Geert Wilders: Volksheld, of gevaar voor de samenleving?

Aanstaande maart gaan we een klein groepje Nederlandse politici enorm veel macht geven. Maar dan ook écht veel. Als we de peilingen mogen geloven staat Geert Wilders op dit moment bovenaan. Indien hij daadwerkelijk aan de macht komt, zal Nederland absoluut veranderen. Maar wat voor veranderingen zullen dat precies zijn? Zal Nederland eindelijk worden gered? Of gaan we spijt krijgen dat we hem ooit zo ver hebben laten komen? Met wat voor gevolgen krijgen we te maken indien Geert Wilders daadwerkelijk Minister-president wordt?

De gevolgen van het inreisverbod die Trump aan burgers van zeven islamitische landen heeft opgelegd is een voorproefje voor de Nederlandse samenleving. Opschudding, verwarring en onrust onder de bevolking zijn maar een paar gevolgen van het inreisverbod. Over de hele wereld zijn mensen vol ongeloof de straat opgegaan om te demonstreren tegen de beslissing. Aan de andere kant kon Trump op steun rekenen van zijn miljoenen kiezers. Voor hen is er zojuist een droom in vervulling gegaan: eindelijk een president die doet wat hij zegt. Trump maakte deze beslissing naar eigen zeggen ”om terroristen buiten de deur te houden.” Dezelfde retoriek die Wilders ook gebruikt. Maar zitten die wel achter de deur?

Een dag na Trump’s beslissing vond er een terroristische aanslag plaats in Quebec, Canada. De 27-jarige Canadees Alexandre Bissonnette liep een moskee naar binnen tijdens het avondgebed en schoot vervolgens in het rond met een automatische wapen. Zes moslims kwamen om, en 8 raakten er gewond. Zelf werd hij opgepakt. Volgens een Canadese mensenrechtenbeweging heeft hij bekend dat hij rechts-extremistische ideeën heeft. Zo steunde hij op Facebook een groep die strijdt tegen de multiculturele samenleving. Ook zou hij zich op sociale media nationalistisch hebben uitgelaten en sprak hij zijn steun uit voor Marine Le Pen, de leider van de Franse anti-immigratiepartij Front National, en hechte vriendin van Wilders.

Al op jonge leeftijd ging Marine Le Pen met haar vader op campagne en werd ze bekend met haar vaders politieke idealen. Na een aantal jaren werkzaam geweest te zijn als openbaar aanklager werd ze het hoofd van de juridische afdeling van het Front National in 1998. In 2004 werd Marine Le Pen lid van het Europees Parlement. Ze legt de nadruk op de anti-Europa standpunten en is kritisch ten opzichte van immigratie. Toch ziet Marine Le Pen een fundamenteel verschil tussen haar opvattingen en die van Geert Wilders:

Ik denk dat Wilders harder is in zijn oordeel over de Islam. Ik ben gematigder. Ik voer geen oorlog tegen een religie en val geen religieuze teksten aan. Dat is het verschil tussen Wilders en mij.

Hoe extremer de leider, hoe extremer de volgers. Wij willen niet alle Nederlanders die op de PVV gaan stemmen over een kam scheren, of niet serieus nemen, aangezien zij toch een aanzienlijk deel van de bevolking uitmaken. We begrijpen ook dat PVV’ers het zat zijn om keer op keer belazerd te worden door de elite. We begrijpen dat ze minder EU willen, en meer soevereiniteit voor Nederland. Maar guess what? Dat wilt de rest van Nederland ook. Alleen het anti-Islam gedachtegoed dat Wilders verspreidt, druist tegen de Nederlandse normen, waarden en grondrecht in. Bovendien zorgt het voor enorme polarisatie binnen de samenleving. Iets wat niet alleen wij inzien:

