Volledige tekst TPP-verdrag vrijgegeven: ‘Erger dan verwacht..’

1391241187-protest-against-transpacific-partnership-in-san-francisco_3812647

Het is een ramp voor de mensheid, de planeet, de democratie en de toekomst van de globale economie. Door het vrijgeven van de volledige tekst van het TPP-verdrag hebben we nu concreet bewijs dat het verdrag onze families, gezondheid én milieu in gevaar brengt.

Wat is TPP?
Het TPP (Trans Pacific Partnership) is een vrijhandels- en investeringsverdrag waarover al sinds 2005 onderhandeld tussen verschillende landen rondom de Stille Oceaan. De landen die TPP afsluiten vertegenwoordigen samen 40 procent van de wereldeconomie. Deze landen zijn: Australië, Brunei, Canada, Chili, Japan, Maleisië, Mexico, Nieuw-Zeeland, Peru, Singapore, Vietnam en de Verenigde Staten (VS).

De partnerlanden gaven aan dat het TPP-verdrag bedoeld was “om handel en investeringen te bevorderen tussen de TPP-partners, innovatie, economische groei en ontwikkeling te stimuleren, en banen te scheppen.”
Klinkt goed zou je zeggen, maar nog voordat de volledige tekst werd vrijgegeven, onthulde Wikileaks belangrijke stukken uit het TPP-verdrag waaruit duidelijk naar voren kwam dat het verdrag onze gezondheid, privacy en milieu in gevaar brengt.

Oppositie tegen het vrijhandelsverdrag komt van onder meer gezondheidswerkers, milieuactivisten, vakbonden, privacy-experts en verkozen politici.

TPP en TTIP
Een vergelijking tussen TPP en TTIP (Trans Atlantic Trade and Investment Partnership) is snel gemaakt. Bij het TTIP-verdrag onderhandelt de VS met de Europese landen over een vergelijkbaar akkoord als TPP. Het is gericht op verlaging van import- en exporttarieven en het gelijktrekken van allerlei regelgeving.
Het doel van zowel TPP als TTIP is het ”vergemakkelijken” van de wereldhandel en het versterken van de banden tussen landen in de Amerikaanse invloedssfeer, vooral als tegenwicht tegen de opkomende grootmacht China. Met name multinationals zien kansen door deze handelsverdragen.

TTIP
Twee weken geleden eindigde de 11e TTIP onderhandelingsronde tussen de Verenigde Staten en de EU in de Amerikaanse stad Miami. Ondanks dat de Nederlandse burger het volste recht heeft om bij iedere belangrijke ontwikkeling hierover op de hoogte te zijn, blijven de mainstream media en politici in Nederland opmerkelijk stil.
Ook Liliane Ploumen, de vertegenwoordigster van Nederland tijdens de TTIP-onderhandelingen, doet precies het tegenovergestelde, namelijk in alle toonaarden zwijgen en de Nederlandse burger hier niet over informeren in de mainstream media. Een kwalijke zaak volgens ons, als u weet waarover onderhandeld werd.

Een van de belangrijkste punten waarover gesproken werd tijdens de onderhandelingen was de gezondheidszorg. De twee economische blokken kwamen bij elkaar om te kijken in hoeverre het mogelijk was om de gezondheidszorg nóg verder te privatiseren zodat farmaceutische multinationals uit de VS, na het beklinken van het TTIP-handelsverdrag ook zorgpakketten kunnen opkopen in o.a. de Nederlandse, Engelse en Belgische gezondheidszorg.
In Groot-Brittannië was de ophef groot. Leiders van bijna alle grote politieke partijen verenigden zich en kwamen met de mededeling naar buiten dat de NHS (Nationale Gezondheidsdienst) géén deel mocht gaan uitmaken van het TTIP-handelsverdrag. Dit omdat de ISDS (Investeerder-staararbitrage) ook opgenomen in het TTIP-handelsverdrag, kan leiden tot enorme schadeclaims door Amerikaanse farmaceutische multinationals, omdat deze buiten gesloten worden van het opkopen van zorg en inkomsten mislopen. Binnen het Lagerhuis maakt de oppositie zich vooral zorgen over deze ontwikkelingen.

