Daesh beschikt over chemische wapens in Libië

SAUDI ARABIA - MARCH 1990: Syrian troops photographed during a gas mask training exercise during the run up to the first Gulf War. (Photo by Tom Stoddart/Getty Images)

Na de aanslagen van 13 november in Parijs, waarschuwde de Franse premier Manuel Valls het Europese continent dat een mogelijke volgende aanslag gepleegd zou kunnen worden met behulp van chemische en biologische wapens. De waarschuwing van Valls dateert alweer van anderhalf maand geleden en sindsdien hebben verschillende Nederlandse media het nagelaten om maar iets te schrijven over deze reële dreiging. Tegenwoordig is Daesh voor de Nederlandse burger geen ver-van-mijn-bed show meer. De terroristische organisatie komt steeds dichterbij en wint steeds meer terrein in Libië.

Militanten van de terreurorganisatie Daesh hebben volgens Ahmed al-Gaddafi Dam, neef en voormalig adviseurs van de vermoorde Libische leider Muammar al-Gaddafi, het dodelijke zenuwgas “Sarin” weten te bemachtigen en tevens geprobeerd te gebruiken.

Chemische wapens
Dit vertelde hij in een exlcusief interview met RT Arabic. Ahmed Al-Gaddafi waarschuwde dat militanten van Daesh er onlangs in zijn geslaagd om een aantal geheime ondergrondse opslagfaciliteiten in de Libische woestijn op te graven waarin chemische wapens zaten opgeslagen. De chemische wapens werden direct na het opgraven, naar het noordelijke deel van het land getransporteerd en verkocht.

Volgens Ahmed al-Gaddafi waren er twee gevallen bekend waarbij chemische wapens werden gestolen. Dit wisten zijn bronnen uit Tripoli te melden. Bij de eerste melding werd bekend dat er zeven vaten met het dodelijke Sarin gas waren gestolen. Bij de tweede melding werd bekend dat er nog eens vijf vaten gestolen werden.

Ik wil geen paniek zaaien, maar dit is de realiteit, en alle wereldleiders weten dit heel goed.

Recent vertelde Ahmed al-Gaddafi in een interview met de krant Asharq al-Awsat, dat het verboden gas voor het eerst in 2014 in Libië gebruikt werden, een feit waarvoor een groot aantal landen in het Westen een oogje voor dichtknijpen.

Maar dit is natuurlijk niet alles. Sinds de aanslagen in Frankrijk is de mogelijkheid dat terroristen van Daesh deze wapens zouden verkrijgen en produceren explosief gegroeid.

Risico’s
Onlangs waarschuwde de Franse minister van Defensie dat zijn land op dit moment geconfronteerd wordt met de risico’s dat terroristen deze chemische en biologische wapens zouden inzetten tegen Frankrijk.
Naast Frankrijk heeft ook Nederland in 2011 deelgenomen aan de bombardementen om Gaddafi af te zetten. In plaats van zich actief in te zetten voor het land ná de bombardementen werd het land na de val van Gaddafi in totale chaos gestort. Waarom werd er destijds al geen melding gemaakt dat de opslagfaciliteiten van chemische en biologische wapens in Libië niet genoeg beveiligd waren? Waarom heeft de Internationale Coalitie zich nooit ingezet om deze opslagfaciliteiten tegen alle kosten te beschermen? Waarom krijgt het publiek dit nu pas te horen?

In het verleden hebben nogal wat Amerikaanse en Europese diplomaten durven te beweren dat Daesh nooit in staat zou zijn geweest om chemische wapens te produceren. Met als veel gebruikt argument dat er in de regio waar de militanten zich schuil houden, er een gebrek heerste aan kennis, middelen en technologie om chemische wapens te kunnen produceren.
Deze diplomaten die beweren voor onze democratie en belangen op te komen, hadden ondertussen niet in de gaten dat Daesh er onlangs in was geslaagd om mosterdgas te produceren, weliswaar van lage kwaliteit maar dodelijk genoeg om dit gas in kleine hoeveelheden te kunnen inzetten.