Zeer gevaarlijk
We kunnen niet ontkennen dat de anti-islam uitspraken van dit soort politici gevaarlijker zijn dan we nu (nog) kunnen beseffen. Een gepolariseerde samenleving is een zeer gevaarlijk scenario, waarbij er spanningen ontstaan tussen verschillende bevolkingsgroepen binnen een land. Polarisatie kan het (onbedoelde) gevolg zijn van ongelukkig geformuleerde uitspraken, een incident, maar kan ook opzettelijk veroorzaakt zijn. Als mensen het gevoel hebben van buitenaf bedreigd te worden, hebben ze de neiging zich eenparig onder hun leider te scharen. Dat is de reden waarom Wilders aan zijn volgers continu het gevoel probeert te geven alsof er een directe bedreiging is van moslims en migranten. De steun die hij krijgt van zijn volgers zorgt er vervolgens voor dat er mensen zijn binnen de islamitische gemeenschap in Nederland die zich vervreemd kunnen voelen in de samenleving. Dit is een van de vele oorzaken van radicalisme. Net als terrorisme, kan onverdraagzaamheid zoals de anti-islam en ‘minder’ uitspraken ook een land verdelen – het creëert chaos, verwarring en het verzwakt ónze samenleving.

De laatste terroristische aanslag in Nederland gebeurde bijna een jaar geleden op 27 februari 2016, waarbij er een molotov cocktail tegen een volle moskee werd gegooid. Dit soort terreurdaden zijn gevolgen van o.a. de extreme uitspraken van Geert Wilders. Mocht hij de meeste stemmen krijgen in maart, dan zullen we als samenleving vaker te maken krijgen met dit soort (extreem-rechts) terreur. Is dat niet iets waar we ons de afgelopen 16 jaar zo druk over hebben gemaakt, terreur? Bepaalde bevolkingsgroepen anders behandelen dan de rest druist tegen de democratische rechtsorde in. Dit gebeurde niet zo lang geleden ook in Nederland, en we weten heel goed hoe dat afliep. Nederland heeft de islam via de media en Geert Wilders leren kennen, en precies daar ging het mis. Geert Wilders en vele mainstream media interpreteren de Koran namelijk op dezelfde manier als de terroristen van Daesh: ze claimen alledrie dat de Koran tot aanslagen oproept. Dit zegt meer over de denkwijze van deze personen dan over het boek zelf. Het overgrote deel van de moslims keurt aanslagen af, en kunnen geen vers in de Koran aanwijzen die ze goedpraten. Bovendien zijn volgens de cijfers moslims in het Midden-oosten nog altijd de grootste slachtoffers van terreur.

Er wordt al 16 jaar geprobeerd om de Nederlandse samenleving te verdelen. Want een land dat verdeeld is, is makkelijk te regeren. Veel mensen zien nog steeds niet in dat diversiteit juist een van onze grote krachten is. Maar wat nou als we mét elkaar praten, in plaats van over elkaar. We moeten erkennen dat we het samen moeten doen in dit land. Dan zullen wij, ondanks de verschillen, één Nederland vormen. Willen we in een Nederland wonen dat in 2017 collectief stemt voor angst en verdeling? Of stemmen we voor een Nederland dat haar weg vindt in een diverse samenleving? Het is van enorm belang voor niet alleen onszelf, maar ook voor onze kinderen en toekomstige generaties, dat we ons niet laten verdelen door politici als Geert Wilders. We verwachten altijd dat oplossingen voor serieuze problemen vanuit de politiek zullen komen. Wij geloven oprecht dat deze oplossingen steeds vaker vanuit onszelf zullen komen.

De Nederlandse samenleving zélf kan voor verandering zorgen, alleen is daar wel één belangrijk element voor nodig: een verenigd Nederland. Zelfs in de meest corrupte landen als Oekraïne, stromen de pleinen vol mensen indien ze het niet eens zijn met een beslissing. In Nederland lachen de politici in hun vuistje, omdat ze weten dat we te verdeeld zijn. Toch zal er een dag komen, dat de Nederlandse bevolking in gaat zien dat we elkaar harder dan ooit nodig hebben. Dan pas zullen de Nederlandse politici trillend op hun knieën regeren. Dan pas zullen zij regeren namens het volk, en niet namens de multinationals en de kapitalistische klasse. Dan pas zullen we écht genieten van de democratie.

[wpdevart_like_box profile_id=”destillewaarheid” connections=”show” width=”300″ height=”280″ header=”small” cover_photo=”show” locale=”en_US”]