Israëlische troepen slopen Palestijnse radiostation, mediavrijheid ver te zoeken

 

pepper-spray-1-resized

Israëlische troepen hebben gisteren een radiostation in de Palestijnse stad Hebron kort en klein geslagen. Ze beschuldigden het radiostation voor het ”aansporen van geweld”.
De troepen vielen dinsdag het kantoor van de Palestijnse radiozender Manbar al-Hurriyya binnen en sloopten het kantoor, inclusief de muren en inrichting. De ”veiligheidstroepen” hebben ook de bekabeling in het gebouw volledig vernietigd. De Nederlandse media knepen zoals gewoonlijk een oogje dicht.

Rond 2 uur in de nacht kwamen ze met velen tegelijk.. ongeveer 30 militaire voertuigen omsingelden het gebouw en stormden daarna naar binnen. Ze hebben het gebouw volledig vernield, en namen alle transmitters mee.”, vertelde de directeur van de radiozender, Ayman Qawasmeh tegen RT.
Daarna kregen we een schriftelijke bevel dat we de aankomende 6 maanden niet meer mogen werken.” voegde hij eraan toe. Er is onnodig grof geweld gebruikt door het leger, wat ook duidelijk te zien is op onderstaande video:


Het Israëlische leger beschuldigde het radiostation van ‘‘het aanmoedigen van steekincidenten” en ”valse claims dat het leger Palestijnse kinderen kidnapt en vermoord”. Dit terwijl er diverse video’s opgedoken zijn, vooral op social media, waarop te zien is hoe het Israëlische leger op een gewelddadige manier Palestijnse kinderen arresteert en meeneemt. Ook zijn er de afgelopen weken meerdere minderjarige Palestijnen doodgeschoten tijdens de rellen.

‘Israël zegt dat onze radiostation geweld aanspoort omdat we vertellen dat er kinderen vermoord worden”, zei Ayman Qawasmeh over de statement in een interview met Voice of Palestine radio.

Internationale verdragen
Het Palestijnse Centrum voor Ontwikkeling en Media Vrijheid (MADA) veroordeelt de agressie van het Israëlische leger. Ook ander ”geweld tegen mediavrijheid in Palestina, die zeer scherp geëscaleerd zijn sinds begin vorige maand.”

”De aanval is een duidelijk bewijs hoe Israël omgaat met mediavrijheid, en hoe belangrijk het is om te reageren op en het stoppen van dit soort systematische misdaden en geweld tegen journalisten in Palestina.” claimt MADA in een statement. Ook wordt er aangedrongen bij de Israëlische regering om zich te houden aan internationale verdragen die de vrijheid van meningsuiting garandeert.

De escalatie van het geweld in de Westelijke Jordaanoever en Israël begon een maand geleden toen Israël de toegang naar de Al-Aqsa Moskee in Jeruzalem afsloot voor Palestijnen.
69 Palestijnen zijn door het Israëlische leger doodgeschoten sinds de poorten dichtgingen voor de Palestijnen, waarvan een paar na een steekincident. Ook zijn er 11 Israëlische slachtoffers van het geweld.

Palestijnse journalisten niet veilig
De Palestijnse media worden al jarenlang geconfronteerd met verschillende obstakels, met name de Israëlische bezetting en conflict tussen de Palestijnse Autoriteiten en Hamas. Schendingen van de persvrijheid worden gepleegd door alle drie de partijen. De Israëlische bezetting schept de grootste problemen voor Palestijnse journalisten met betrekking tot de vrije toegang tot informatie en de vrijheid van verkeer, zowel binnen de Westelijke Jordaanoever als tussen de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook.
Tijdens de laatste militaire interventie van israel in de Gazastrook verslechterde de situatie voor veel buitenlandse- en Palestijnse journalisten. Volgens de Palestijnse Media Center (MADA), was juli 2014 de meest gewelddadige maand in de geschiedenis van de Palestijnse pers. De in de VS gevestigde Committee to Protect Journalists, bevestigde dit bericht en wist te melden dat er tijdens de Gaza-oorlog van 2014, zeven journalisten zijn omgekomen tijdens het uitvoeren van hun werk. Dit is het hoogste aantal sinds 1992.

De heersende kritiek onder de journalisten wereldwijd is dat er een gebrek is aan juridische bescherming voor de media en individuele journalisten in de Palestijnse gebieden, wat leidt tot misbruik hiervan door zowel Israël als de PA en Hamas. Tijdens de eerste helft van 2014 wist MADA te melden dat er 186 schendingen van mediavrijheid hebben plaatsgevonden in de Palestijnse gebieden, waarvan 132 (71%) gepleegd door de Israëlische bezettingsmacht.

Pepperspray
Ook vorige week kwam het leger in opspraak nadat onderstaande beelden naar buiten kwamen. Op de beelden is te zien hoe het Israëlische leger pepperspray gebruikt tegen journalisten. Maar niet alleen journalisten worden lastiggevallen door het leger, ook Palestijnse ambulancepersoneel worden mishandeld of ondergespoten met pepperspray.

Dat Israël lak heeft aan internationale verdragen was al bekend, maar dat de Nederlandse media niet op willen komen voor hun collega’s mag toch best verontrustend worden genoemd. Indien een incident zoals deze in bijvoorbeeld Turkije gebeurd zou zijn, zou het een plekje op de voorpagina’s krijgen, maar waarom zijn ze nu stil?