmokkeld zou zijn uit Syrië. Nu blijkt dat het de zoveelste anti-Assad propagandabericht is. 

Geen van onze geleerden en sjeiks hebben gesproken over een afstand. Ons land is verenigd in alle religieuze denominaties, en Bashar Assad is voor ons een symbool van het Arabische verzet (tegen het imperialisme en zionisme) “, zei Ahmad Bilal in een interview met Sputnik Arabic. Bilal deed een beroep op alle leden van de Syrische Alawieten om samen op te staan tegen het verspreiden van de valse mediaberichten, toe te voegen dat zij die hun toevlucht nemen tot ongegronde bronnen en het vervormde feiten zich “onmiddellijk moeten verontschuldigen.” De alawieten komen voornamelijk voor in het huidige Syrië, binnen de gouvernementen Latakia en Tartus. Ook in Damascus en andere grote steden zoals Aleppo en Homs wonen tegenwoordig grote aantallen alawieten.

Israël 
Binnen Syrië vormen de alawieten een minderheid tegenover een meerderheid van soennieten. Een groot deel van de huidige militaire en zelfs van de bestuurlijke elite in Syrië behoort tegenwoordig echter tot de alawitische minderheid, inclusief de Syrische president Bashar al-Assad. Op de door Israël bezette Syrische Golanhoogten (in het uiterste zuidwesten van Syrië) wonen in het verdeelde Syrisch-Libanese dorp Ghajar ook ongeveer tweeduizend alawitische burgers, van wie de meesten een Syrisch paspoort hebben. Israël heeft de alawitische inwoners een Israëlisch paspoort aangeboden, maar de meerderheid heeft dit geweigerd en beschouwt zich als Syrisch; enkelen hebben ook een Libanees paspoort in het Libanese dorpsgedeelte. De alawieten vormen een geloofsgemeenschap die voortgekomen is uit een afsplitsing van de sjiitische islam. Alawieten wonen in Noordwest-Syrië, Turkije (Hatay) en Libanon. In Turkije worden ze ook wel ‘Arap-Alevi’ (Arabische alevieten) genoemd, om verwarring met de Turkse alevieten te voorkomen. De alawieten zouden namelijk qua praktisering meer gemeen hebben met de sjiieten dan met de Anatolische alevieten.

Anoniem
Het document, de zogenaamde ‘Declaration of Identity Reform’, is naar verluidt in het geheim meegenomen uit Syrië en gestuurd naar een aantal media, waaronder de Britse BBC, de Italiaanse La Repubblica, de Franse Le Figaro, het Duitse Welt am Sonntag krant en Deutsche Welle, die een digitale versie van het document ontvingen van een anonieme afzender. In het mysterieuze 8-pagina’s tellende document wordt beweerd namens de de leiders van de sekte die loyaal zijn aan de Syrische president Bashar Assad, dat “de heersende politieke macht, ons (de Alawieten) niet vertegenwoordigen evenmin onze identiteit vormen of het behoud van onze veiligheid en reputatie. De legitimiteit van het bewind in Damascus kan slechts aan de hand van de maatstaven van democratie en mensenrechten worden vastgesteld en de alawieten moeten niet worden vereenzelvigd met de misdrijven die het regime heeft gepleegd

Informatie-oorlog
Sprekend over de redenen waarom dit soort publicaties opduiken in de media, zei sjeik Bilal: “We zien dit als een andere mislukte poging (van tegenstanders van de Syrische regering) van hun samenzwering tegen ons land. Opnieuw proberen ze naar ons land te verdelen. “Wij zijn een land, en hebben gemeenschappelijke bloed. Laat ze eerst bewijzen dat een dergelijk document bestaat. Dit is gewoon een andere aanval in de informatie-oorlog die wordt gevoerd tegen Syrië”, aldus de woordvoerder. De authenticiteit en de oorsprong van het document zijn in twijfel getrokken, omdat het idee van een “geheim document” in tegenspraak is met de regels van de sekte. Een advies van de Alawieten op een persoon, groep van personen of organisaties kan pas worden gevormd na een conciliaire vergadering op voorwaarde dat alle aanhangers van de Alawieten later zou worden gesteld van de beslissing door de aangewezen geestelijken, sloot Sjeik Bilal af.