De sancties tegen Rusland, schot in eigen voet?

album_large_7884048

Boze boeren hebben vorige week uit protest diverse snelwegen in Frankrijk geblokkeerd, met lange files als gevolg.
De boeren stellen onder de huidige omstandigheden verlies te lijden. Ze zeggen ook niets te hebben gehad aan de prijsverhogingen van vlees- en melkproducten die ruim een maand geleden zijn afgesproken door bemiddeling van de regering. Dat extraatje zou in de zakken van supermarkten en distributeurs zijn verdwenen.
Maar er is nog een reden die door de media niet wordt vermeld: Ook de sancties van de EU tegen Rusland hebben er namelijk voor gezorgd dat de agrarische sector in Frankrijk in de ergste crisis van de afgelopen 30 jaar zitten.
Hoeveel effect hebben de sancties tegen Rusland nou eigenlijk gehad, en wie lijden er het meest?

 

Krim
Het begon met de demonstraties die uit het niets verschenen in de hoofdstad Kiev tegen president Janoekovitsj, die uiteindelijk na gewelddadige confrontaties werd afgezet. Rusland zag de nieuwe pro-EU machthebbers echter als een bedreiging voor haar landgenoten binnen de Oekraïense landsgrenzen.
Op 6 maart 2014 heeft het parlement van de Krim ingestemd met een decreet dat bepaalt dat de Krim een deel van Rusland wordt. Ter voorbereiding hierop werd op 11 maart een voorwaardelijke onafhankelijkheidsverklaring getekend dat de Krim zich af zou scheiden van Oekraïne indien de bevolking voor aansluiting met Rusland zou kiezen.

De Krim werd Poetins breekijzer: hij wierp zich op als beschermer van de Russische meerderheid (60,1%) op de Krim, die zich net als hem niet kon vinden in de machtswisseling. Alhoewel de Nederlandse media het door middel van propaganda over lieten komen alsof Poetin de Krim ‘gestolen’ had van Oekraïne, stemde de bevolking van de Krim democratisch in met de afscheiding van Oekraïne en aansluiting bij Rusland.
Wanneer er een keuze gemaakt moet worden tussen een land die o.a. 25 miljard euro aan onbetaalde gasrekeningen open heeft staan, waarvan de nieuwe machthebbers anti-Russisch zijn (Oekraïne), of voor een land die bescherming en zekerheid biedt (Rusland), is de keuze bij de Russische meerderheid snel gemaakt.

De EU heeft met Kosovo precies dat gedaan wat ze nu ook met de Krim zouden moeten doen: Kosovo, een deel van een staat met een meerderheid van een andere etnische afkomst die zelfstandig wilden zijn, is aan de Kosovaren gegeven. Ze zouden de Krim nu ook aan de Russen kunnen geven, maar in plaats daarvan kondigde de EU diverse sancties aan waarvan de gevolgen duidelijk voelbaar zijn aan de Russische, maar waarschijnlijk zelfs meer aan de Europese kant.

Propaganda
Om de sancties tegen Rusland in te voeren, werd de publieke opinie van de Europese bevolking gemanipuleerd door middel van diverse propaganda technieken. Als gevolg van deze eenzijdige berichtgeving, ziet de meerderheid van de Nederlandse bevolking (die niet in de gaten hebben dat ze propaganda voorgeschoteld krijgen) Rusland als de grote vijand. De EU kan hierdoor ongestoord haar gang gaan, en o.a. diverse sancties tegen Rusland invoeren. Daarom krijgen ook wij in Nederland, propaganda te zien op tv. Opvallend is dat sinds het MH-17 ongeval alle vingers in de media vanaf het begin op Rusland werden gericht, zonder dat er concreet bewijs boven tafel is gekomen.

Een duidelijk voorbeeld van de anti-Rusland/anti-Poetin propaganda in Nederland was het knip- en plakwerk van de NOS:

Op maandagavond 8 september 2014 had het NOS Journaal een fragment uitgezonden waarin de BBC-verslaggever John Sweeney de Russische president Poetin bevraagt naar Russische betrokkenheid bij de situatie in Oekraïne. De voice-over vertelt eerst: “Als de BBC-verslaggever Poetin daarover een vraag wil stellen, wordt hij zo goed als genegeerd.” Vervolgens zien we beelden van de verslaggever die vragen stelt en Poetin die zonder iets te zeggen wegloopt.

