Nederlandse bevolking wordt ernstig misleid over Aleppo

noss

De militaire interventie onder leiding van het Syrische leger, in een poging om het oostelijke deel van de stad Aleppo te heroveren op de rebellen werpt gestaag zijn vruchten af. Recent zijn de Russen akkoord gegaan met het voorstel van VN-gezant De Mistura, om circa 1000 rebellen die meevechten aan de kant van de Al Nusra Front, een vrije doorgang te bieden naar het rebellen bolwerk in de provincie Idlib. In ruil zouden de strijdkrachten van president Assad deze wijken dan innemen zonder verdere gevechten. De Mistura zette zijn statement extra kracht bij door aan te geven desnoods zelf naar de stad af te reizen om de strijders van Al Nusra een veilige doortocht te garanderen. 

Ondertussen gaan de gevechten gewoon door in Aleppo en wordt de gemiddelde kijker en lezer door media als de NOS en de Telegraaf ernstig misleid. In de weken dat het Syrische leger met steun van Rusland haar offensief startte, verschenen er dagelijks in de westerse media gemiddeld tien artikelen over de onmenselijke situatie in Aleppo, een dreigende humanitaire ramp of kregen politici als Michiel Servaes en Han ten Broeke op televisie de mogelijkheid om hun zegje te doen over de ‘verschrikkelijke’ toestanden in de stad. Politici als Servaes en Ten Broeke, die bekend staan om hun felle anti-Rusland retoriek, maar in principe geen deukje in een pakje boter kunnen slaan, wilden actie tegen Rusland en president Assad. Wat voor actie vroegen wij ons af? Escalerende tegenmaatregelen misschien? Draagt dit bij aan het de-escaleren van het conflict rondom Aleppo? Brengen extra sancties tegen Rusland én militair optreden tegen Assad vrede dichterbij? Is een algehele vrede in Syrië niet het streefpunt van deze politici en Nederland in het geheel?

Aleppo 2013
In de stad Aleppo begonnen in 2011 de eerste protesten tegen de zittende president Assad, die we volop te zien kregen op de Nederlandse televisie. Vlak hierna volgden steden als Homs, Hama en Idlib. In korte tijd waren de demonstranten in staat om de rollen in de stad Aleppo volledig om te draaien. Van een vreedzaam protest naar het verklaren van een oorlog aan de regering in Damascus. Verschillende oppositiepartijen wisten zich te verenigen. De één gemotiveerd door het geboden geld uit de V.S. en de ander door de Jihad verdreven ze orde –en veiligheidstroepen van Assad uit Aleppo.

Maar waar waren diezelfde westerse media in 2013, toen Aleppo volledig belegerd werd door de “gematigde oppositie” en de stad op het punt van vallen stond? Of beter gezegd: wat voor dubbelrol spelen de mainstream media in Nederland aangaande het Syrische conflict? De NOS heeft bijvoorbeeld meerdere keren beweerd onafhankelijk te berichten over de oorlog in Syrië. Maar wat is neutraal? Het klakkeloos overnemen van artikelen uit de Washington Post, New York Times of een zender als Foxnews brengt de Nederlandse nieuwsvolgers weinig nieuws bij. Zo heeft de NOS verder drie ‘contactpersonen’ in Syrië die alledrie pro-‘rebel’ en anti-Assad zijn. De huidige manier van berichtgeving geeft geen neutraal beeld weer van de werkelijke situatie in en rondom Aleppo. Gek genoeg, geven ze dit zelf ook toe.

aleppo-map-june-13
Aleppo, 2013: volledig omsingeld door de Free Syrian Army in samenwerking met Jabhat Fateh Al-Sham. Waar was de internationale gemeenschap toen Aleppo omsingeld werd en 1.750.000 inwoners vast kwamen te zitten?

Maar daar hadden de mainstream media uiteraard de vluchtelingencrisis voor. Wat de media wél wisten maar ‘vergaten’ te vermelden, is dat de belegering van de stad Aleppo door de rebellen in 2013 uiteindelijk heeft geleid tot de enorme vluchtelingenstroom richting Europa. Waar waren landen als Frankrijk, de EU en de Verenigde Staten in 2013 toen de gematigde oppositie, (FSA) die nog steeds gesteund wordt door het westen, in coördinatie met de terroristische organisatie Jabhat Fateh Al-Sham (voorheen Al Nusra) de stad volledig belegerd hadden? Diezelfde landen die nu moord en brand schreeuwen in de VN veiligheidsraad moeten wij die nou echt serieus nemen? Voor wie beëindigde de VS haar samenwerking met de Russen in Syrië? Waarom heeft Frankrijk zo gehaast een VN-resolutie opgesteld waarvan zij al weten dat de Russen hun veto hiertegen zullen gebruiken? Doen de Fransen en Amerikanen dit omdat ze echt geven om het welzijn van de 250.000 Syriërs in Aleppo of willen ze voorkomen dat de rebellen en Jabhat Fateh Al-sham een vernietigende nederlaag leiden en Assad onder de diplomatie van de Russen de oorlog kan beëindigen?

