Solidariteit verboden: UEFA klaagt Celtic F.C. aan om Palestijnse vlaggen

celticpalestineCeltic mag zich aan een fikse boete van de Europese voetbalbond verwachten. De UEFA heeft een procedure in gang gezet omwille van de Palestijnse vlaggen die Celtic-fans toonden tijdens een voetbalwedstrijd tegen de Israëlische club Hapoel Beer Sheva. De Schotse supporters hielden massaal Palestijnse vlaggen in de lucht tijdens de wedstrijd, om zo hun solidariteit te tonen. Celtic won het duel uiteindelijk met 5-2.

Celtic kan opmerkelijk genoeg een boete verwachten voor de actie omdat de Europese voetbalbond UEFA het ziet als ‘politieke uitingen’. De UEFA heeft politieke uitingen op en rond het veld verboden. De zaak wordt op 22 september onder de loep genomen. In 2014 werd het Schotse Celtic al eens beboet voor het tonen van Palestijnse vlaggen. Toen was KR Reykjavík uit IJsland de tegenstander. Maar is dit wel terecht?
.
Ajax
Wij hebben niks tegen de Amsterdamse club, en gebruiken dit enkel als voorbeeld, maar opmerkelijk genoeg greep de UEFA niet in toen supporters van Ajax Amsterdam een enorme vlag van Israël uitrolden. Hebben we opnieuw te maken met een dubbele maat? Het is inmiddels duidelijk dat de FIFA een corrupt zooitje is, maar de UEFA bewijst nu zelf niet veel anders te zijn. Waarom wordt er een dubbele maat gebruikt? En in hoeverre heeft de Israelische lobby invloed op dit soort beslissingen?

 

Duidelijke boodschap
De Celtic fans stuurden met deze actie een duidelijke boodschap de wereld in. “Als iemand de Israëlische staat vertegenwoordigt is het helaas nooit een gewoon spel; voetbal, de UEFA en Celtic FC worden gebruikt om de ware aard van Israël te verstoppen en geven deze schurkenstaat een sfeer van normaliteit en acceptatie. Het kan en mag niet genieten van dit gecreëerde recht tot het straffeloosheid eindigt en het verantwoording aflegt aan het schenden van talloze resoluties en het internationaal recht. ” meldde de groep op Facebook. De thuissupporters grepen de confrontatie met de Israelische voetbalclub aan door met de Palestijnse vlag te zwaaien. Vooraf had de Europese voetbalbond al gewaarschuwd dat een politieke actie van de Schotse fans zou worden gestraft, maar dit weerhield ze niet om hun solidariteit te laten zien met de Palestijnen.

celticpalestines

Donatie
Om te protesteren tegen de UEFA-boete, zijn de Schotse fans een donatie campagne begonnen onder de hashtag #matchthefineforpalestine waarin ze beloven om het gedoneerde geld te gebruiken om hulp te sturen naar de Palestijnen. “Naar aanleiding van deze kleine en politiek partijdige daad door de bestuursorgaan van Europese voetbal, zijn we vastbesloten om een positieve bijdrage te leveren aan het spel. Vandaag lanceren wij de campagne #matchthefineforpalestine. Wij streven ernaar om £ 15.000 op te halen, waarvan de helft naar Medische Hulp Palestina (MAP) zal gaan, en de andere helft naar de Lajee Center, een Palestijnse creatief cultureel centrum voor kinderen in een vluchtelingenkamp in Aida , Bethlehem.” Tot nu toe hebben de fans meer dan £ 23.000 binnengehaald.

De reactie van de UEFA heeft op social media voor veel ophef gezorgd. Of je het nou eens bent met de Celtic fans of niet: De UEFA hoort alle clubs gelijk te behandelen. Ze hebben duidelijk een kant gekozen, en straffen de clubs die niet aan dezelfde kant staan. Een werkwijze die best smerig genoemd mag worden. 

[wpdevart_like_box profile_id=”destillewaarheid” connections=”show” width=”300″ height=”280″ header=”small” cover_photo=”show” locale=”en_US”]