Moslims, Christenen, Joden en atheïsten demonstreren samen in Californië

130423202813-obeidallah-muslim-peace-sign-story-top

Maandag 14 december zijn een paar honderd inwoners van Californië de straat opgegaan als een reactie op de schietpartij in San Bernardino die plaats vond op 2 december. Zij demonstreerden tegen het geweld van geradicaliseerde personen, waaronder de haatmisdaden vanuit extreem-rechtse hoek die na de schietpartij volgden. Bij de demonstratie ”Not in our name” (Niet in onze naam) liepen Moslims, Christenen, Joden en atheisten schouder aan schouder om ”eenheid” te laten zien en om op te staan tegen onverdraagzaamheid en radicalisme van alle soorten. De Nederlandse media hebben de demonstratie genegeerd, maar wij van De Stille Waarheid vinden dat ze alsnog de aandacht verdienen in Nederland.

De Amerikaanse politie heeft de daders van de schietpartij in San Bernardino gedood in een vuurgevecht. Bij de schietpartij kwamen veertien mensen om het leven, zeventien anderen raakten gewond. De schietpartij vond plaats in een gebouw waar mensen met een ontwikkelingsachterstand worden begeleid. Na de schietpartij in San Bernardino steeg het aantal haatmisdaden in de Verenigde Staten. Twee weken na de aanslag zijn honderden mensen de straat opgegaan die duidelijk wilden maken dat dit soort aanslagen en geweld de samenleving niet mag schaden. Over de schietpartij werd veel geschreven, maar de demonstratie kreeg van geen enkele medium de aandacht, ook niet van onze ”publieke” zender: de NOS.

Hek van een moskee in Hawthorne waarop 'Jesus' is geschreven. Dat moslims ook in Jezus geloven wist de persoon die deze tekst geklad heeft waarschijnlijk niet.
Hek van het ‘islamic centre’ in Hawthorne waarop ‘Jesus’ is geschreven. Dat moslims ook in Jezus geloven wist de persoon die deze tekst geklad heeft waarschijnlijk niet.


Haatmisdaden
Hoewel de inwoners van de Verenigde Staten aangeven dat ze bang zijn voor terroristische aanslagen op Amerikaanse bodem, blijken de moslims in de VS op dit moment de grootste slachtoffers van terreur te zijn. Sinds de aanslagen in Parijs op 13 november is het aantal haatmisdrijven tegen islamitische Amerikanen verdrievoudigd. De terroristische aanslag van 2 december in San Bernardino maakt het er niet beter op. Tussen 2 december en 14 december vonden maar liefst 20 haatmisdaden plaats in de Verenigde Staten. In de lijst komen we opmerkelijke gebeurtenissen tegen, waaronder een Somalisch restaurant dat in brand is gestoken, stenen die door de ruit van een moskee zijn gegooid en een vrouw die in een park hete koffie over biddende moslims heeft gegooid.

Het lijkt erop dat door de manier waarop de media berichten over de aanslagen, gecombineerd met de opmerkelijke uitspraken van presidentskandidaat Trump (die als het ware olie op het vuur gooit) er een extreem-rechtse groep ontstaat met laagopgeleide, kortzichtige en geradicaliseerde personen. Veelal zijn het personen die dankzij de mainstream-media op een extreem-rechtse manier zijn gaan denken en hierdoor grote bevolkingsgroepen verantwoordelijk houden voor acties die gedaan zijn door individuen.
Niet alleen moslims zijn slachtoffers van haatmisdaden, zo werd bijvoorbeeld ook een tempel van aanhangers van het Sikhisme beklad met anti-islam teksten.

Vandalisme op de parkeerplaats van de Gurdwara Singh Sabha in Buena Park.
Vandalisme op de parkeerplaats van de Gurdwara Singh Sabha in Buena Park. Dat het Sikhisme een totaal ander geloof dan de islam is, wist de vandaal waarschijnlijk niet.

Atheïsten
Tussen de demonstrerende mensen liepen ook een paar atheïsten mee. Zij maakten duidelijk dat ondanks de grote theologische en filosofische verschillen met hun religieuze vrienden, ze nog steeds verenigd staan voor wederzijdse respect.

Amerika hoeft Donald Trump of zijn bekrompen ideeën niet“, zei een van hen. “Wat het land nodig heeft is een verenigd volk, gestold door de liefde, respect en een gemeenschappelijk idee. De demonstratie is een duidelijke oproep voor eenheid en respect voor onze broeders en zusters over de hele wereld.”

Crowdfunding
Terwijl extreem-rechtse personen het druk hadden met het terroriseren van moslims, hebben Amerikaanse moslims een bedrag van meer dan $190.000 bij elkaar verzameld voor de slachtoffers van de schietpartij in San Bernardino. Ook dit hebben we niet voorbij zien komen in de Nederlandse media.
Het oorspronkelijke doel van de ‘United American Muslims’ campagne was $50.000. Al snel werd dat bedrag ruimschoots overschreden met meer dan $140.000. Het opgehaalde bedrag zal gaan naar de onmiddellijke en korte termijn behoeften van de slachtoffers en hun families, waaronder begrafeniskosten, medische kosten, huur en zelfs hypotheek betalingen.
De website van de organisatie meldt het volgende:

“Wij willen op het kwade reageren met het goede, omdat ons geloof dat leert, en een krachtige boodschap van medeleven sturen door deze actie. Onze Profeet Mohammed, vrede zij met hem, zei: “Heb medelijden met die (lijden) op de aarde, en de Ene in de Hemel (God) zal ontfermen over u”. En de Koran leert ons: ‘Verdrijf het kwade door hetgeen dat beter is’ (41:34).

sb-muslim-stand

De mensen die meeliepen met deze demonstratie zijn een voorbeeld voor ons allemaal. Verschillende mensen met verschillende achtergronden die schouder aan schouder staan om dit soort aanslagen en haatmisdaden veroordelen, iets wat de media ons niet graag zien doen. Er is een reden waarom deze demonstratie het 8 uur-journaal niet gehaald heeft, en dat is omdat het een stukje eenheid van de samenleving laat zien. Net als terrorisme, kan onverdraagzaamheid zoals haatmisdaden ook een land verdelen – het creëert chaos en verwarring, en het verzwakt de samenleving. Over de haatmisdaden wordt wel bericht, maar demonstraties ertegen worden genegeerd. En zoals de meeste van ons het inmiddels al weten: De verlangens naar sensatie zijn voor de media belangrijker dan de waarheid. 

[wpdevart_like_box profile_id=”destillewaarheid” connections=”show” width=”300″ height=”550″ header=”small” cover_photo=”show” locale=”en_US”]