Het duurt niet lang meer voordat dit ook in Nederland het geval is. Het grote probleem op dit moment is dat zowel de oppositie als het kabinet in Nederland, zwijgen over deze ontwikkelingen. Het is goed dat organisaties als Foodwatch de burger blijven informeren over de TTIP-onderhandelingen maar als de politiek blijft weigeren te luisteren naar de bezorgde burger en Rutte de opgelegde sancties uit Brussel blijft aanbidden, dan zal er binnenkort mede door toedoen van onze overheid, de gezondheidszorg die we kennen in Nederland volledig verdwijnen.

Nederlandse zorg beste van Europa, maar voor hoelang?
Sinds de hervorming van de zorgverzekering in 2006, is de Nederlandse zorg steeds beter gaan presteren. Sinds vijf jaar gaat Nederland aan kop in Europa. Een prestatie waar we allemaal trots op kunnen zijn maar hoe nu verder, nu het TTIP-handelsverdrag de gezondheidszorg in Nederland bedreigd.

De Zweedse denktank, Health Consumer Powerhouse (HCP) wist in haar jaarlijkse rapport, waarbij de zorg in 36 Europese landen met elkaar vergeleken werden, te concluderen dat Nederland het beste scoort wat betreft de zorg in Europa. De lijst werd samengesteld aan de hand van openbare statistieken, patiëntenenquêtes en onderzoek van HCP zelf.
Nederland wist tijdens het onderzoek 898 van de 1000 punten te behalen, een record. Niet eerder scoorde een land zoveel punten in de Euro Health Consumer Index. Volgens de Zweedse denktank kent de Nederlandse zorgverzekering geen echte zwakke plekken.

Toch valt er nog wat te verbeteren volgens de Zweden. De behandeling van kanker blijft bijvoorbeeld achter in vergelijking met landen als België en Zweden. Ook heeft de Nederlandse zorg nog steeds te kampen met lange wachtlijsten waardoor de overlevingskansen van kankerpatiënten wordt beïnvloed.

Ook wordt er niet serieus genoeg omgegaan met waarschuwingen naar de oorzaken van kanker. Zo heeft de WHO gewaarschuwd voor de onkruidverdelger Roundup. Het glysofaat wat erin zit is kankerverwekkend. Toch wordt het nog steeds gebruikt op bijvoorbeeld voetbalvelden en recreatiegebieden.
Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren sprak van een hormoonverstorend, kankerverwekkend middel. “Nederland staat in de top-3 waar het gaat om gifgebruik. Doet dit kabinet wel alles dat het kan om risico’s te vermijden?”

Hoe zullen de komende generaties omgaan met dit probleem?
Een probleem dat is ontstaan als gevolg van de passieve houding van de Nederlandse burger in het verleden, is dat het voor ons een gewoonte werd om problemen en kwesties maar naar voren te blijven schuiven en met zijn allen weg te kijken wanneer iemand ons heeft proberen te waarschuwen.
Nu het verdrag bijna rond is, wordt de bevolking wakker en zien steeds meer de gevaren ervan in. Dat de media er geen aandacht aan geeft betekent niet dat het onbelangrijk is.

Dit is namelijk precies wat er op dit moment gebeurd, Klokkenluiders worden voor gek verklaard en documenten die uitlekken worden volledig genegeerd door de media. Is het al te laat, of hebben we nog een kans?

De discussie rondom zwarte piet is een prachtige afleiding waar de media maar niet genoeg van kunnen krijgen. Laat je niet meeslepen met deze onzinnige discussies en stel prioriteiten voor jezelf. Waarschuw je naasten en praat over zaken die ons allemaal aangaan.

Nederland verandert, laten wij er samen voor zorgen dat het positieve veranderingen gaan worden.

[wpdevart_like_box profile_id=”destillewaarheid” connections=”show” width=”300″ height=”550″ header=”small” cover_photo=”show” locale=”en_US”]
[emailpetition id=”1″]