Hoe MH17 nabestaanden ingezet worden als propaganda

De Maleisische premier Mahathir Mohamad heeft vorige week tijdens een bijeenkomst van de Japanse Foreign Correspondents Club in Tokio kritische vragen gesteld over het JIT (Joint Investigation Team) -onderzoek naar MH17. Volgens de premier is er geen enkel bewijs waaruit blijkt dat Rusland de schuldige partij is, in tegenstelling tot de claims van het JIT-onderzoek. Ook zou het onderzoek gepolitiseerd zijn en er enkel op gericht zijn om Rusland de schuld te geven voor de tragedie. De propaganda-aanval die na de kritische vragen van de Maleisische premier volgde vanuit de Nederlandse pers, bevestigt het feit dat Nederlandse propagandisten er alles aan doen om het JIT-standpunt te verdedigen. Kritische vragen over MH17 worden duidelijk niet getolereerd.

Malaysian Airlines vlucht MH17, op weg van Amsterdam naar Kuala Lumpur (Maleisië), werd neergeschoten boven Oost-Oekraïne op 17 juli 2014. Alle 283 passagiers en 15 bemanningsleden aan boord van de Boeing-777 kwamen om het leven. Oekraïne gaf onmiddellijk na het ongeval – zelfs nog voordat de oorzaak van de crash bekend was – Rusland de schuld voor het incident, en de meeste westerse media gingen kritiekloos akkoord. Zo ook de Nederlandse. Daarbij is er in het verleden gretig gebruik gemaakt van propaganda en misleiding, ook bij de NOS. Toch zetten steeds meer burgers, journalisten en politici vraagtekens bij het onderzoek, aangezien er nog steeds geen hard bewijs gepubliceerd is door het JIT. De Maleisische premier voegt zich daar nu bij.

”Waar is het bewijs?”
Maleisië accepteert het feit dat een ‘in Rusland geproduceerde’ raket in 2014 zijn civiele verkeersvliegtuig MH17 heeft neergeschoten boven Oost-Oekraïne, maar gelooft niet dat Rusland het heeft afgevuurd: “Ze beschuldigen Rusland, maar waar is het bewijs?” vertelde Mahathir aan verslaggevers in Tokio. “Je hebt sterk bewijs nodig om te laten zien dat het werd afgevuurd door de Russen,” ging de premier verder. “Het zou kunnen zijn gedaan door de rebellen in Oekraïne; het zou ook door de Oekraïense regering kunnen zijn gedaan omdat ook zij dezelfde raket hebben. “

Nadat het serienummer van de raket bekend werd, erkende Rusland dat de raket in 1986 in de Sovjet-Unie geproduceerd is, maar wijst op een lijst met serienummers waaruit blijkt dat de raket die het vliegtuig neerhaalde juist tussen het arsenaal van het Oekraïense leger zat ten tijde van de tragedie. Rusland heeft het bewijs openbaar gemaakt nadat de door Nederland geleide onderzoekers de lijst weigerden te onderzoeken. Ook de aangeleverde Russische radargegevens werd niet meegenomen in het onderzoek, wat erop kan aanduiden dat de Maleisische premier gelijk kan hebben over het feit dat het onderzoek gepolitiseerd is, en waarheidsvinding niet de hoogste prioriteit heeft bij het JIT.

Zwarte doos
Hoewel Maleisië ook lid is van JIT, onthulde Mahathir dat de functionarissen van zijn land niet toegelaten werden om de vluchtrecorders (zwarte doos) van het vliegtuig te onderzoeken. Tijdens een bijeenkomst van het JIT mochten Maleisische onderzoekers de data uit de vluchtrecorder bekijken, maar de zwarte doos zelf mocht niet aangeraakt worden door Maleisische onderzoekers, terwijl het om een Maleisische toestel gaat van Malaysian airlines en 43 Maleisische slachtoffers zijn gevallen.

“Om een ​​of andere reden mocht Maleisië de zwarte doos niet controleren om te zien wat er is gebeurd,” aldus de premier. “We weten niet waarom we uitgesloten zijn van het onderzoek, maar vanaf het begin zien we er teveel politiek in. Het onderzoek was niet om erachter te komen hoe dit is gebeurd, maar lijkt geconcentreerd te zijn op het proberen de schuld te geven aan de Russen. Dit is geen neutraal soort onderzoek,” voegde Mahathir eraan toe.

Mahathir stond ook sceptisch tegenover de claim dat iemand van het Russische leger de raket had gelanceerd, en voerde aan dat het voor professionals duidelijk zou zijn geweest dat het doelwit een civiel passagiersvliegtuig was. “Ik denk niet dat een heel erg gedisciplineerde partij verantwoordelijk is voor het lanceren van de raket,” zei hij.