Losse flodders
Het is zeker de moeite waard om even te vermelden dat de Verenigde Staten puur om strategische redenen zich heeft gemengd in het conflict. Om vooral op het wereldtoneel op te komen voor de belangen van de Golfstaten en Turkije in de regio. Niet voor niets is het de VS keer op keer niet gelukt om de gematigde rebellen ervan te overtuigen afstand te nemen van Jabhat Fateh Al-Sham. Hieruit is te concluderen dat de VS enkel met losse flodders schiet, tijd probeert te rekken met zogenoemde wapenstilstanden en eens te meer duidelijk wordt dat de regionale partners van de VS, hoofdsponsors van Jabhat Fateh Al-Sham zoals Saudi-Arabië en Qatar keer op keer de boventoon voeren in de onderhandelingen en totaal niet geïnteresseerd zijn in vrede.
Aan de andere kant is de standvastigheid van de Golfstaten enigszins te begrijpen en willen ze na vijf jaar van investeringen in de Syrische burgeroorlog resultaat zien. Miljarden euro’s zijn door Saudi-Arabië en Qatar geïnvesteerd om de gematigde oppositie op te zetten, strijders aan te trekken, deze te bewapenen met wapens en tanks uit het voormalige Oostblok en organisaties op te zetten zoals de White Helmets (Withelmen) en het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Allemaal om de westerse mainstream media te kunnen voorzien van een informatiestroom die waardeloos is omdat het niet geverifieerd kan worden.

White Helmets, een utopie
In 2015 kondigde minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders aan vier miljoen euro te doneren aan de hulporganisatie White Helmets. Volgens Koenders hadden de ‘vrijwilligers’ die hun leven dagelijks op het spel zetten om anderen uit het puin te redden recht op Nederlandse steun. Wat wel ontbrak aan het betoog van Koenders was transparantie richting de Nederlanders toe. Waarom is de organisatie opgericht door een Britse veiligheidsconsulent James Le Muserier? En waarom is de organisatie gebonden aan Mayday Rescue, een vereniging dat geregistreerd staat in Nederland? Het opvallendste aan dit verhaal is dat niet minister Liliane Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking deze plannen bekendmaakte (wat wel binnen haar portefeuille valt) maar Koenders. Heeft diezelfde Koenders gelobbyd om de benodigde Nederlandse belastingcenten die hier waarschijnlijk niet voor bedoeld waren, los te peuteren bij het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking? Het is niet voor niets dat er in 2015 een artikel in de media verscheen over het gedrag van Koenders binnen het kabinet. De ministers Hennis en Ploumen klaagden steen en been over de wensen van Koenders om de gereserveerde miljoenen bij Defensie en Ontwikkelingssamenwerking voor andere doeleinden te gebruiken.

Daarnaast zijn de bijna 3000 ‘vrijwilligers’ in dienst bij de White Helmets en waar de NOS de afgelopen weken een grote hoeveelheid aan propaganda artikelen over heeft geschreven, niet altijd de behulpzame reddingswerkers die zij beweren te zijn in de artikelen. Het gaat hier dus in principe om miljoenen euro’s aan staatssteun wat de NOS krijgt om de Nederlandse burger van onafhankelijk en neutraal nieuws te kunnen voorzien. In plaats daarvan moeten wij het doen met de gemiddelde huis-tuin-keukenredactie die niet eens de moeite nemen om gevallen zoals de White Helmets goed te onderzoeken en los van alle emotie een neutraal artikel te kunnen schrijven. Waarom horen wij eigenlijk niks van de Syria Civil Defence Unit? De door International Civil Defence Organisation (ICDO) en de UN Department of Humanitarian Affairs (OCHA) erkende Syria Civil Defence Unit, gevestigd in Damascus maakt bij haar inzet geen onderscheid tussen rebel of militair van het Syrische leger en is overal in het land en ook rondom de stad Aleppo aanwezig. Ondanks de internationale toezicht op de Syria Civil Defence Unit, horen wij niets in de media over deze hulporganisatie. Of wordt er door de mainstream media bewust ingezoomd op de heroïsche acties van de White Helmets om te laten zien dat Assad het vooral gemunt heeft op de ‘gematigde oppositie’ en haar sympathisanten?

blackfl
De zwarte vlag op de achtergrond, duidt erop dat de organisatie banden heeft met Jabhat Fateh Al-Sham (voorheen Al Nusra Front)

Begrijpt u nu waarom gebouwen van de White Helmets vaak als eerst doelwit zijn bij de bombardementen van de Syrische luchtmacht? Wat de NOS en veel mainstream media in Nederland bewust weglaten is de dubbelrol die deze hulpverleners van de White Helmets spelen. Zo is er de afgelopen maanden veel tijd ingestoken door onderzoeksjournalisten om via verschillende sociale media te achterhalen wie deze 3000 vrijwilligers nou waren. Hieronder ziet u een kleine greep uit de collectie van enkele White Helmets, die bij dag mensen uit het puin ruimen en zodra de zon ondergaat veranderen van outfit en met een wapen rondlopen.

WhiteHelmets

wittehlm

Veel Nederlanders blijven trappen in de propaganda die we voorgeschoteld krijgen. Aleppo is al jaren het toneel van een grootschalig gewapend conflict. Waarom ‘moeten’ we nu pas medelijden krijgen met de Syrische bevolking? De geïnformeerde burger had al medelijden met de burgers sinds 2013, toen de door V.S. gesteunde rebellen de stad met grof geweld overnamen. Miljoenen mensen konden geen kant op, maar ze kregen geen enkele aandacht van de internationale media. Puur en enkel omdat het niet in de regimechange-agenda paste. 

[wpdevart_like_box profile_id=”destillewaarheid” connections=”show” width=”300″ height=”280″ header=”small” cover_photo=”show” locale=”en_US”]