Lavrov: “jullie vermoedens over IS zouden wel eens kunnen kloppen”

 

Het Syrische leger van Assad zou een cruciale rol kunnen spelen in de strijd tegen Islamitische Staat, aldus Sergey Lavrov, minister van Buitenlandse Zaken van Rusland. Hiermee benadrukte hij nogmaals dat Rusland Assad politiek en militair zal blijven steunen in zijn strijd tegen de extremistische groeperingen in Syrië.

Troepen loyaal aan president Assad zijn op dit moment verwikkeld in een strijd op drie fronten, namelijk IS, de aan Al Qaida verbonden Jabhat al-Nusra en het Vrij Syrische Leger. Internationaal gezien steunen maar twee landen, Rusland en Iran, de Syrische autoriteiten. Dit terwijl het westen, alle Arabische landen en in het bijzonder de landen aan de Perzische Golf de ‘gematigde’ Syrische rebellen steunen.

Lavrov voegde eraan toe dat tijdens de kwestie over het vernietigen van de chemische wapens, Assad opeens wel werd beschouwd als de ‘legitieme’ president van Syrië en zijn acties werden toen wel verwelkomd in de VN-veiligheidsraad.

Nu is er een jaar voorbij en is Assad opeens niet meer de legitieme president, omdat dit keer niet de chemische wapens maar het terrorisme een bedreiging vormt.

“Om dan het Syrische leger uit te sluiten van de gezamenlijke strijd tegen Islamitische Staat is absurd.”  – Sergej Lavrov, september 2015

[adinserter block=”1″]

Partners praten mond voorbij
Rusland kreeg via partners, binnen de “Amerikaanse coalitie” die strijden tegen Islamitische Staat, te horen dat de Amerikaanse luchtmacht vaak geen toestemming verleent om IS doelen, bekend bij de Amerikaanse commandocentra in de regio, te bombarderen en dit de bondgenoten binnen de coalitie ook verbiedt. Lavrov wilde geen namen noemen maar vertelde wel dat Rusland iets “vermoedt” en dat landen moeten stoppen met het verdedigen van terroristen om hun geopolitieke doelen in de regio te bereiken.

“Iedereen binnen de Amerikaanse coalitie krijgen deze inlichtingen toegespeeld waar precies en op welke posities de troepen van Islamitische Staat gevestigd zijn, maar uiteraard worden deze acties door de commandant van de coalitie John Allen afgekeurd en gestaakt.” – Sergej Lavrov, september 2015

Als dit klopt, waarom horen wij dit dan niet in de Nederlandse Mainstream Media? Waarom wordt dit soort informatie achtergehouden voor ons? Indien leden van de “internationale coalitie” niet effectief kunnen bombarderen, wat doet Nederland daar dan nog? Waarom haalt minister van Defensie, Jeanine Hennis onze jongens niet terug en wordt de €150 miljoen (kosten missie) niet geïnvesteerd in het onderwijs, ouderentoeslag of gezondheidszorg?

Lavrov bevestigde in het interview wat de meeste van ons al wisten, namelijk dat de door Amerika geleide coalitie dient voor een ander doel en dat is om president Assad af te zetten. Het moge duidelijk zijn dat er partijen zijn die handig gebruik maken van de activiteiten van Islamitische Staat om de situatie in Syrië en nog verder te destabiliseren. 

Afbeelding: De Russische delegatie wordt juichend verwelkomd door de aanhangers van president Assad.
Afbeelding: De Russische delegatie wordt met open armen ontvangen door de Syriërs na aankomst in Damascus.

Syrië geen tweede Libië
Lavrov zei dat Rusland haar bondgenoot zal blijven steunen op alle mogelijke manieren om president Assad aan de macht te houden totdat er een politieke oplossing is gevonden. Ook Irak zal Russische steun blijven ontvangen in de strijd tegen Islamitische Staat.

De tijd raakt op, het is van belang dat partijen als de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Saudi-Arabië, de EU en de Syrische Oppositie zo snel mogelijk met president Assad om de tafel moeten gaan zitten om gezamenlijk tot een politieke oplossing te komen. Een politieke oplossing dat vooral het Syrische volk ten goeden komt en niet de economische- en militaire belangen zal blijven verdedigen van onder andere de NAVO en de Verenigde Staten in deze regio.

