Kerncentrale Doel: De tikkende tijdbom

doel

Op dit moment is het de grootste dreiging voor zuid-Nederland: De kerncentrale in Doel. Opnieuw zijn er problemen met de kerncentrale, die net over de grens ligt in Belgie. De kernreactor van Doel 1 is gisteravond automatisch uitgeschakeld. Volgens Belgische media kwam dit door problemen met de alternator. Dat is een grote dynamo waarmee elektriciteit wordt opgewekt. De kerncentrale zou eigenlijk in 2015 gesloopt moeten worden, maar de Belgische regering heeft besloten ze nog 10 jaar langer open te houden.

Er zijn in de afgelopen jaren tal van problemen opgetreden in de kerncentrale, van explosies tot aan sabotage, maar voor het Belgische parlement nog geen reden om de kerncentrale te sluiten. Doel 1 en 2 zijn al 40 jaar actief, waarna ze eigenlijk gesloopt zouden moeten worden maar dat is niet gebeurd. Jaarlijks produceert de kernenergiecentrale ongeveer 23 miljard kWh, wat bijna 30% van de totale Belgische elektriciteitsproductie vormt. De Belgische overheid beweert dat ze de vraag naar elektriciteit zonder de kerncentrale in Doel niet aankunnen, terwijl er genoeg alternatieven beschikbaar zijn. Zo heeft de Nederlandse netbeheerder Tennet al gezegd bereid te zijn om België te helpen, mocht het land een elektriciteitstekort hebben.

Russisch roulette
De Duitse minister van Milieu Johannes Remmel vindt dat Belgie moet stoppen met kernenergie. Wat hem betreft gaat de kerncentrale in Doel helemaal dicht. “Zo lang die ‘brokkenreactoren’ stroom opwekken, is het gevaar van nucleaire ongelukken niet uitgesloten”, zegt Remmel.
De minister wijst erop dat een ongeluk in de Belgische kernenergiesector een enorm gevaar vormt voor de bevolking van België, Nederland en Duitsland en vindt dat de Belgische regering door de reactoren open te houden, ‘Russisch roulette’ speelt.

Bergen op Zoom
Ook de gemeente Bergen op Zoom, die op 35 km afstand van de kerncentrale ligt, heeft grote zorgen geuit door de recente gebeurtenissen. Burgemeester Frank Petter (CDA) van Bergen op Zoom wil de landelijke politiek inschakelen na meerdere incidenten bij de kerncentrale in Doel, net over de grens. Burgemeester Petter zegt dat hij vreest voor de veiligheid van de inwoners in West-Brabant. “We hebben de afgelopen tijd goede informatie gehad, maar ik wil een stap verder. Het vertrouwen moet weer worden teruggewonnen. We moeten in een veilige situatie kunnen leven.”

”De maat is vol”, vertelt fractievoorzitter Evert Weys van coalitiepartij GBWP tegen Omroep Brabant. “Ik voel me niet gerust en durf mijn hand er niet voor in het vuur te steken dat de kernreactor veilig blijft. Ik ben bang dat de Belgen het niet snel onder controle krijgen.”

Sabotage
Begin augustus vorig jaar liet iemand met opzet 65.000 liter olie weglopen waardoor de turbines zware schade opliepen. De centrale werd stilgelegd voor reparaties, met een prijskaartje van 30 miljoen euro. Al snel bleek dat de leiding was gesaboteerd. Wie er achter de sabotage zit, is nog onduidelijk. Belgische media meldden dat justitie in België onderzoekt of de kerncentrale Doel 4 afgelopen zomer werd gesaboteerd door terroristen.

Gebruiksduur
Oorspronkelijk werd er uitgegaan van een gebruiksduur van 30 jaar voor de reactoren, waardoor Doel 1en 2 in 2005 stilgelegd zouden worden. Toch werd onder de regering-Verhofstadt I de gebruiksduur van de kerncentrales door de Wet op de kernuitstap vastgelegd op 40 jaar. Hier bovenop zijn dus tien jaren aan toegevoegd, met risicovolle gevolgen. De kernramp van Chernobyl geeft ons een voorbeeld met wat voor gevolgen we te maken kunnen krijgen:

Een incident kan grote delen van omliggende gemeenten in de provincies Brabant, Zeeland en Zuid-Holland voorgoed onbewoonbaar maken. In het gebied met een radius van 75 km dat getroffen kan worden door een kernramp, wonen negen miljoen mensen. Volgens de Nature journal en de Columbia Universiteit in New York ligt de kerncentrale in Doel in het meest dichtbevolkte gebied van alle kerncentrales in de EU. Een ramp waar Nederland niet op voorbereid is kan voorkomen worden, indien de Nederlandse overheid druk uitoefent op de Belgische regering.

Waarom is dit nog niet gebeurd? Hoeveel incidenten moeten er nog volgen voordat er actie ondernomen wordt? Wordt het geen hoog tijd om de kerncentrale te sluiten? Indien dit niet gebeurd, wordt het dan geen tijd om voorbereidingen te treffen zoals grote oefeningen met hulpdiensten en een grote voorraad beschermende kleding op te slaan? Waar wachten onze volksvertegenwoordigers op? Binnenkort meer..

[wpdevart_like_box profile_id=”destillewaarheid” connections=”show” width=”300″ height=”550″ header=”small” cover_photo=”show” locale=”en_US”]