Minister Blok
Alhoewel de uitspraken van de Maleisische premier in eerste instantie werden genegeerd, werden er een paar artikelen gepubliceerd in de Nederlandse pers nadat Minister Blok een brief stuurde naar de Maleisische premier om ‘opheldering’ te vragen. De overvloed aan aandacht begon pas nadat diverse Nederlandse propagandisten er niet veel later een schepje bovenop gooiden: nabestaanden van 20 van de 193 Nederlandse slachtoffers van MH17 werden misbruikt om het standpunt van de JIT in de media te verdedigen. Propaganda in de puurste vorm.

Werkgroep Waarheidsvinding MH17
Om weerstand te bieden aan het groeiende aantal burgers, journalisten en politici die vraagtekens zetten bij de ‘onderzoeksresultaten’ van het JIT-onderzoek, wordt sinds 2016 de ‘Werkgroep Waarheidsvinding MH17’ misbruikt door Nederlandse propagandisten om in te spelen op uw gevoelens. Zo wordt er in artikelen over de werkgroep gesproken over ”de nabestaanden van MH17,” maar dat ze ‘maar’ 20 van de 193 Nederlandse families vertegenwoordigen wordt achterwegen gelaten. De werkgroep is naar eigen zeggen opgericht om de waarheid over MH17 naar boven te krijgen. Deze nabestaanden hebben na de kritische uiting van de Maleisische premier een brief gestuurd naar de Maleisische ambassadeur in Nederland, en wijzen op het ‘bewijs’ van het JIT-onderzoek. Dit laat zien dat ze verward zijn geraakt door de misinformatie in de Nederlandse media en genoegen nemen met het magere bewijs aangeleverd door het JIT. Het feit dat maar 20 van de 193 families zich hebben aangesloten aan deze werkgroep laat zien dat het grootste deel van de nabestaanden niet vertegenwoordigd willen worden door deze werkgroep. Om duidelijk te zijn: wij leven mee met alle nabestaanden van de slachtoffers van de ramp. Ongeacht of ze de JIT-onderzoeksresultaten vertrouwen of niet. Ook wij willen rechtvaardigheid zien, en hopen dat de aanvallers aangepakt en berecht worden, maar degenen die verwarring zaaien in de media horen ook aangepakt te worden, en laat dat nou net onze specialiteit zijn.

RTL Nieuws
Jeroen Akkermans van het RTL Nieuws is een van de propagandisten die zelf niet eens in de gaten heeft hoe voorschut hij zichzelf laat staan door de vooringenomen artikelen die hij publiceert. Zo probeert hij in een uiterst zielige poging de kritische uitingen van de premier onderuit te halen, niet wetende dat wij – van De Stille Waarheid – meelezen. Hij schrijft:

Mahathir blijkt bovendien slecht geïnformeerd. De hoogbejaarde man vond het verdacht en niet objectief dat er geen Maleisiërs bij de formele overdracht van de zwarte doos aanwezig zouden zijn geweest. Het is aantoonbaar onjuist. De delegatie telde drie experts uit Maleisië. De premier had het ook in het JIT-rapport kunnen lezen. Maar ach.

Wat aantoonbaar onjuist is, beste Jeroen, is dat de premier het helemaal niet heeft gehad over de ”formele overdracht van de zwarte doos.” De premier zegt duidelijk – vastgelegd op camera – dat Maleisië de zwarte doos niet mocht inspecteren. Dat is wat anders dan de data bekijken die wordt voorgeschoteld door het JIT. RTL-propagandist Jeroen kon ook de video bekijken waarin hij de uitspraken heeft gedaan. Maar ach.

Wanneer staan de kritische journalisten van Nederland op? Wij geloven oprecht dat er nog steeds kritische journalisten werken in de Nederlandse media die niet alleen journalistieke precisie hoog in het vaandel hebben, maar ook hun hart op de juiste plek. Maar zolang zij ‘meedoen’ met de de propagandisten, of simpelweg in de achtergrond blijven, zal het vertrouwen in de media verder blijven dalen. Het verleden heeft laten zien dat de waarheid vroeg of laat naar boven komt drijven. Stop met het voorschut zetten van jezelf en je collega’s en begin na te denken. Kritisch na te denken. Probeer je écht onderzoek te doen? Of ben je alleen maar bezig je eigen gelijk proberen te bevestigen, of zelfs de belangen van een ander te behartigen. Denk terug naar het moment waarop je besliste dat je journalist wilde worden. Wat wilde je bereiken? Nederland heeft jullie nodig, en dit is het juiste moment om op te staan.