Het geheime wapen van het Syrische leger

motorbike

Het Syrische leger vecht met man en kracht tegen de militante groepen (waaronder Daesh) die Syrië in chaos hebben gestort. Hierbij krijgen ze militaire steun van Rusland.
Terwijl de Nederlandse media het druk hebben met het verspreiden van Daesh-propaganda (d.m.v al het nieuws over Daesh door te spelen), is het Syrische leger steeds meer terrein terug aan het winnen. Aangezien westerse leiders het liefst Assad zien vertrekken, krijgen dit soort gebeurtenissen niet veel aandacht in de media. Ze willen Assad absoluut niet in een goed daglicht neerzetten. Waarom, leggen we later uit in het artikel. In de strijd die doorgaat op de achtergrond, gebruiken de soldaten van Assad een opmerkelijk wapen in de strijd tegen Daesh, namelijk motorfietsen: het ideale transportmiddel om steden bezaaid met smalle steegjes en met puin bedekte straten te heroveren. 

Syrische media meldden vorige week dat het Syrische leger de stad Salma heeft heroverd. De stad is gelegen in het noordoosten van Latakia, ongeveer 24 km van de Turkse grens, en was sinds 2012 de stad van een terroristische bolwerk. De stad van de smalle steegjes en de omliggende bossen maakte Salma bijzonder moeilijk te heroveren. Terwijl de Russische straaljagers hun doelen vanuit de lucht raken, is het bij dit soort steden voor het Syrische leger bijna onmogelijk om zich te bewegen in tanks, troepen, of gepantserde voertuigen.

Het succes van vorige week baseert zich op nieuwe strategieën
De motorfietsen bieden een aantal grote voordelen. Wendbaarheid laat de bestuurder sneller bewegen om aan sniper-schoten van Daesh-militanten te ontkomen, terwijl het lichtgewicht frame ervoor zorgt dat het over mijnen rijden (die bestemd zijn voor grotere voertuigen) geen gevaar meer vormt voor de Syrische soldaten.

De manier waarop we vechten is veranderd sinds het begin van de oorlog, en we hebben onze offensieve methoden ontwikkeld,” zei Hany, een 25-jarige soldaat van het Syrische leger. ”Het gebruik van meer dan 80 motoren in de laatste strijd heeft de grootste impact gehad in de laatste 72 uur van de aanval,” vertelde een veldcommandant.
De succesvolle operaties hebben, in coördinatie met de Russische luchtaanvallen, voor een grote klap gezorgd bij de terroristische organisaties die de stad veroverd hadden. De Nederlandse bevolking heeft hier nauwelijks iets over meegekregen.

salma google maps
Salma, Syrië. © Google maps


Propaganda in Nederland

Als het aan de overheid lag, zouden wij allemaal op een ‘anti-Assad’-manier moeten denken. Hij is een schurk, dictator, heeft veel doden op zijn naam, verhongert zijn volk en moet vooral weg. Althans, dat is de boodschap die ze proberen over te brengen. Wij willen dat niet tegen spreken, maar hij is op dit moment wel de meest veilige oplossing voor het conflict. Irak was beter onder Saddam en Libië beter onder Gaddafi, dus wat garandeert ons dat Syrië er wel op vooruit zal gaan zonder haar huidige leider? Indien de regering van Assad valt, zal Syrië er juist nog harder op achteruit gaan, en zal Daesh (ISIS, IS) zich in een rap tempo uit kunnen breiden. En dat gunnen we onze vijand toch niet?

Hongersnood in Madaya
Ook bij de hongersnood in Madaya werd er geprobeerd om de bevolking op het verkeerde been te zetten. Duizenden inwoners van Madaya hebben honger en het zou allemaal de schuld zijn van Assad. Wat niet vermeld werd, is dat Assad wel degelijk voedsel en humanitaire hulp gestuurd heeft naar Madaya. Dit werd alleen afgepakt door rebellen van de oppositie en werd op de markt aangeboden voor belachelijk hoge prijzen. In de video hieronder zie je de inwoners van Madaya hetzelfde beweren. Daarnaast werd door menig internationale media foto’s gebruikt die niet in Madaya zijn gemaakt, puur om Assad te demoniseren. Wederom, zodat we niet gaan klagen mochten ze de beslissing maken om ook Syrië (illegaal) binnen te vallen.

Wat als de regering in Syrië valt?
Net als Irak geeft Libië ons een goed voorbeeld wat voor situatie er zal ontstaan bij een Syrië zonder Assad: na de val van van Gaddafi bleek de Libische regering niet in staat om milities onder controle te krijgen. In het ontstane machtsvacuüm kregen milities, terroristische groepen en smokkelaars van wapens, mensen en drugs volop de kans hun positie te versterken, met toenemende onveiligheid, polarisatie en instabiliteit als gevolg. Dit was in Irak ook het geval. De oorlog in Libië was ook het begin van de ‘vluchtelingenstroom’ waar we vandaag de dag nog steeds te maken mee hebben. Gaddafi had ons gewaarschuwd voor de problemen die zullen ontstaan indien zijn regering omver werd geworpen, van de ‘vluchtelingenstroom’ tot aan de ‘Jihad’; hij had het allemaal voorspeld. De westerse media besloten dit te negeren waardoor wij met z’n allen blind zijn geraakt door de propaganda die wel getoond werd op tv. We zagen Gaddafi als een ‘dictator’ en een ‘slechte leider’, en daarom vonden wij het niet erg dat Libië binnen werd gevallen. Het echte verhaal achter de oorlog in Libië kun je hier teruglezen.

We staan op het punt om dezelfde fout maken
Onze overheid praat deze maand over het (illegaal) binnenvallen van de Syrische landsgrenzen. Rusland is door de Syrische overheid gevraagd om militaire steun te verlenen, dus de Russische steun aan Syrië verloopt volgens de regels van de VN.
Nederland daarentegen is door de V.S. gevraagd om mee te bombarderen in Syrië. Indien de Nederlandse overheid instemt met het uitvoeren van aanvallen binnen de Syrische landsgrenzen zonder toestemming van de Syrische overheid, schendt Nederland verdragen van het internationaal recht. Dat de V.S. laks heeft aan internationale verdragen is bekend, maar wij horen toch wel beter te weten?
Assad heeft zelf aangegeven dat hij bereid is om samen te werken met landen die tegen Daesh willen vechten, maar volgens de president heeft de Nederlandse overheid nog nooit contact met hem gezocht voor een eventuele samenwerking. Mocht het aan je voorbij zijn gegaan, hieronder kun je stukjes van het interview van Nieuwsuur met president Assad terugzien waarin hij dit zelf verteld.

 

Laten we niet opnieuw dezelfde fout maken. Er gebeurt meer in de wereld dan je ziet op  tv. Bekijk verhalen altijd van meerdere kanten door bijvoorbeeld buitenlandse media in de gaten te houden. We leven in een tijd waarin gretig gebruik wordt gemaakt van propaganda en beeldmanipulatie. De vraag is alleen, hoe vaak trappen wij hier nog in?

[wpdevart_like_box profile_id=”destillewaarheid” connections=”show” width=”300″ height=”550″ header=”small” cover_photo=”show” locale=”nl_NL”]