Aanstaande woensdag: Demonstratie in Bergen op Zoom tegen kerncentrale Doel


doeldemonstr

De kerncentrale in Doel krijgt steeds meer aandacht. Terwijl de politici zich veilig voelen in Den Haag, wordt de bevolking in Zuid-Nederland steeds meer ongerust. Zowel burgers als burgemeesters worden bewuster van de potentiële gevaren die zich achter deze kerncentrale schuilen en willen dat de kerncentrale zo snel mogelijk haar deuren sluit. Terecht, we praten immers over een dreiging van nucleaire aard. Het is hoog tijd om onze zorgen te uiten in een demonstratie, zodat de boodschap duidelijk over wordt gebracht aan de landelijke politiek in zowel Nederland als België: De kerncentrale in Doel moet zo spoedig mogelijk dicht!

Aanhoudende problemen bij de kernreactor hebben geleid tot ongerustheid bij de bevolking. Er zijn in de afgelopen jaren tal van problemen opgetreden in de kerncentrale, van explosies tot aan sabotage, maar voor het Belgische parlement nog geen reden om de kerncentrale te sluiten. Doel 1 en 2 zijn al 40 jaar actief, waarna ze in 2015 eigenlijk gesloopt zouden moeten worden maar dit is niet gebeurd. Sterker nog: de Belgische overheid heeft er vorig jaar voor gekozen om de kerncentrale tot 2025 draaiende te houden. Hoog tijd voor een demonstratie dus.

Waarom is de kerncentrale zo gevaarlijk?
Sinds 2005 draait Doel al in reservetijd. Met elk jaar dat deze centrales extra draaien nemen de risico’s toe. De Belgische kerncentrales hebben vaak stilgelegen vanwege stroomstoringen, explosies, brandjes, scheurtjes, sabotage en lekkende lasnaden. Begin deze maand is Doel 1, nadat deze na 8 maanden revisie weer werd opgestart, binnen 4 dagen weer platgelegd. De kerncentrale geeft de indruk dat het hoog tijd is om te stoppen, maar toch wilt de Belgische overheid de reactoren tot 2025 draaiende houden. Verder is één van de grootste problemen van kernenergie is het kernafval dat in de kerncentrale ontstaat. Dit afval is levensgevaarlijk en raakt pas na 240.000 jaar zijn radioactiviteit kwijt. Al die tijd blijft het afval schadelijk voor mens en milieu en moet het weggeborgen worden en bewaakt blijven. Daarnaast kent kernenergie nog een flink aantal andere nadelen. Kerncentrales zijn peperduur en alleen te financieren als de overheid meebetaalt. Willen wij nou echt verantwoordelijk zijn voor de problemen die de komende 16.000 generaties mee zullen maken?

Wie lopen er gevaar?
Een incident kan grote delen van omliggende gemeenten in de provincies Brabant, Zeeland en Zuid-Holland voorgoed onbewoonbaar maken. In het gebied met een radius van 75 km dat getroffen kan worden door een kernramp, wonen negen miljoen mensen. Volgens de Nature Journal en de Columbia Universiteit in New York ligt de kerncentrale in Doel in het meest dichtbevolkte gebied van alle kerncentrales in de EU. Een ramp waar Nederland niet op voorbereid is kan voorkomen worden, indien de Nederlandse overheid druk uitoefent op de Belgische regering. Wij moeten ze alleen nog zover krijgen.

doeldoel

Is het sluiten van Doel haalbaar?
Ja, sluiten kan. Doel 1 heeft al 8 maanden stilgelegen en is na enkele dagen draaien weer stilgelegd. De scheurtjesreactorten Doel 3 en Tihange 2 hebben zelfs anderhalf jaar stil gelegen. De stroomvoorziening is daarmee niet in gevaar geweest. Sterker nog; de Belgische stroomvoorziening is gebaat bij een betrouwbaar aanbod, niet bij knipperlichtcentrales. Verder heeft de Nederlandse netbeheerder Tennet al gezegd bereid te zijn om België te helpen, mocht het land een elektriciteitstekort hebben.

Informatieavond in Bergen op Zoom
De milieufederaties van Noord-Brabant en Zeeland en de milieuverenigingen WISE en Benegora hebben de handen ineengeslagen voor een brede informatiebijeenkomst over de kerncentrale in Doel.
Scheurtjes in reactorvaten, een explosie en onlangs nog een waterlek door sabotage“, vatten de vier organisaties de incidenten samen.
Zij zullen de aanwezigen op dinsdag 19 januari (één dag voor de demonstratie) bijpraten over de stand van zaken. Daarnaast is er ruimte voor vragen en discussie. De bijeenkomst vindt plaats in het zalencentrum De Raayberg aan de Antwerpsestraatweg 267a in Bergen op Zoom. De avond begint om 19.30 uur. Iedereen is welkom, meld jezelf hier aan voor meer informatie.

Stop de kerncentrale, kom in verzet!
We moeten nu in actie komen om ervoor te zorgen dat de kerncentrale zo spoedig mogelijk haar deuren sluit, voordat het misgaat. Daarom verzet De Stille Waarheid zich samen met verschillende maatschappelijke organisaties tegen de kerncentrale, en daar kunnen we jouw stem goed bij gebruiken: 

  • Kennis is macht: Verdiep je in de kerncentrale, en in de risico’s ervan. Kom ook naar de informatieavond in Bergen op Zoom, en roep zo veel mogelijk mensen op om dat ook te doen.
  • Deel deze informatie met je vrienden via Facebook en Twitter. Hoe meer mensen ervan af weten, hoe meer druk er kan worden gezet op de regering.
  • Teken het burgerinitiatief tegen de kerncentrale! Meer dan 200.000 mensen gingen je voor! Veel mensen onderschatten de effecten van petities, maar ook jouw stem telt.
  • En het allerbelangrijkste: Kom naar de demonstratie tegen de kerncentrale Doel, in Bergen op Zoom! Deze vindt plaats op 20 januari 2016 van 14:00 tot 17:00 uur. De demonstratie is georganiseerd door Patrick Nijssen van het actieplatform Stop KC Doel en zal worden gehouden op de Boulevard Noord in Bergen op Zoom. De plaatselijke SP steunt dit initiatief en roept haar achterban op om ook te komen. Ook Belgische actiegroepen hebben aangekondigd aanwezig te zullen zijn. Indien je zelf niet kunt komen, nodig dan zoveel mogelijk vrienden en familie uit om te komen naar de demonstratie. Uitnodigen kan via hier.

Nooit eerder hebben zoveel burgers hun zorgen geuit over het beleid van de kerncentrale in Doel. We hebben zo veel mogelijk stemmen nodig. Sluit je aan, en nodig je vrienden en familie uit om het ook te doen. In Duitsland hebben ze de stap al genomen om alle kerncentrales te sluiten. De Belgische overheid moet in plaats van het overeind houden van bejaarde centrales haar tijd en energie steken in veilige, betrouwbare en een schone toekomst. Dat is beter voor zowel de Belgische, als de Nederlandse bevolking. Dit is hét moment om van ons te laten horen.

Zien wij jullie woensdag 20 januari 2016 bij de demonstratie tegen kerncentrale Doel?

[wpdevart_like_box profile_id=”destillewaarheid” connections=”show” width=”300″ height=”550″ header=”small” cover_photo=”show” locale=”nl_NL”]