Orthodoxe Joden dreigen met burgeroorlog in Israël

De ultraorthodoxe partij van Israël heeft de voormalige minister van defensie, Avigdor Lieberman, opgeroepen om “Israël niet naar een burgeroorlog te slepen.” Ze riepen hem op om geen steun te verlenen aan een wetsvoorstel dat ook Haredi-Joden (orthodoxe Joden) zou verplichten om deel te nemen aan de militaire dienstplicht. Hier gaf hij geen gehoor aan, waardoor het Israëlische regime uiteindelijk is gevallen.

“We roepen Lieberman op om Israël niet in een burgeroorlog te slepen”, zei Shas in een verklaring die de ex-minister beschuldigde van “niet de waarheid vertellen over het wetsvoorstel” en het gebruiken van een “excuus om de rechtervleugel ten val te brengen.” De winst van Netanyahu in de algemene verkiezingen van vorige maand begon direct met politieke problemen: voormalig minister van defensie Avigdor Lieberman, wiens steun Netanyahu afhankelijk van was voor het vormen van een coalitie, botste met de ultraorthodoxe partijen over de dienstplicht van Yeshiva-studenten voor het leger van het land. De orthodoxe politici drongen erop aan dat de religieuze studenten vrijgesteld blijven van het ontwerp, terwijl Lieberman een wetsvoorstel probeerde op te stellen dat hun vrijstelling beëindigde.

Ultraorthodoxe dienstplicht
Het Israëlische parlement, de Knesset, stemde op woensdagavond voor een ontbinding van het parlement, nadat het Netanyahu niet was gelukt een coalitie te vormen vóór de deadline van middernacht. De omvangrijke politieke hapering markeert de eerste keer in de geschiedenis van het Israëlische regime dat de veronderstelde premier er niet in geslaagd is een regering te vormen. Terwijl Netanyahu minder dan 2 maanden geleden de overwinning van de verkiezingen van april had uitgeroepen, zullen de Israëlische kiezers op 17 september terugkeren naar de stembus. Yisrael Beiteinu-voorzitter Lieberman heeft gezegd dat hij alleen een regering met Likud zou vormen als de wet over ultraorthodoxe dienstplicht in de Knesset werd aangenomen. Ultra-orthodoxe yeshiva-studenten zijn momenteel in staat om hun dienstplicht uit te stellen.

Einde van bibi’s tijdperk?
Benjamin Netanyahu ligt al een geruime tijd onder vuur nadat er verschillende corruptie-onderzoeken naar de dictator werden gestart. Zo werd er vorige week een massademonstratie georganiseerd waarbij Netanyahu werd opgeroepen om op te stappen. Israëliërs waren geschokt nadat Netanyahu ‘opeens’ een wet wilde invoeren om immuniteit te garanderen voor Israëlische politici. Tegenstanders vrezen dat Netanyahu onder vervolging uit wil komen. Zo wordt hij beschuldigd dat hij de zogenaamde Franse wet wil invoeren, die het openen van een corruptieonderzoek naar een zittende regeringsleider verbiedt. Als de voorgestelde wetgeving wordt aangenomen, is het niet mogelijk om verkozen ambtenaren strafrechtelijk te vervolgen, tenzij de 120 leden tellende Knesset en de Knesset House Committee besluiten af te zien van de immuniteit.