Mosterdgas
Eerder deze week meldden Amerikaanse veiligheidsfunctionarissen dat Daesh in Syrië en Irak, een groep van wetenschappers bij elkaar heeft weten te krijgen die bereid zouden zijn deze chemische wapens te produceren. De wetenschappers zijn niet alleen afkomstig uit Syrië en Irak maar komen vanuit de hele wereld. Zolang de logistieke en financiële partners, Daesh ongestoord van wapens en  geld kunnen blijven voorzien, zal de organisatie strijders en in dit geval hoogopgeleide mensen, met de miljoenen die het dagelijks verdient heel makkelijk kunnen blijven aantrekken.

Hoewel Daesh al eerder mosterdgas heeft weten in te zetten op het slagveld, blijven de Amerikaanse inlichtingendiensten sceptisch over de mogelijkheden van de terroristen om deze chemische wapens in te zetten bij een mogelijke terroristische aanslag. Iraakse functionarissen waarschuwden echter dat het grote territorium die onder controle staat van Daesh, de militanten een reeks van mogelijkheden geeft om gevaarlijke experimenten uit te kunnen voeren.

De grote verdeeldheid binnen de internationale gemeenschap over de bestrijding van Daesh, speelt de militanten enkel in de hand omdat zij heel goed weten dat een politiek dialoog tussen de wereldmachten Rusland en de Verenigde Staten veel tijd in beslag neemt en er een risico bestaat dat de dialoog mislukt.

Libië 
Voor de lezers die het nog niet wisten, Daesh verspreidt zich in hoog tempo over heel Libië en heeft onlangs een enorme uitvalsbasis weten te creëren in de Libische stad Sirte, waar naar alle waarschijnlijkheid ook de leider van de terreurgroep Daesh, Abu Bakr Al Baghdadi zijn toevlucht heeft gezocht. De reden dat Al Baghdadi zich in Libië bevindt is omdat “het Kalifaat” in vuur en vlam staat en sinds de actieve bemoeienis van de Russen, de Internationale Coalitie onder druk is komen te staan om de terroristen actiever te gaan bestrijden. Maar er is meer, de opvallende vorming van een Islamitische Coalitie onder leiding van Saudi-Arabië, vormt een potentieel gevaar voor het gehele politiek proces en toenadering tussen de verschillende strijdende groeperingen, wat net op gang aan het komen is en het Syrische volk enig perspectief biedt. Wat als de uitslagen van de verkiezingen bewijzen dat het Syrische volk nog steeds achter president Assad staat? Zullen de Golfstaten, die jaarlijks miljoenen pompen in deze terroristische organisaties, hun verlies accepteren? Zal Turkije een autonomisch Kurdistan aan de Turks-Syrische grens tolereren? Het is niet voor niks dat ook Turkije deel uitmaakt van deze coalitie om indien nodig onder dit mandaat het noorden van Syrië te kunnen binnenvallen.

Al Gadaffi eindigde het interview met het feit dat Daesh serieus bezig is met het ontwikkelen van chemische wapens, voornamelijk zenuwgas. Volgens Al Gadaffi heeft Daesh meerdere experts uit diverse landen gevraagd om mee te werken aan hun plan om chemische wapens te produceren.
Als reactie op een mogelijke aanval met chemische wapens is het Iraakse leger begonnen met het verspreiden van gasmaskers en CBRN-pakken onder militairen en de bevolking.

Zouden dit juist niet ontwikkelingen zijn waar de media zich op zouden moeten focussen? Waarom wordt dit soort informatie achter gehouden in de Nederlandse media?
In Irak is het zelfs al zo ver dat er gasmaskers en beschermende kleding uit is gedeeld aan het Iraakse leger, maar opmerkelijk genoeg is niks hierover te vinden in de Nederlandse media.