BRICS: “Wij staan klaar om het Griekse volk te helpen”

Wie had het in 2002 ooit kunnen bedenken. De invoering de Euro was een feit, veel mensen gingen de straat op en vierden het uitbundig. Ook in Griekenland werd de Euro met open armen ontvangen. Dat dit slechts een aantal jaren goed zou gaan wisten maar enkelen, waaronder Arjo Klamer. Veel landen binnen de EU hadden bij de invoering van de Euro hun begroting niet op orde, wetend dat indien er niet snel ingegrepen werd, de betreffende landen vroeg of laat de Euro naar de afgrond zouden tillen.

Spijtig genoeg ontdekten wij van destillewaarheid dat de Nederlandse Mainstream Media het Nederlandse volk met opzet eenzijdig informeerde over Griekenland en de Griekse crisis negatiever afbeeldden dan dat het in werkelijkheid is. Allemaal met als reden het Nederlandse volk zoveel mogelijk angst in te praten en de steun van de Nederlandse bevolking aan de Euro in stand te houden. Het beeld dat in de media geschetst wordt over Griekenland, dat het hopeloos verloren is en Europa (Trojka) de enige is die Griekenland uit de brand kan helpen, is alweer helaas de zoveelste medialeugen.

Nederland zegt ‘JA’
In 2000 werd door de Europese Unie bepaald dat Griekenland ondanks de zwakke economie de Euro mocht invoeren als wettig betaalmiddel in 2002. Destijds stemde ook Nederland in met de toetreding van Griekenland tot de Eurozone. Ondanks dat toenmalig Minister van Financiën, Gerrit Zalm op de hoogte was van de economische staat van Griekenland, stemde hij met volle bewustzijn toch vóór een toetreding van de Grieken in de Eurozone.

‘De prestaties van Griekenland zijn buitengewoon indrukwekkend.’ Met deze lovende woorden begroette minister van Financiën Zalm in de Tweede Kamer de toetreding van Griekenland tot de eurozone.

Nu bijna 14 jaar verder is Griekse volk omwille het geopolitieke spel dat destijds met Griekenland gespeeld werd, de kind van de rekening geworden.

Griekse volk kiest
Vandaag is de dag dat alle ogen van de wereld gericht zullen zijn op Griekenland. Na 34 jaar van Europese heerschappij, zal het Griekse volk bepalen wat het beste is voor hun vaderland. Ondertussen voerden veel Europese regeringsleiders campagne om het eigen volk en die van Griekenland ervan te overtuigen achter de Euro te blijven staan en deze niet de rug toe te keren.

Tegelijk probeerden de regeringsleiders die overigens door het volk gekozen zijn, op allerlei manieren het Griekse referendum die tijdens de onderhandelingen door premier Tsipras voorgesteld werd, onderuit te halen en het op nationale televisie zoveel mogelijk als ´onrechtmatig´ en ´ondemocratisch´ te bestempelen.

Naar alle verwachting zullen de Grieken op 5 juli massaal ‘nee’ (OXI) stemmen tegen de strenge eisen uit Brussel, precies zoals Tsipras het volk adviseerde te kiezen. En terwijl de Mainstream Media wél oog heeft voor dit Griekse voorval, vindt er aan de andere de andere kant van de wereld een bijeenkomst plaats die van groot belang is voor Griekenland en de media in alle toonaarden over zwijgt. Er zijn hoe dan ook, een aantal potentiële scenario’s voor Griekenland die in de Mainstream Media niet genoemd (mogen) worden. Griekenland is NIET geïsoleerd en er zijn genoeg andere financiële spelers op het wereldtoneel dan alleen het IMF en de Europese Neo-liberale gevestigde orde.

Van 8 tot 10 juli komen de vijf BRICS leden voor de zevende keer bijeen, ditmaal in Rusland om de oprichting van de BRICS New Development Bank en de Shanghai Cooporation Organization te bekrachtigen. Met een vermogen van $100 miljard en een reservekas van nog eens $100 miljard zal de BRICS Bank in staat zijn om Griekenland voor een groot deel zo niet helemaal te ondersteunen in het doen heropleven van de Griekse economie. Naar verwachting zal dit ook een van de speerpunten zijn van het beleid dat de BRICS Bank wil gaan voeren, namelijk het ondersteunen van zwakke economieën om te voorkomen dat deze instorten.

Afbeelding: Zevende bijeenkomst van de BRICS leden, te Ufa.
Afbeelding: Zevende bijeenkomst van de BRICS leden, te Ufa.

Griekenland, zesde lid van BRICS?
Griekenland is door Rusland uitgenodigd om de zesde lid te worden van de BRICS New Development Bank. Met $100 miljard dollar in kas wil de BRICS New Development Bank de strijd aangaan met de Westerse dominantie en uitgroeien tot één van de belangrijkste kredietinstellingen.

De uitnodiging kwam van de Russische onderminister van Financien, Sergey Storchak op maandag tijdens een telefoongesprek met de Griekse premier Tsipras.

Tsipras bedankte voor de uitnodiging en gaf aan, aangenaam verrast te zijn door de uitnodiging om het zesde lid te worden van de BRICS Development Bank. Tsipras gaf tevens aan zeer geïnteresseerd te zijn in het aanbod en deze grondig te gaan bestuderen. Tspiras zal de kans krijgen om de resultaten van het uitgevoerde onderzoek te bespreken met de leiders van de BRICS landen tijdens de International Economic Forum in St. Petersburg.

