MONSANTO’S EINDE IS NABIJ!

De Duitse farmaceutische gigant Bayer heeft haar vingers flink verbrand door de overname van het Amerikaanse chemieconcern Monsanto. De multinational verliest rechtszaak na rechtszaak en ontvangt flinke klappen in de vorm van enorme schadevergoedingen die betaald moet worden aan slachtoffers die kanker hebben gekregen door Monsanto’s onkruidverdelger Roundup (glyfosaat). Ook is het bedrijf in opspraak gekomen nadat Franse media onthulden dat Monsanto illegale lijsten van invloedrijke journalisten en wetgevers samenstelt, waaronder journalisten, politici en wetenschappers in Nederland, en ze vervolgens proberen te beïnvloeden. De aandelenkoers van Bayer keldert ondertussen naar beneden. De ondergang van Monsanto is officieel niet meer te stoppen.

Te lezen in dit artikel:

  • Rechters in de Verenigde Staten achten het bewezen dat onkruidverdelger Roundup (hoofd bestandsmiddel: glyfosaat), wat geproduceerd wordt door Monsanto, kanker kan veroorzaken.
  • Duizenden burgers in de Verenigde Staten die veelvuldig in contact stonden met ‘Roundup’ en vervolgens kanker opliepen, starten massaal rechtszaken
  • Er is inmiddels al tientallen miljoenen Dollars uitgekeerd aan slachtoffers
  • Franse journalisten zijn erachter gekomen dat Monsanto o.a. Nederlandse journalisten, politici en wetenschappers (die een negatief beeld over Roundup hebben) proberen te beïnvloeden.
  • In Nederland wordt er nog steeds volop glyfosaat gebruikt in de landbouw
  • Het is tijd dat we samen actie ondernemen

Californische tuinman

Het begin van de ondergang van Monsanto begon in augustus vorig jaar, toen een Amerikaanse rechtbank Monsanto beviel om een ​​schadevergoeding van maar liefst 289 miljoen dollar te betalen aan de Californische tuinman Dewayne Johnson nadat de rechter het bewezen achtte dat het gebruik van Roundup, zijn kanker heeft veroorzaakt. De uitspraak opende uiteindelijk de weg voor duizenden andere rechtszaken door slachtoffers. Twee weken geleden besliste een Amerikaanse jury dat het bedrijf twee miljard Dollar schadevergoeding moet betalen aan een Amerikaans stel dat kanker heeft gekregen door Roundup. Er lopen momenteel meer dan 13.000 Roundup-gerelateerde zaken door de Amerikaanse rechtbanken.

Dewayne Johnson, 46 jaar oud, werkte van 2012 tot 2015 als tuinman voor een middelbare school in Californië. Regelmatig spoot hij Roundup-herbiciden in en rondom het schoolgebouw. Johnson was gezond toen hij begon aan zijn baan, maar in augustus 2014 werd vastgesteld dat hij aan het terminale lymfklierkanker lijdt. Tegen januari 2018 was het lichaam van Johnson voor 80 procent bedekt met laesies (blaren). Volgens zijn arts kan hij vaak niet praten of zijn bed verlaten, ondanks een nieuwe behandeling die hij in januari is gestart.

Dewayne Johnson’s huid is voor 80 procent bedekt met laesies.

Johnson’s rechtszaak heeft er niet alleen voor gezorgd dat het bewezen is dat Roundup kanker kan veroorzaken, maar ook dat Monsanto op de hoogte was van de medische risico’s van Roundup, en dit versluierde door een campagne te leiden van misinformatie en studies aan te vallen die op de gevaren van Roundup wezen. Mede dankzij deze werkwijze is het Nederlandse politici gelukt om Roundup toe te staan voor gebruik in de landbouw.

In november beval rechter Curtis Karnow dat juryleden in de rechtszaak het wetenschappelijk bewijsmateriaal met betrekking tot de kanker van Johnson in overweging konden nemen, evenals de aantijgingen dat Monsanto bewust bevindingen over glyfosaat’s potentiële kankerverwekkende gevaren onderdrukte. Uiteindelijk betaalde Monsanto 79 miljoen Dollar aan tuinman Johnson.

