Duitse ex-mediabaas geeft live toe dat de media gecontroleerd worden

ZDFexbaas

Tijdens een radio-evenement in Berlijn vorige week, heeft de gepensioneerde baas van de ZDF, Dr. Wolfgang Herles, live op de radio een boekje open gedaan over hoe de Duitse media gecontroleerd worden door de overheid. Hij gaf tijdens de live-uitzending onder andere toe dat de Duitse overheid bepaalt waar wel, en niet over geschreven mag worden. Dr. Herles noemde het een ‘schandaal’ tijdens de discussie over media en de vrijheid van de pers, en vindt dat de media volledig onafhankelijk zouden moeten zijn. Wij vragen ons af wanneer er in de Nederlandse mediawereld iemand op gaat staan.

Een voormalige mediabaas geeft toe dat zijn ex-werkgevers samenwerken met de autoriteiten om de ”nieuwsagenda” in het land te besturen. U zou verwachten dat zijn uitspraken gereciteerd zouden worden door onze landelijke media, maar helaas: geen enkele nieuwsmedium in Nederland heeft de moeite genomen om hier een artikel over te schrijven. Indien dit in bijvoorbeeld Rusland zou zijn gebeurd, zouden we bedolven worden met artikelen erover. Maar aangezien het in Duitsland het geval is, zwijgen de Nederlandse media in alle toonaarden. Ze willen de Nederlandse bevolking natuurlijk niet de indruk geven dat zo een scenario ‘gewoon’ mogelijk is hier in het westen. Maar niet alleen in de Nederlandse mediawereld was het stil over dit onderwerp. Er zijn in de internationale media maar een paar artikelen geschreven over de opmerkelijke uitspraken van de ex-mediabaas: de Britse Daily Mail, de Amerikaanse Breitbart,  de Russische RT, en een handjevol Duitse media hebben erover gepraat. Wij vinden het dan ook niet raar dat 79% van onze lezers de Nederlandse media niet vertrouwen.

ZDF
De Zweites Deutsches Fernsehen (ZDF) is de tweede publieke omroep van Duitsland. De ZDF is net als de NOS een staatsomroep en de Duitsers zijn verplicht om elk jaar €17,98 per maand te betalen aan deze omroep om deze te financieren.
Dr. Herles was van 1984 tot 1987 ‘Deputy Chief Editorial Binnenlands Beleid’ van de ZDF waarna hij tot 1991 aan het hoofd stond bij de ZDF-studio’s in Bonn. Hoewel zijn contract eigenlijk in november 1992 eindigde, moest hij zijn functie als studiomanager in 1991 al neerleggen. Dit kwam omdat de raad van bestuur van de ZDF aandrong op zijn vertrek omdat hij herhaaldelijk scherpe kritiek had op de voormalige bondskanselier Helmut Kohl. Na zijn vertrek bleef Dr. Herles actief in de Duitse media. Zo presenteerde hij in de jaren 90 zijn eigen talkshow, ‘Live’, en werd later een prominente journalist en redacteur.

Agenda
Tijdens een radio-evenement vorige week in Berlijn, waar journalisten spraken over het medialandschap, begon Dr. Herles te praten over de huidige situatie. Toen het onderwerp ‘persvrijheid’ aan het woord kwam, vroeg de presentator aan Dr. Charles of de situatie in Duitsland “ernstig” genoemd kan worden op dit moment. Hij antwoordde dat de gewone Duitsers het vertrouwen in de media helemaal aan het verliezen zijn. Hij zei onder andere:

We hebben het probleem dat – nu praat ik vooral over de publieke staatsmedia – we een verbondenheid met de overheid hebben. Niet alleen omdat het commentaar vooral in lijn met de grote coalitie (CSU, CDU en SPD) staat, met het spectrum van advies, maar ook omdat we volledig in worden genomen door de politiek klasse gelegde agenda.

Beluister hieronder het fragment:

 

[wpdevart_like_box profile_id=”destillewaarheid” connections=”show” width=”300″ height=”550″ header=”small” cover_photo=”show” locale=”nl_NL”]