Belgen en Stromae woest op Charlie Hebdo

Grote verontwaardiging in België nadat het satire-blad Charlie Hebdo spottekeningen heeft gepubliceerd over de aanslagen in Brussel. Terwijl de Belgen zelf heel erg meeleefden tijdens de aanslagen op het blad, publiceert het satirische weekblad Charlie na de aanslagen een aantal smakeloze cartoons die vooral in de Belgische sociale media voor veel ophef hebben gezorgd. Alhoewel het natuurlijk verschrikkelijk is dat de redactie van het blad slachtoffer is geweest van een aanslag, vinden veel mensen dat ze grenzen overschrijden. Ook de Belgische zanger Stromae, o.a. bekend van de hits ‘Papaoutai’ en ‘Alors On Dans’, is slachtoffer geworden van het blad. Zijn familie heeft geschokt gereageerd. Is het dan toch ‘Je ne suis pas Charlie?’

Op 7 januari 2015 was het satirische blad zelf doelwit van een terreuraanslag. Daarbij kwamen twaalf mensen om het leven: tien leden van de redactie en twee politiemannen. Vier redactieleden raakten gewond. Over de hele wereld lieten mensen zien dat ze achter de cartoons stonden met de zin ‘Je suis Charlie’. Maar lang niet iedereen. Er waren ook veel mensen vonden dat het blad te ver ging met haar cartoons, en deze groep groeit steeds sneller. De recent gepubliceerde cartoons maken het er niet beter op. Eén cartoon laat een rode bloedmassa zien op de luchthaven Zaventem waar een hoofd in het bloed klaagt dat er nooit op tijd wordt gevlogen, en er elders een vinger omhoog komt die zich afvraagt waar de bagage nu weer is verdwenen. Ook die cartoons leidden tot heftige reacties: „Walgelijk en smakeloos”, luiden de reacties op twitter.

CeYEh92UUAACPJa

Een andere cartoon laat dronken agenten zien die het ene na het andere biertje leegdrinken op zoek naar een bom die wel eens in het bier verborgen kan zitten. De derde cartoon laat een ‘moslim’ zien die een ’rad van fortuin’ laat draaien met de namen van negen Europese hoofdsteden met daarboven: ’dreiging van aanslagen: iedereen maakt een kans’. Alhoewel de meeste Belgen erg met het blad meeleefden, lijken de meeste nu toch een ommekeer te maken. Ook de meest recente cartoon over de Belgische zanger Stromae heeft voor veel ophef gezorgd in België.

Papa, waar ben je?
Op de voorpagina een karikatuur van de Belgische Stromae, met daarboven een verwijzing naar zijn grote hit: ‘Papa où t’es?’ (Papa, waar ben je?). Stromae krijgt antwoord van enkele afgerukte ledematen: ‘Ici, ici, là, et là aussi’ (Hier, hier, daar, en daar ook). De cartoon lokte veel verontwaardiging en walging uit. Maar daar stopt de verontwaardiging niet. Deze cover heeft immers een wel erg pijnlijke dubbele bodem. “Weet Charlie Hebdo dan niet dat de vader van Stromae in stukken werd gesneden?”, vraagt de woeste familie van de ster zich volgens het Nieuwsblad hardop af. Want wie de voorgeschiedenis van de Belgische zanger uit Brussel een beetje kent, weet dat de papa van Paul Haver, zoals Stromae echt heet, in 1994 vermoord werd tijdens de genocide in Rwanda. Zijn lichaam zou in stukken zijn gehakt. Dat Stromae opgroeide zonder vader is geen geheim. Dat het erg moeilijk was voor hem ook niet. Eén van zijn grootste hits ‘Papaoutai’ gaat over zijn vader, waarin Stromae de vinger op de wonde legt met krachtige lyrics als:

Tout le monde sait comment on fait des bébés, mais personne sait comment on fait des papas.” Oftewel: ‘Iedereen weet hoe je baby’s maakt, maar niemand weet hoe je papa’s maakt.’

De familie is erg verontwaardigd over de cover van de nieuwste editie van het Franse satirische blad. Op sociale media reageren mensen opnieuw geschokt op de cover, en veel mensen leven met Stromae en zijn familie mee. Sommigen vinden de cartoon allesbehalve humoristisch. Bij de Rwandese genocide in 1994 kwamen honderdduizenden mensen om. Schattingen lopen uiteen van 500.000 tot 1 miljoen mensen.

Rothschild
De eigenaar van Charlie Hebdo is niemand minder dan de Duits-Joodse bankiersfamilie Rothschild. Kent u ze nog? De familie waarvan onze ‘volksvertegenwoordigers’ samen met Frankrijk laatst nog twee schilderijen van 160 miljoen euro van hebben gekocht. De familie staat bekend als de rijkste en meest machtige familie op aarde.  De Rothschilds, sinds zij in de 18e eeuw als de ‘bankiers van koningen en staten’ zijn verspreid over Europa, hebben veel warme betrekkingen onderhouden met de autoriteiten blijkt maar weer. Nathan Mayer Rothschild maakte een fortuin op de financiële markten in Londen. Binnen 10 jaar had hij met zijn broers vestigingen in Parijs, Wenen, Napels en Frankfurt. De tentakels van de Rothschilds reikten ver. De bank investeerde onder meer fors in de mijnbouwindustrie. Ook stond de familie bekend om haar goede wijnen. Tegenwoordig mag de familie Rothschild zich eigenaar noemen van alle centrale banken in de wereld, behalve die van Iran, Cuba en Noord-Korea. De recente gebeurtenissen in Cuba en Noord-Korea doen ons het vermoeden geven dat het niet lang meer gaat duren dat ze ook de centrale banken van deze landen in handen gaan krijgen.

willemmaxima
Willem Alexander en Maxima met de Franse president Hollande in Frankrijk met op de achtergrond de gekochte schilderijen.


Antisemitisch

Dat het blad (te) ver gaat in de vrijheid van meningsuiting is algemeen bekend. Wat niet algemeen bekend is, is dat het blad in het verleden een cartoonist ontslagen heeft om een cartoon. Die ex-cartoonist is Maurice Sinet, ook wel bekend als Siné. Hij werkte voor het tijdschrift Charlie Hebdo, en werd in 2008 ontslagen omdat hij een cartoon maakte over de zoon van Sarkozy waarin te zien was dat hij bekeert naar het jodendom om financiële redenen. De hoofdredacteur eiste een brief van Siné met excuses, of hij zou worden ontslagen. Ze noemden het antisemitisch. De cartoonist zei dat hij liever “zijn eigen ballen eraf zou snijden” en hij werd op staande voet ontslagen. Siné won de rechtszaak die volgde, en kreeg €40.000,- van het blad.

sine
Maurice Sinet

We werden bijna gedwongen om de cartoons van Charlie Hebdo ‘normaal’ te vinden. Maar wat voor de één normaal is, is voor de ander extreem. U kunt zich voorstellen hoe de slachtoffers van de aanslagen in Brussel zich hebben gevoeld toen zij deze cartoons hadden gezien. De reactie van de familie van Stromae spreekt voor zich. De vrijheid van meningsuiting is een groot goed, maar er zitten zeker grenzen aan verbonden die je alleen kunt zien wanneer je fatsoen en respect voor elkaar hebt. Zorg dat je dit niet verliest.

[wpdevart_like_box profile_id=”destillewaarheid” connections=”show” width=”300″ height=”275″ header=”small” cover_photo=”show” locale=”en_US”]