Morgan Freeman haalt uit: ‘F*ck the media’

Morgan Freeman

Begin deze maand heeft Oscar-winnend acteur, Morgan Freeman,  flink uitgehaald naar de media. Freeman sprak met Daily Beast-reporter Marlow Stern, over de protesten in Baltimore en hoe de media de situatie daar schetsen.

Freddie Gray
Morgan werd geïnterviewd voor zijn rol in de nieuwe film; Five Flights Up.
In een van de scénes richt de film zich op de wilde media speculaties die ontstaan nadat een moslim door de politie aan de kant wordt gezet op een brug. ”Deze scene weerspiegelt het beeld over hoe de media te werk is gegaan bij de protesten in Baltimore na de dood van Freddie Gray” zei Freeman tegen de Daily-Beast. Freddie Gray overleed op 12 April j.l. door ernstige verwondingen aan zijn nek, die hij opliep tijdens zijn arrestatie. Medische hulp kreeg hij niet, waardoor Freddie bij aankomst op het politiebureau niet meer ademde en een hartstilstand kreeg.

Ongewapend
Freeman meldde ook dat er (gelukkig) beelden zijn van de arrestaties die laten zien dat de slachtoffers ongewapend waren. ”Nou, je kan het nu tenminste wel zien! Hee, zijn handen waren al in de lucht! Voor welk gedeelte van je veiligheid was je bang? De jongen rende weg, welk gedeelte van je veiligheid was in gevaar?”, zei hij doelend op de schietende politieagenten.

“De media richt zich in deze situatie voornamelijk op de relschoppende demonstranten en geven enkel commentaar over de situatie in plaats van diepgaande kritische onderwerpen te bespreken”, zei Freeman.

Ook in de Nederlandse Mainstream media zie je dit patroon herhaaldelijk terugkomen. Enkel de termen ‘zwart’ en ‘wit’ worden nog gebruikt, en de echte redenen achter de demonstraties wordt achterwege gelaten of als een bijzaak omschreven.

”I can’t breath”
De cijfers in de VS liegen er niet om en laten zien dat er steeds vaker ongewapende donkere mensen komen te overlijden door directe acties van de politie. Zo staat de ‘I can’t breath’-protest nog vers in ons geheugen. Het protest werd vernoemd naar de laatste woorden van Eric Garner die tijdens zijn arrestatie door een wurggreep van de politie overleed. Sinds dat protest zijn er nog eens tientallen ongewapende donkere mensen overleden door politiekogels.

De laatste demonstratie tegen het toenemende politiegeweld vond donderdagavond plaats in de stad Olympia, in de staat Washington, nadat twee ongewapende donkere mannen werden neergeschoten, omdat de politie zich ‘bedreigd’ voelde. De statement die de politie later naar buiten bracht omtrent het schietincident, was dat de aanwezige politieagenten zich geïntimideerd voelden, omdat een van de mannen een skateboard vasthield. Van de twee mannen ligt er nog één in kritieke toestand.

Morgan Freeman eindigde het interview met de woorden ”F*ck the media”