Russisch initiatief
Indien de Russen er in slagen om een politiek akkoord te bereiken waarbij in grote lijnen zowel Assad als de Syrische Oppositie zich in kunnen vinden, zal er een fundering gecreëerd worden, op basis van wederzijds vertrouwen wat weer militaire samenwerking tussen het Westen en het leger van Assad mogelijk maakt. Een voorstander van dit idee, Rusland heeft in 2014 en 2015 geprobeerd de verschillende partijen die betrokken waren bij het Syrische conflict aan tafel te krijgen en te praten over verkiezingen die gehouden kunnen worden nadat de wapenstilstand is getekend en de rust is wedergekeerd. Maar dan krijgen we de vraag of Assad wel op zijn woord te vertrouwen is? Aangezien Rusland samen met Iran internationaal gezien de enigen zijn die Assad steunen in zijn strijd tegen Islamitische Staat en de Al Nusra Front, en Rusland alles uit de kast haalt om alle strijdende partijen op één lijn te krijgen, zal de druk die Rusland nu uitoefent op Assad alleen maar toenemen indien Assad zich niet aan de afspraken zou houden. Met als uiteindelijke gevolg dat ook Rusland zou kunnen besluiten de Russische militaire steun aan Assad te staken.

“Internationale coalitie vertoont scheuren”
Helaas willen de politieke leiders die ook ons land vertegenwoordigen, onder aanvoering van de Verenigde Staten dit initiatief niet steunen. De “internationale coalitie,” blijft vasthouden aan het idee dat de politieke rust pas kan wederkeren als Assad is verdreven. Willen wij Nederlanders een tweede Libië op ons geweten hebben? Nederland is op dit moment met haar deelname aan de “internationale coalitie” medeverantwoordelijk voor de enorme vluchtelingenstroom uit Syrië en Libië. We kunnen het ons vast nog allemaal herinneren hoe het kabinet stond te springen om met haar zes F16’s deel te nemen aan de luchtaanvallen in Irak, terwijl er onder de Nederlandse bevolking helemaal geen draagvlak was voor deze actie.

Het besef dat er samengewerkt moet worden met president Assad dringt nu pas door in Europa. Onlangs hebben de ministers van Buitenlandse Zaken uit Spanje en Oostenrijk bij hun bezoek aan Iran een statement naar buiten gebracht waarin er gepleit werd over toenadering tot de Syrische president. Ook Duitsland maakt een grote draai richting de Russen door gehoor te geven aan het initiatief van de Russen om het conflict in Syrië per direct te beëindigen en te gaan onderhandelen.

Maar nu er eindelijk een land op staat, de voortouw durft te nemen en een humanitaire ramp in Syrië probeert te voorkomen, weigert de Verenigde Staten dit initiatief te steunen. In plaats daarvan heeft de VS afgelopen week de aansluiting van Australië bij de “internationale coalitie” met open armen ontvangen. Ook in landen als het Verenigd Koninkrijk, Nederland en België gaan er stemmen rond in de politiek om zo snel mogelijk deel te nemen aan de bombardementen in Syrië en zelfs overwegen om grondtroepen in te zetten, wetend dat Rusland al vaak gewaarschuwd heeft Westers militair ingrijpen in Syrië niet te tolereren. Wat is er mis met onze leiders? Heeft het volk geen stem? 

Wie steunen wij?
Op welke koers Nederland zal afstevenen valt nog te bezien. Het feit is dat we nú onze stem moeten laten horen aan de Nederlandse politiek en we koste wat het kost Nederland niet laten meesleuren door de “idealen” van de Verenigde Staten die uiteindelijk opnieuw tot een oorlog kunnen leiden in de regio met uiteindelijk een nog grotere vluchtelingenstroom richting Europa.

[wpdevart_like_box profile_id=”destillewaarheid” connections=”show” width=”300″ height=”550″ header=”small” cover_photo=”show” locale=”en_US”]

Bronnen:

Al Jazeera

LA Times

Al Jazeera

RT.com