Damascus al twee weken zonder water, Nederlandse media oorverdovend stil

Ruim vier miljoen inwoners van de Syrische stad Damascus zitten al twee weken zonder stromend water. Het water is vergiftigd met diesel, en belangrijke delen van de installatie zijn eind december verwoest. De toegang tot de watervoorziening wordt geblokkeerd door ‘rebellen’, die het gebied waar de installatie staat in handen hebben. De Nederlandse media hebben deze blokkade compleet genegeerd, maar niet voor niets. De situatie neemt namelijk een interessante wending: de door Nederland gefinancierde organisatie de ‘Witte Helmen’ lijkt direct betrokken te zijn bij de blokkering.

Totdat de installatie wordt hersteld, moeten miljoenen Syriërs in de veiligste stad van Syrië, Damascus, zonder stromend water leven. Toch vinden de Nederlandse media het niet nieuwswaardig genoeg om deze situatie te vermelden in haar berichtgeving. Enkel de Telegraaf heeft er een zeer kort artikel over geschreven van nog geen vijftig woorden. Het past nog nét niet in een tweet. Waarom negeren de Nederlandse media deze onmenselijke situatie?

Diesel
De Syrische regering is als enige bereid om reparatieteams te sturen naar de waterinstallatie om deze te herstellen. Maar de toegang tot de waterinstallatie wordt ontzegd door de aan al-Qaida gelieerde groep Takfiri, die controle heeft over het gebied. Nadat het oostelijke deel van de stad Aleppo bevrijd werd door Syrische regeringstroepen, waren de lokale rebellen en inwoners in de stad Barada (noordwest van Damascus, waar de installatie staat) bereid om te verzoenen met de Syrische regering. Terreurorganisatie Takfiri was het hier niet mee eens en nam de stad over. Het gebied is sindsdien onder volledige controle van Al-Qaida en valt daardoor buiten de recent afgesloten wapenstilstand. Op 22 december werd de watertoevoer naar Damascus plotseling besmet met diesel en niet langer drinkbaar. Een dag later begonnen Syrische regeringstroepen een operatie om het gebied terug te veroveren en om de watervoorziening te herstellen, die nog steeds bezig is. Op 27 december werd de faciliteit opgeblazen en gedeeltelijk vernietigd. De Barada-rivier levert ongeveer 70 procent van het stromend water voor Damascus en haar omgeving waar ruim vier miljoen Syriërs afhankelijk van zijn.

Witte Helmen
Onze lezers weten inmiddels dat de Witte Helmen allesbehalve een neutrale organisatie is, en dat veel van deze ‘vrijwilligers’ een dubbelrol spelen in het conflict in Syrië. Nu blijkt ook dat de door Nederland gesteunde organisatie direct betrokken is bij de waterblokkering van Damascus. Vreemd genoeg bood een aantal organisaties toegang naar de installatie onder verschillende (niet aangename) voorwaarden:

Adi Barada verklaring: ”Wij laten teams de waterbron repareren, als SAA-Hezb (Syrische leger) stopt met militaire operaties, belegering & het monitoren van de wapenstilstand door internationale waarnemers.”

Onderaan de verklaring zien we een bekend logo staan. Kijkt u maar eens naar de middelste logo in de tweede rij, die hier wordt vergroot:

En hier is het origineel van dit logo die direct van de website komt van de Syrische Civil Defense organisatie, beter bekend als de Witte Helmen:

De organisaties die samen een aanbod doen om de waterblokkade van Damascus te heffen, denken natuurlijk dat ze de macht hebben om dat te doen. Zij moeten dus ook verantwoordelijk worden gehouden voor het bijhouden van de blokkade. Ook moeten zij wel relaties met al-Qaeda-terroristen hebben, aangezien zij op dit moment het gebied in handen hebben waar de beschadigde watervoorziening staat. Brandt er al een lampje?

Wraak
Het valt anno 2017 niet meer te ontkennen dat verschillende terreurgroepen in Syrië gefinancierd, en gecontroleerd worden door zowel Westerse, als Arabische landen. Onze regering beweert dat de Witte Helmen “onpartijdig”, “neutraal” en “voor alle Syriërs” zijn. Er wordt niet gemeld, ook niet door de media, dat ze ook mede verantwoordelijk zijn voor het blokkeren van het watertoevoer naar ruim 4 miljoen Syriërs in Damascus. Ook de V.S. en 5 andere NAVO-landen hebben miljoenen aan deze organisatie geschonken. Dit verhoogt het vermoeden dat de blokkade een onderdeel is van een georganiseerde reactie van de ‘vijanden’ van Syrië op de recente bevrijding van Oost-Aleppo. Dit is onderdeel van een bredere, gecoördineerde strategie om alle gebieden waar de Syrische overheid nog de macht over heeft, van nutsvoorzieningen te ontnemen. Drie dagen geleden besloot Daesh om een groot deel van water voor Aleppo uit de rivier Eufraat te blokkeren. Hoogspanning masten die Damascus van elektriciteit voorzien zijn vernietigd en de toegang voor reparatie teams worden, in tegenstelling tot voorheen, geweigerd. Ook de gasleveranties aan delen van Damascus zijn aan het krimpen.

Media
Zelfs na 15 dagen van de watercrisis in Damascus zwijgen de Nederlandse media in alle toonaarden over de al-Qaeda blokkade voor de ruim 4.000.000 Syriërs. Dit heeft mede te maken met het feit dat de Nederlandse bevolking vooral medelijden ‘moet’ hebben met slachtoffers in ‘rebel’-gecontroleerd gebied. Nederland steunt tenslotte de gewapende oppositie. Dit, terwijl de veiligste steden in Syrië nog altijd onder het bewind van Assad staan. Laten we hopen dat de Nederlandse journalisten alsnog tot inzink komen, en neutraal over deze onmenselijke situatie zullen berichten.

Nederland staat voorop als het gaat om watertechnologie. In plaats van onze expertise en ervaringen op het gebied van water te gebruiken door deze als hulp aan te bieden, steunen ‘we’ een omstreden organisatie die medeplichtig is aan deze onmenselijke situatie, waarbij primaire levensbehoeften als instrument worden gebruikt. Wanneer beginnen we te kijken naar oplossingen, in plaats van nog meer problemen te creëren? Inmiddels hebben bijna 400 Nederlanders een petitie ondertekend waarin we samen de regering oproepen om de financiering van de ‘Witte Helmen’ onmiddellijk te stoppen. Ook u kunt uw bijdrage leveren door deze te ondertekenen, en dit bericht te delen.

[wpdevart_like_box profile_id=”destillewaarheid” connections=”show” width=”300″ height=”280″ header=”small” cover_photo=”show” locale=”en_US”]