Het blijkt een geknipt fragment. In het ongemonteerde beeldmateriaal zien we dat Poetin na de vragen van Sweeney blijft staan en gedurende twee minuten de journalist te woord staat.

In de video hieronder zijn beide fragmenten te zien:

In de video wordt één van de propaganda technieken duidelijk aangetoond: Het weglaten van belangrijke informatie, door middel van knip- en plakwerk waardoor er een compleet ander beeld wordt geschetst. Ook wel bekend als ‘framing’ van de media.

En het ergste van alles: Wij, de Nederlandse bevolking, financieren deze Nederlandse Propaganda Omroep (NPO).

Nederland
Vorig jaar werd voor bijna 7 miljard euro aan goederen naar Rusland geëxporteerd, waarvan 600 miljoen euro aan Nederlandse groente en fruit. Door de sancties tegen Rusland, is dat bedrag aanzienlijk lager dit jaar.
Rusland heeft als reactie op de sancties een importverbod ingesteld op levensmiddelen uit de VS, de EU, Australië, Canada en Noorwegen. Eerder liet de Nederlandse groente- en fruitsector al weten voor ongeveer een miljard euro aan inkomsten mis te lopen door de Russische afnameweigering.
Met name de uiensector is hard getroffen. 38 procent van de Nederlandse groente- en fruit export naar Rusland bestond uit uien.

Het CBS concludeerde vorige week dat de handel met Rusland fors is afgenomen door de boycot. De totale waarde van de Nederlandse landbouwexport daalde mede daardoor met 2,7 procent.
Het verschil met de voorbije twintig jaar is groot. In de periode 1996-2014 werd bijna elk jaar een exportrecord gebroken. Dit jaar lijkt de landbouwexport af te stevenen op krimp. De zuivelexport ligt in de eerste vier maanden 8,5 procent lager dan een jaar geleden, de export van vee en vlees meer dan 4,5 procent.
Er gaan ook voor 108 miljoen euro minder bloemen en planten naar het buitenland, een daling met 2,8 procent.  De Nederlandse bloemenexport is momenteel goed voor 3,8 miljard euro, de exportsector van groenten en fruit is 4,6 miljard euro waard.

Vanaf 1 januari is een nieuw budget beschikbaar gesteld door de EU, waardoor telers die met overschotten zitten vergoedingen kunnen aanvragen voor in totaal 9700 ton appelen en peren en zo’n 25.000 ton tomaten, wortelen, paprika’s, komkommers en augurken. En met welk geld wordt dit vergoed? Juist, met óns belastinggeld. Wij betalen de prijs voor de plannen van de EU. Het kost ons jaarlijks miljarden, maar toch blijven we ontkennen dat de EU de ijsberg is waar schip-Nederland tegenaan is gevaren.

Ondertussen is Rusland druk bezig met verschillende handelsafspraken te sluiten met diverse Aziatische landen.
Het geld dat Nederland verdiende aan de export naar Rusland stroomt dankzij de sancties van de EU door naar Aziatische landen zoals China.

De EU is een prachtig plan, maar zolang de verkeerde mensen in de top zitten zal het Nederland tot aan de bodem laten zinken.

Zwitserland
Het Alpenland zit tussen twee vuren. Aan de ene kant wil het haar neutraliteit behouden. Aan de andere kant heeft vooral de EU kritiek op de positie die Zwitserland inneemt.
Maar er speelt meer. Zwitserland en Rusland zijn economisch nauw met elkaar verbonden. De Russen hebben volgens schattingen 15 miljard dollar geïnvesteerd in de Zwitserse banken. Daar komt nog bij dat 75% van de Russische olie en 66% van het Russische graan in Genève verhandeld wordt: een internationale marktplaats voor grondstoffen.

Rusland reageerde teleurgesteld op de stappen van de Zwitsers in de vorm van sancties. Het Kremlin trekt de neutraliteit van het Alpenland in twijfel, maar is vooralsnog niet van plan tegensancties op te leggen. Zwitserse kaas, horloges en chocola mogen gewoon geëxporteerd worden.

Wanneer kiest de Nederlandse bevolking voor een neutraal Nederland?

[wpdevart_like_box profile_id=”destillewaarheid” connections=”6″ width=”300″ height=”550″ header=”0″ locale=”en_US”]