Zwarte lijst

De aantijging dat Monsanto illegaal een dossier van invloedrijke journalisten, media en politici heeft samengesteld, werd aanvankelijk onthult door het Franse dagblad Le Monde. De krant meldde dat een van zijn journalisten op de lijst van de 200 namen voorkwam, die vervolgens door de lobbyisten van Monsanto zouden worden benaderd om hun mening over op glyfosaat gebaseerde herbiciden te beïnvloeden.

De naam van de voormalige Franse minister van Milieu, Segolene Royal, staat ook op de lijst. Ze vertelde tegen AFP dat het “veel zegt over de methoden van lobbyisten: ze spioneren, infiltreren, proberen te beïnvloeden, soms zelfs financieel denk ik.”

Uiteindelijk werd er een klacht ingediend bij de Franse politie onder de beschuldiging dat de lijst met persoonlijke gegevens “op frauduleuze, oneerlijke en ongeoorloofde wijze” was samengesteld. De lijst werd gelekt door een bron in het in St. Louis gevestigde PR en lobbyfirma, Fleishman-Hillard, dat ingehuurd was door Bayer. Bayer stelde dat er in de ogen van het bedrijf niets illegaals was aan de manier waarop dergelijke lijsten werden samengesteld, en gaf later toe dat er meerdere lijsten waren samengesteld van politici, journalisten en wetenschappers in verschillende landen, waaronder Nederland.

Daarbovenop oordeelde een Franse rechtbank vorige maand dat Monsanto verantwoordelijk was voor het veroorzaken van de neurologische schade van een boer, die per ongeluk dampen van Monsanto’s onkruidverdelger inademde in 2004. In de veronderstelling dat het bedrijf onvoldoende waarschuwingen gaf op zijn etiket, zoekt Paul Francois € 1 miljoen ( $ 1,1 miljoen) aan schadevergoeding. Al deze zaken hebben er voor gezorgd dat beleggers massaal hun aandelen in Bayer hebben gedumpt. Beleggers hebben door de reeks van juridische narigheden van Monsanto, geërfd door Bayer, hun aandelenwaarde sinds de overname van Monsanto met bijna 50 procent zien dalen.

Roundup in Nederland

Ook in Nederland wordt er een flinke dosis glyfosaat gesproeid op de bodem: jaarlijks gebruiken consumenten en boeren meer dan 700 duizend kilo van de onkruidverdelger. Wij waarschuwen al 4 jaar lang voor de gevaren van Roundup, de schimmige werkwijze van Monsanto en de onwetendheid van Nederlandse politici. In principe zijn Nederlandse politici (wegens het toestaan) en journalisten (wegens het misinformeren) medeschuldig aan het veroorzaken van vele kankerpatiënten in Nederland. Menig wetenschappers waarschuwden ons meer dan tien jaar geleden al dat Roundup kankerverwekkend is, maar zij werden buitenspel gezet door omgekochte journalisten, politici en de schimmige werkwijze van Monsanto. Hierdoor bleef het kankerverwekkend middel toegestaan voor gebruik, zélfs in de landbouw. Het is slechts een kwestie van tijd voordat Roundup compleet verboden wordt voor gebruik, maar elke dag dat het middel is toegestaan, is er één teveel.

Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat er een verband bestaat tussen het gebruik van bestrijdingsmiddelen en verschillende soorten kanker, neurodegeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson en Alzheimer, chronische ziekten als astma, verstoring van het immuunsysteem en de hormoonhuishouding, en ziekten bij pasgeboren kinderen. Sporen van Roundup worden in ons voedsel, drinkwater en urine gevonden. Het is niet alleen onze gezondheid dat op het spel staat, maar ook die van de generaties na ons. Geven we dan niks om onze kinderen?

Het kankerverwekkend middel glyfosaat wordt nog steeds gebruikt in de Nederlandse landbouw, en we moeten dit samen stoppen. Wij vragen u daarom dit artikel te delen via uw sociale netwerken. Het is van wezenlijk belang dat we toekomstige generaties wapenen met de levensvaardigheden en informatie die ze dringend nodig hebben om gezonder en gelukkiger te leven. Een verbod op glyfosaat zal verschil maken voor niet alleen uw leven, maar ook voor de levens van volgende generaties, dus help ons alstublieft. Onze Facebookpagina is geblokkeerd door Facebook, waardoor wij zelf onze artikelen niet meer kunnen delen. Help ons door dit artikel op uw sociale netwerken en groepen te delen. Samen kunnen wij dit stoppen.