Het ”migrantenprobleem”

Dagelijks wordt het aan ons via de media laten zien; De hoeveelheid migranten die Europa binnenstromen staat op een recordhoogte.
Vandaag de dag zijn er wereldwijd meer mensen op de vlucht dan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er heerst enorm veel chaos op verschillende plekken op aarde maar tóch durven de Nederlandse Mainstream Media hun wijsvingers strak uit te steken richting de mensen die vluchten voor al deze chaos. Zij krijgen van de media allerlei etiketten opgeplakt, van ”asielzoekers” tot aan ”bootvluchtelingen”, behalve het belangrijkste etiketje: MENS. Ondertussen gaat Europa langzaam op slot door steeds meer politie en zelfs het leger in te zetten, om de grenzen te ”bewaken”. Maar is dit wel de juiste oplossing? Of beter gezegd: Is dit wel de echte reden?

Framing
De vluchtende mensen worden door een groot deel van de bevolking gezien als minderwaardig, ongewenst en koppelen hun eigen financiële problemen met ze.
Deze inhumane mening, die een groot deel van de massa deelt, is gecreëerd dankzij de propaganda-techniek ‘framing’.
Bij deze techniek worden woorden en beelden zo uitgekozen, dat daarbij impliciet een aantal aspecten van het beschrevene wordt uitgelicht en anderen bewust achterwegen worden gelaten om zo een bepaalde mening over het onderwerp te creëren.
Verschillende demonstraties tégen de vluchtende mensen worden volop in de schijnwerpers gezet, maar bijvoorbeeld een demonstratie in het Britse Folkestone, waarbij de inwoners lieten zien dat ze juist in solidariteit staan met de mensen in Calais, werd nagenoeg compleet genegeerd door de Nederlandse Mainstream Media.
De Russische tv-zender Russia Today, die keer op keer door de Nederlandse Mainstream Media beschuldigd wordt van staatspropaganda, deed er wel uitgebreid verslag over.

 

Ook titels, woord- en afbeeldingskeuze zijn belangrijk bij de beeldvorming. Zo wordt het woord ‘asielzoeker’ maar al te graag gebruikt door de media, terwijl iemand pas asielzoeker is nadat de persoon asiel heeft aangevraagd.
Afbeeldingen van groepen mannen worden vaker gebruikt dan foto’s van gezinnen en kinderen.

Duitsland
De mensen die vluchten voor een probleem, worden nu zélf als het probleem gezien door een groot deel van de Nederlandse bevolking.
De media creëert dat scheve beeld, en de Nederlandse overheid neemt geen duidelijk standpunt in. Als we naar onze buurlanden kijken, zien we een totaal ander beeld naar voren komen. De Duitse bondskanselier Merkel, komt juist op voor de vluchtende mensen. Merkel beklemtoont dat er veel meer Duitsers zijn die de vluchtelingen willen helpen dan die tegen de vluchtelingen betogen. Ze zei ook dat er geen tolerantie is voor mensen die de waardigheid van andere mensen in twijfel trekken.

“Hou afstand van mensen die oproepen tot dergelijke demonstraties, er heersen vooroordelen, kilte, ja zelfs haat in hun harten”, waarschuwde Merkel.

Veel Duitsers hadden de komst van deze vluchtende mensen voorbereid. Bij aankomst werden ze ontvangen, werd er gratis eten, dekens en kleding uitgedeeld.

 

De Belgische media vertelt wat je kunt doen om deze vluchtelingen te helpen, terwijl de NOS enkel de ”problemen” opnoemt.
Ook in IJsland worden er acties georganiseerd voor de vluchtende mensen.
Meer dan twaalfduizend IJslanders verklaarden via een Facebookpagina dat zij willen dat hun land meer Syrische vluchtelingen opneemt, nadat de regering van IJsland vorige maand had gezegd dit jaar maar vijftig migranten op te vangen. Sommige IJslanders vinden het geen enkel probleem om de gevluchte Syriërs in huis op te nemen.

Hoe komt het dan dat er in Nederland inhumane reacties worden geroepen bij een bericht dat gaat over deze vluchtende mensen?
Enkel wanneer er een foto van een verdronken kind tevoorschijn komt, zijn het slechts een paar die hun hart nog op de juiste plaats hebben zitten, die je hoort. De rest blijft akelig stil.

Er zullen zeker rotte appels tussen zitten, maar die heb je overal in elk land. We kunnen niet hele bevolkingsgroepen verantwoordelijk houden voor de daden die door individuen zijn gedaan.

Het wordt tijd dat we elkaar duidelijk moeten maken dat we het hebben over mensen. Helpen is beter dan de haat nog verder te verspreiden. Mensen die vluchten kun en mag je niet tegenhouden. Je kamer, huis, land en familie achterlaten is een enorme beslissing. Deze mensen zitten in een situatie die wij ons niet voor kunnen stellen. Vluchten voor ISIS, oorlog of armoede; Als wij dit zouden moeten doen, zouden wij gastvrij met een kopje thee ontvangen worden. Laten wij met z’n allen bewijzen dat Nederlanders humaan zijn, en dat we niet vergeten dat onze voorouders in het verleden voor dezelfde situatie stonden, namelijk vluchten voor oorlogen geweld.

Het is hoog tijd dat wij, de Nederlandse bevolking, laten zien dat we bereid zijn om deze mensen te helpen.
Start met inzamelingsacties, start een petitie, begin met het luisteren naar je hart, en deel je mening met je omgeving.
Want wie haat zaait…

[wpdevart_like_box profile_id=”destillewaarheid” connections=”show” width=”300″ height=”550″ header=”small” cover_photo=”show” locale=”en_US”]