Kracht van Griekenland
Naast het toerisme waar Griekenland economisch afhankelijk van is, heeft Griekenland ook een enorm voorraad aan onontgonnen delfstoffen onder de bodem liggen. Naar schatting zou de Golf van Patras de Grieken 200 miljoen vaten ruwe olie op kunnen leveren. Het gebied Loannina levert de Grieken nog eens 80 miljoen vaten ruwe olie en aan de kust van Katokolo nog eens 3 miljoen vaten ruwe olie. De totale offshore olie in Griekenland bedraagt 26 miljard vaten olie en deze cijfers zullen in de toekomst alleen maar stijgen. David Hynes voorspelde dat de olie opbrengsten voor Griekenland in de komende 25 jaar zo’n 302 miljard dollar zouden kunnen omvatten.

Opvallend is dat het IMF en andere Europese landen, onder wie Duitsland, eisen dat Griekenland haar havens en staatsbedrijven, waaronder de Griekse staatsoliebedrijven moet verkopen om aan de eisen van de crediteurs te kunnen voldoen. Onder de beste omstandigheden zou dit 50 miljard euro moeten opleveren voor de Griekse staatskas. De plannen eisen dat het staatsoliebedrijf DEPA, 65% van haar aandelen privatiseert om zo de staatsschuld te verkleinen. Kopers van de aandelen komen hoogstwaarschijnlijk uit het buitenland, aangezien maar een paar Griekse bedrijven in staat zijn om de aandelen te kopen tijdens deze crisis.

Een specifiek probleem, samen met het feit dat het IMF van Griekenland eist dat het haar staatsoliebedrijven verkoopt, is dat Griekenland nog geen Exclusive Economic Zone (EEZ) heeft gecreëerd zoals bijna elk ander land heeft gedaan welke naar olie boort. Een EEZ geeft de Staat speciale bevoegdheden in de door haar opgeëiste wateren onder het VN-zeerechtverdrag (Third United Nations Convention on the Law of the Sea (UNCLOS) welke tot stand is gekomen in november 1994. Onder het VN-zeerechtverdrag kan een land een EEZ claimen van 200 nautische mijlen vanaf haar kustlijn.

Turkije heeft onlangs gemeld dat wanneer Griekenland verder gaat met het boren in de Egeïsche Zee, dit zal opvatten als een oorlogsdaad. Tot nu toe zag het er niet zo uit dat het serieuze economische gevolgen zou hebben, aangezien er geen olie of gas was gevonden. Nu zijn de kaarten heel anders geschud, omdat er olie is gevonden onder de zeebodem.
Voormalig Grieks minister van Industrie, Evangelos Kouloumbis, heeft onlangs aangegeven dat Griekenland meer dan 50% van haar begroting kan dekken met de export van olie dat gevonden is in de Egeïsche Zee. Het enige obstakel om een eventuele Griekse exploitatie uit te voeren is de Turkse oppositie.

Verder is uit bodemonderzoek gebleken dat er 230 ton goud, 1500 ton zilver, 740.000 ton koper en 1.5 ton lood en zink in de grond zit.

Rusland en China
Rusland en Griekenland hebben reeds hun samenwerking verstevigd met een aantal economisch strategische deals. Tijdens het bezoek van Tsipras aan Moskou in april, kwamen beide leiders tot een overeenstemming over de Turkse Stream-project waar Griekenland aan zal gaan deelnemen. Via Turkije en Griekenland zou Russisch gas geleverd kunnen worden aan Europa.

Afbeelding: De toekomstige Turkish Stream Project.
Afbeelding: De toekomstige Turkish Stream Project.

Naast Rusland is ook China actief in Griekenland. Naast het feit dat China voor miljarden aan Grieks schuldpapier bezit, deed het Griekenland recent een aanbod om de Griekse haven van Pireaus helemaal over te nemen maar dit werd door de Griekse regering afgewezen.

China, die volop investeert om de Oude Zijderoute te doen herleven, ziet Griekenland als belangrijke partner. Voor China betekent Griekenland, de toegang tot Europa. Als toekomstige doorvoerhaven zal Griekenland net zo belangrijk kunnen worden voor het Aziatische vasteland als Nederland voor Midden-Europa.

Afbeelding: De Oude Zijde Route.
Afbeelding: De Oude Zijderoute.

Stemming Griekenland
Net als het overgrote deel van de Griekse bevolking zal ook Syriza geïnteresseerd zijn in dit scenario. De steun van de BRICS bank zou betekenen dat de Griekse schuld gehalveerd wordt en daardoor in staat zijn om een langdurige default te voorkomen. Hierdoor krijgen de Grieken de kans om opnieuw te kunnen onderhandelen met de schuldeisers en deze uiteindelijk terug te betalen onder andere voorwaarden, zonder het land langzaam in armoede te duwen.

Aan de andere kant zullen de Griekse oligarchen en partijen zoals het IMF en de ECB dit niet accepteren. Simpelweg omdat deze vertegenwoordigers van het neoliberale systeem bij acceptatie, toegeven dat het systeem niet meer werkt.

Belangrijke ontwikkelingen, grote gevolgen
De impact van dit scenario, indien het zover komt, zal grote gevolgen hebben voor het monetaire- en financiële van systeem van Griekenland en de rest van de wereld. Deze grote verandering zal uiteindelijk de genadeklap betekenen voor de hegemonie van de Amerikaanse dollar.